”I april kan oron vara tillbaka”

Staffan Knafve - aktiechef på Nordea Fonder som förvaltar totalt 200 miljarder kronor.

Vad tror du om börsutvecklingen nu?
– Man ska ha respekt för att den här marknaden har gått väldigt bra under en lång tid. Det är inte konstigt att vi stannar upp nu och funderar på vad som kommer att hända. Det finns ett uttryck, som översatt från engelska blir ungefär att en börsuppgång alltid klättrar uppför en vägg av oro. Det ligger något i det. Vid nedgången under sportlovet var det carry trades som oroade, nu är det sub-primes i USA. Men det intressanta är varför vi är så oroliga just nu och varför vissa investerare är så angelägna att minska sina risker. Börserna är på höga nivåer och vinstutvecklingen, som överträffat förväntningarna i flera år, kanske inte gör det i år.

Hur viktiga är sub-primes egentligen?
– Med tanke på utvecklingen på den amerikanska bostadsmarknaden borde det inte överraska någon att de som sitter längst ut på grenen får problem. En störning i kreditmarknaden är alltid viktig, men med det sagt är det ändå så att det här rör en begränsad del av den amerikanska bostadsmarknaden. Det är svårt att översätta till svenska och europeiska förhållanden. Oron över sub-primes är ett symtom, inte själva sjukdomen.

Först carry trades, sedan sub-primes. Vilket är nästa fenomen vi oroar oss för?
– Man är känslig för signaler på att efterfrågan dämpas. Att sättningen på Shanghaibörsen fick så stor effekt beror på att det kopplades ihop med oro för tillväxten i Kina. Sedan tror jag att inflationsdiskussionen kan komma upp igen. Det finns också en risk att obalanser i de finansiella systemen blir en fråga igen.

Hur länge kommer den här skakiga börsen att hålla i sig?
– Vid nedgången i maj i fjol hade vi haft ett bra första kvartal och bra utdelningar. Den här gången har vi haft bra rapporter men ännu inte fått utdelningarna. Jag tror att det kommer att motverka oron, det är väldigt mycket utdelningar som ska ut. Men det skulle förvåna mig om vi kommer så här lindrigt undan. I april-maj finns det inte så mycket att handla på, då kan oron komma tillbaka.

Så det blir lugnt ett tag nu, och sedan skakigt igen?
– Den här typen av förlopp värker ut, men det brukar ta längre tid än ett par veckor. En skillnad från i fjol är att fondspararna inte har gått ur marknaden. Det finns ett visst initialt motstånd mot det, eftersom det med facit i hand visade sig vara fel att gå ur fonder i maj i fjol.

Hur blir rapporterna för första kvartalet?
– Det skulle förvåna mig om rapporterna blir dåliga. Men frågan är om de är tillräckligt bra för att överraska, och därmed innebära att aktierna handlas upp. Jag tycker inte att förväntningarna verkar för högt uppskruvade.

Vilka sektorer bör man undvika om oron består?
– Om det blir oro för efterfrågan säljer utländska förvaltare omedelbart av verkstad som Atlas Copco, ABB, Sandvik och Alfa Laval. Banker kan också smittas av oron för amerikanska sub-primes, även om vi har en helt annan riskprofil i Europa och Sverige.

Sektorer som är värda att satsa på?
– Telekom och läkemedel. Ericsson har gått från att vara ett av de högst värderade bolagen på börsen till att bli ett i mängden. Astra Zeneca är ett annat exempel. Läkemedelsindustrin står inför stora utmaningar, men det har också varit en kraftig omvärdering av branschen. Bolag som går sämre i det korta perspektivet tenderar att även få en njugg värdering för de längre utsikterna. Om vi får en sämre konjunktur, finns det kanske inte anledning att handla ned telekom- och läkemedelsbolagen ytterligare i alla fall.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.