Icon Asia havererar
Krisen i Icon Asia går inte längre att dölja. Under den senaste tiden har Icon Asia tvingats stänga kontoren i Kuala Lumpur, Singapore, Hong Kong och Shanghai. Orsaken är akut kapitalbrist.
Svenska Icon Medialab (som äger 20 procent av Icon Asia) vill bara bekräfta att kontoret i Kuala Lumpur lagts ner och att det därutöver pågår ”omfattande rationaliseringar och omstruktureringar”.
Ekonomi24 har under de senaste dagarna försökt komma fram till Icon Asias kontor i Singapore och Hong Kong. Det enda svaret är inspelade telefonmeddelanden som ber den ringande att återkomma senare.
Bolagets VD Göran Malm svarar inte på några frågor utan väljer istället att slänga på luren de gånger Ekonomi24 når honom på telefon. Det samma gäller Judith Tang som är bolagets pressansvariga i Hongkong.
Det enda livstecknet från Icon Asia kommer från kontoret i Sydney där några få anställda tidigare idag drack fredagsöl. Ingen ville dock kommentera situationen i bolaget.
Diskussionerna är betydligt hetare på internet. Enligt inlägg på diskussionsforumet The Vault är krisen långt gången i Icon Asia. Personalen, varav flera förlorat jobben, väntar bland annat på de senaste löneutbetalningarna och externa likvidatorer ska ha kallats in för att hantera avvecklingen av flera av de lokala dotterbolagen. Någon officiell kommentar till dessa uppgifter har alltså inte gått att få.
Icon Asia har ända sedan starten förra våren arbetat i motvind. Satsningen inleddes samtidigt som marknaden för internetkonsulttjänster började vika. Bolagets historia har också kantats av intern turbulens och missade prognoser.
Förra hösten hade bland annat Icons dåvarande VD Ulf Dahlsten och grundaren Johan Staël von Holstein en uppgörelse om ägarförhållandena i Icon Asia. Striden slutade med en halvmessyr som inte säkrade det nya kapital som Asien-bolaget så väl behövde. Icon Asia har i praktiken sökt ny finansiering under det senaste året utan att lyckas.
Icon Medialab har en option att öka ägarandelen till 51 procent och på sikt också ta över hela bolaget. Icons problem på hemmaplan har dock hindrat bolaget att göra ytterligare investeringar. Under tiden har Icon Asia sakta men säkert urholkats.
Johan Staël von Holstein, som tillsammans med kompanjonerna Jesper Jos Olsson och Erik Wickström har satsat uppskattningsvis närmare 200 Mkr i Asien-projektet, lämnade bolaget under våren och flyttade tillbaka till Europa.
Göran Malm, med bakgrund från Dell och General Electric i Asien, har sedan dess haft den otacksamma rollen att reda ut bolagets problem. Johan Staël von Holstein säger att han idag bara bevakar bolaget på distans.
Andra investerare i Asien-projektet är Icons storägare Interpublic Group, Kjell Spångbergs Emerging Technology, amerikanska försäkringsjätten AIG och de mindre investerarna Gailmore och Nethave Europe.
Totalt fick Icon Asia ett kapital på omkring 600 Mkr vid starten plus aktier i svenska Icon som värderades till 220 Mkr. Värdet på tillgångarna i Asien-bolaget är idag mycket osäkert.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.