Icon-bud skattesmäll för aktieägare

Icon Medialabs försök att omvandla reaförluster till klirrande kontanter i kassakistan kan bli dyrköpt för vissa av bolagets aktieägare. Det gäller personer som tidigare sålt bolag till Icon och som då begärde uppskov med beskattningen. Går affären igenom som planerat löper uppskovet ut och aktieägarna får betala den uppskjutna skatten.

Under 1999 och 2000 köpte Icon Medialab de svenska bolagen Parallel Consulting, Mijada och Multimedia Productions Nordic. De ägare som fick betalt med nytryckta Icon-aktier och samtidigt begärde uppskov med reavinstbeskattningen riskerar att åka på en skattesmäll när Icon genomför omstruktureringen av bolaget.

Orsaken är att Icons flytt av verksamheten till ett nytt moderbolag och den planerade utförsäljningen av reaförlusterna som blir kvar i det gamla moderbolaget gör att skatteuppskovet upphör.

Som en del av omstruktureringen ska Icons aktieägare byta sina gamla Icon-aktier mot aktier i det nybildade moderbolaget Icon Holding. Enligt budprospektet som publicerades på måndagen innebär detta att de aktieägare som tidigare fått uppskov med skatten nu måste ta upp eventuella reavinster till beskattning.

Den omdiskuterade skattelagstiftningen på området gör att aktieägarna kan tvingas att skatta för ”fiktiva” reavinster som senare har raderats ut av börsnedgången.

”Jag har sökt uppskov med skatten. Den här regeln är bisarr och kommer att ställa till med personliga konkurser”, sa Johan Malmliden, tidigare Sverigechef på Icon, till Aftonbladet i mars.

Tillsammans med Magnus Bergman och Henrik Vilselius är han en av de som riskerar att drabbas av en skattesmäll om Icon-affären går igenom. Trion var storägare i Parallel Consulting och äger fortfarande aktier i Icon. Magnus Bergman sitter också i Icons styrelse.

Skatteeffekten är bara en av komplikationerna i omstruktureringen av Icon-koncernen. Prospektet kryllar av osäkerhetsmoment och risker.

Icon räknar med att bolaget ska få 297 Mkr efter kostnader för förlustavdragen i gamla Icon enligt de pro forma-räkenskaper som bolaget presenterar i prospektet. Samtidigt upplyser Icon om att det slutliga priset är osäkert.

Transaktionen väntas kosta 20 Mkr att genomföra. Icons nya moderbolag kommer också få ta på sig omfattande garantier för att köparen till förlustavdragen ska gå skadefri från åtaganden eller tvister som finns kvar i det gamla moderbolaget. Det rör sig bland annat om skatterisken i affären, lösandet tidigare affärsavtal samt kostnader för en kommande tvångsinlösenprocess av de Icon-ägare som eventuellt inte godkänner budet.

Icons börsvärde var på måndagen drygt 340 Mkr men enligt prospektet har Icon fått en fristående värdering av koncernens inkråm på 144 Mkr. Detta är priset som Icon Holding betalar för att ta över själva verksamheten. De 144 Mkr ska kortsiktigt finansieras via lån.

Framtidsprognoserna i prospektet är fortsatt osäkra. Icon hoppas att verksamhetens kostnader ska ha sjunkit till 300 Mkr i kvartalet från och med början av nästa år. Vinstprognosen sträcker sig till att Icon under andra halvåret nästa år ska via nollresultat på månadsbasis samtidigt som kassaflödet blir positivt.

Andra nyheter som går att utläsa ur prospektet är att det bokförda värdet av aktierna i Icon Asia (som helt riskerar att avvecklas) har skrivits ner från 40 Mkr till 2 Mkr efter den senaste delårsrapporten.

Koncernens beroende av ett mindre antal stora kunder har ökat under året. Andelen av omsättningen som kommer från vad Icon betecknar som ”större kunder” är idag 50 procent mot tidigare 24 procent.

Icons nya moderbolag får en delvis ändrad styrelsesammansättning. Amerikanska IPG förlorar en ordinarie styrelseledamot (Michael Sennot) och kommer fortsättningsvis att ha en ordinarie medlem och en suppleant i styrelsen. Samtidigt öppnar storägaren Red Valley för att bolaget vill ha en representant i styrelsen.

Vilka som står bakom Red Valley har hittills varit okänt med bolagets förvaltare uppger för tidningen Vision att denna information kommer att offentliggöras om Red Valley får en egen styrelserepresentant.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.