Hyrorna kommer stiga 6,5% nästa år: ”Marknaden fungerar inte”

Hyrorna för kommersiella fastigheter kommer stiga med 6,5% nästa år. Det står klart efter att färska SCB-siffror för inflationen. Nu fruktar Svensk Handel ökade uppsägningar. "Så här långt har våra medlemmar behållit sin personal, men nu finns det ganska stor risk att det förändras", säger chefsekonom Maria Mikkonen till Afv.
Hyrorna kommer stiga 6,5% nästa år: ”Marknaden fungerar inte” - maria-mikkonen-1
Maria Mikkonen. Foto: Pressbild/ Svensk Handel

Oktoberinflationen mätt som KPI agerar riktmärke för 2024 års hyresindexering för handeln. Rykande färska siffror från SCB slår nu fast att den landar på 6,5%, vilket gör att butikshyrorna och många andra kommersiella fastigheters hyror ökar i samma takt. För en bransch som redan är pressad av en svagare konsument är det dåliga nyheter, enligt Svensk Handels chefsekonom Maria Mikkonen.

“Det innebär att vi nu är uppe i hyreshöjningar på över 20% på tre år. Det i kombination med en lågkonjunktur som blir längre och djupare än många trott, gör att vår bransch befinner sig i ett svårt läge.”

Hittills i år har konkurserna inom detaljhandeln ökat med 32%, enligt Creditsafe.

“Så här långt har våra medlemmar behållit sin personal, men nu finns det ganska stor risk att det förändras”, säger Maria Mikkonen.

Vill se förändring

Hon vill att indexeringen, som är lagstadgad, ses över då hon anser att systemet fungerar dåligt.

“När man införde indexeringen på en massa olika saker hade man inte tänkt sig att inflationen skulle vara så hög”, säger Mikkonen.

Den akuta lösningen just nu är att ta lokala diskussioner med fastighetsägare, konstaterar hon.

“Det är ingen lätt ekvation. För samtidigt som vi ser ökade konkurser, risk för varsel och minskad efterfråga på lokaler, har vi ökade hyreshöjningar. Marknaden fungerar inte riktigt.”

Samtidigt måste handeln ha gynnats av alla år med låg hyresindexering? 

“Jag vet inte om man kan säga att vi gynnats. Vi ser till exempel att vi har gått från varmhyra till kallhyra med tillägg. Vi behöver en hållbar modell som kan stå emot den här typen av variation i inflation.”

Fastighetsägarna slår tillbaka

Branschorganisationen Fastighetsägarna påpekar att modellen varit fördelaktig för lokalhyresgäster.

“Under 2016–2023 steg KPI totalt med 28,6%. Under samma period steg index för förvaltningskostnader för butiker och lokaler med 60,3%. KPI-modellen har därmed varit förmånlig för många lokalhyresgäster under denna period”, skriver kommunikationschef Niklas Stavegård på Fastighetsägarna, i ett mejl till Afv.

Han tillägger att kapitalkostnaderna från oktober 2022 till oktober 2023 har ökat med över 50% för fastighetsägare, enligt FFI. Sedan 2021 har kapitalkostnaderna ökat med närmare 150%.

Hufvudstaden öppen för dialog

I en intervju med Affärsvärlden i somras sa Hufvudstadens VD Andreas Nygren att de för dialog med sina hyresgäster, som främst verkar i de centrala delarna av Stockholm och Göteborg.

“Vi jobbar alltid nära våra kunder, det är viktigt att det går bra för dem också. Man kan inte bara tänka på sitt eget när det blir en mer ansträngd situation. Men i grunden gäller hyresavtalen. Sedan tar vi diskussioner med dem som har det mer kämpigt”, sa han då.

Hyreskontrakten i branschen är i snitt tre år långa.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.