”I-värden kränger Ericsson”
Härligt! Börssnacket har kommit i gång ordentligt igen efter en liten svacka. Men många är fortfarande baissiga.
– Det kommer att bli klart billigare på börsen innan det vänder. Om index ska ned 10, 20 eller 30 procent härifrån, det vet ju ingen. Men värre blir det, säger en av stans tyngsta investerare, med åtskilliga miljarder på fickan.
Men nedtryckta kurser öppnar för affärer. En slug kännare hävdar att det kommer att hända grejer i Industrivärden. Portföljbolagen går knackigt, två har redan vinstvarnat. Och I-värden sitter i ett skruvstäd av stora lån.
– Jag tror att de säljer Ericsson till Investor. Då får de in 5 miljarder samtidigt som de slipper ifrån terrorbalansen i Ericssons styrelse. Investor har ju cash och om de blir ensamma storägare kan de börja styra ordentligt. Det behöver Ericsson, säger kännaren över en ärtsoppa med tillhörande pannkakor.
Veckans stora snackis är dock det franska intresset för Telia Sonera.
– Det är en testballong. Och den passar regeringen fruktansvärt bra, säger en infrauppvärmd placerare på en uteservering vid Stureplan.
– Det här upplägget är så mycket enklare för Odell än att sälja till en sådan som ryska Altimo. De vill nog inte sälja till ett annat land heller, men franska staten äger bara 25 procent i France Télécom så det är inget problem, säger den uppvärmde.
En mäklare med stekarfrisyr är också positivt inställd.
– Det blir antagligen en affär med både cash och aktier. Men det lär vara betydligt lättare att sälja aktier i France Télécom än i Telia, säger mäklaren.
Och så ska snacket om en fusion mellan Nordea och SEB ha kommit i gång på allvar igen, efter en paus. Affärsvärlden.se berättade i fredags att Merill Lynch har fått i uppdrag av staten att sälja Nordeaposten. Men staten behöver inte vara med som partner i en fusionsdiskussion för att det ska bli tango.
– Det börjar nog koka i den diskussionen, inte när det gäller statens utförsäljning, utan när det gäller fusion, säger en hyvlad vit tryffel som brukar veta.
Ett annat samtalsämne kring lunchborden i veckan var att Per Axman lämnade som chef för Asset Management och Private Banking i Carnegie efter bara åtta månader.
– HQ borde ha stigit 20 procent när Axman lämnade. De firade säkert med champagne… Det är Per som står bakom 70 procent av HQ:s framgångar, säger en förvaltare som fick Baylinern i sjön i helgen.
– Carnegie har fortfarande stora problem. Det är för trögt att göra genomgripande förändringar, säger Baylinern elakt.
En annan Golvetkälla är inne på samma spår.
– Carnegie är en extremt decentraliserad organisation och det finns många påvar. Strategin var man överens om, att skapa en mer industriell struktur kring Private Banking. Det är förändringstakten och omfattningen bråket gäller, säger hon.
Och stans corpar surrar som spyflugor kring finansdepartementet i hopp om att hitta sockerkorn när staten säljer innehav.
– Det finns få andra riktigt stora
affärer i pipeline. Säljaren har valt sina rådgivare, men det finns ju många potentiella köpare också…, filosoferar en lacksko.
Tieto Enators ledning kom, som väntat, fram till att budet är för lågt.
– Styrelsen beter sig lite skumt, de har stängt dörren rakt i ansiktet på Nordic Capital. Det normala är väl i alla fall att gå med på att lyssna på budgivaren, även om man inte samarbetar, säger en rosa skjorta, som räknar med att budet förlängs.
Och så görs det affärer i divison 2, upp till 10 miljarder kronor. Egenvårdföretaget Cederroth är till exempel ute till försäljning, hör Golvet. Säljare är amerikanska Alberto-Culver som ägt bolaget sedan 1991 men som har tröttnat på att sälja Samarin och Bamse-plåster.
– De konkurrerar med internationella jättar så det är svårt att hålla marginalerna uppe, säger en halstrad röding med senapshollandaise som tittat närmare på Cederroth men inte är intresserad för sin private equity-firmas del.
En annan affär det spekuleras om finns i spelsektorn. Spelutvecklaren Net Entertainment skulle kunna köpa Entraction, tidigare 24HPoker, säger en storspelare.
– Då skulle Net Entertainment få mjukvaror för poker och för sportspel, vilket de behöver. Och Entraction har bra koll på finanserna efter förlikningen med HQ. Bolaget har en 270 miljoner kronor i market cap, säger vår lyckosamma spelare.
Bröllop till pingst?
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.