I väntan på sämre tider

Högkonjunkturen hann knappt komma förrän det under slutet av 2004 bar av utför igen. Tillväxten sjunker i både Europa och USA, och det enda vi kan hoppas på för nästa år är att det inte blir en riktig krasch. Men räkna ändå med att 2005 blir starkt för tillväxtområdena Latinamerika, Asien och Östeuropa - och för Sverige.

Trots kraftigt stigande råvarupriser och en växande oro för fenomenet “jobless growth” är det för de politiska händelserna vi kommer ihåg 2004. EU växte från 15 medlemsstater till 25, Vladimir Putin blev återvald i Ryssland och även USA:s 43:e president, George W Bush, fick förnyat förtroende. Andra viktiga val hölls i bland annat Indien, Indonesien, Tyskland, Ukraina och Afghanistan.

Men år 2005 blir det lugnare på den politiska fronten. Storbritanniens premiärminister Tony Blair har kallat till val i maj, och kommer med all sannolikhet att få sin tredje mandatperiod.
I vissa EU-länder kommer folkomröstningar att hållas om unionens nya konstitution, som skrivits just för att antalet medlemsstater ökat så kraftigt. I bland annat Sverige är det riksdagen som tar ställning till den nya grundlagen, medan exempelvis Polen, Storbritannien, Spanien och Frankrike låter folket rösta direkt. Frankrike och Polen spås bjuda på de mest spännande valen år 2005, medan britterna året därpå kommer att rösta nej.

Inga givna uppesittarkvällar på den politiska fronten alltså, men på den ekonomiska kommer det att bli desto mer spännande. Och Affärsvärldens tarot-kort säger att det mest kommer att röra sig om tråkiga händelser. Höjda räntor kommer att stävja köplusten hos de amerikanska konsumenterna, samtidigt som dollarkursen kommer att fortsätta pressas nedåt. Även om oljepriset ser ut att sjunka ligger det kvar på en tillräckligt hög nivå för att även nästa år vara med och sätta press på den amerikanska tillväxten. USA:s budgetunderskott är så stort att det vi kan hoppas på är att landets ekonomi bara saktar in, inte kraschar.

Den svaga dollarn ställer till det också för Europa, vars största ekonomi Tyskland samtidigt fortsätter att tyngas av en alltför hög ränta satt av den europeiska centralbanken, ECB. Affärsvärldens bedömning är att den tyska ekonomin, med en BNP på runt 20 000 miljarder kronor, växer med endast 1 procent nästa år. Om ens det.

USA och Tyskland, i tur och ordning, råkar vara Sveriges viktigaste marknader som mottagare av sammantaget drygt en femtedel av vår export. Det känns oroväckande, men om det är något land som borde klara sig bra ekonomiskt år 2005 så är det ändå Sverige. Enligt den konjunkturella skolboken bör nästa år bli investeringstungt i de flesta västländer, så ock i Tyskland och USA, och verkstadsvaror svarar faktiskt för hälften av Sveriges export. Och Norge, vår tredje största exportmarknad, kommer tack vare det höga oljepriset ha en fortsatt fin tillväxt även nästa år. Däremot är det osannolikt att det skapas så många nya svenska arbetstillfällen, och Affärsvärlden räknar inte med någon ökning av sysselsättningsnivån nästa år. Det senaste modeuttrycket “jobless growth” kommer att användas allt flitigare i debatterna.
Men jobless growth är ett kortsiktigt fenomen – på sikt kan en ekonomi inte växa utan att det skapas nya arbetstillfällen. Alternativet då blir “jobless negative growth”, om det nu är anglosaxiska termer som gäller.
“Growth with many, many new jobs” lär i alla fall dröja.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.