Essity
Hygienjätte rusar på börsen
Klockan 13.10 noterades OMXS30 0,1 procent upp till 1.651 och aktier för 12 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.
På makronivå lämnade Riksbanken som väntat minusräntan i fred, och upprepade sina förutsägelser om att börja höja i mitten av 2018. ECB:s räntebesked väntas klockan 13.45 med en efterföljande presskonferens klockan 14.30.
Nordea tappade 5,8 procent. Ränte- och provisionsnetto för det tredje kvartalet överraskade båda negativt, och ambitionen att minska personalen med minst 6.000, varav 2.000 konsulter, aviserades. I dag har Nordea 31.918 anställda enligt kvartalsrapporten. Att sådana nedskärningar inte är gratis syntes i att kostnadsguidningen för 2021 på 4,8 miljarder euro var nästan lika hög som guidningen för 2018 på 4,9 miljarder.
“Att de inte får ned kostnaderna mer till 2021 är lite av en besvikelse”, sade Exane BNP Paribas bankanalytiker Andreas Håkansson till Nyhetsbyrån Direkt.
En annan stor men mindre indextung rapportbesvikelse var Fingerprint Cards, vars mer än halverade intäkter var i stort sett kända efter en varning för några veckor sedan. Analytikernas estimat för rörelseresultat visade sig trots varningen vara mer än dubbelt så högt som utfallet, efter en bruttomarginal som rasade mer än 15 procentenheter, mot väntade 10. Aktien backade nära 11 procent.
Nokia rasade drygt 15 procent, efter en Networks-marginal som inte alls nådde upp till förväntningarna i kvartalet. Som lök på laxen sänktes utsikterna för i år på den marknad som Networks är verksam på till ett tapp på 4-5 procent, från en tidigare bedömning om en nedgång på 3-5 procent jämfört med 2016. För 2018 spås marknaden där Networks är verksamt tappa ytterligare 2-5 procent jämfört med 2017. I sektorn tappade Ericsson 4,9 procent.
Hexpol var 4,5 procent ner efter att rörelseresultatet minskade oväntat i kvartalet och blev 3 procent lägre än förväntningarna.
Hygienjätten Essity levererade däremot ett kvartalsresultat något över analytikernas snittförväntningar och med en positiv organisk försäljningstillväxt. Rapporten undanröjer därmed en betydande del av marknadens oro för hur bolaget ska hantera ökade kostnader för insatsvaror, sade Mikael Jåfs, analytiker på Kepler Cheuvreux till Direkt. Aktien var det stora positiva utropstecknet i OMXS30 med en uppgång på drygt 7 procent.
ABB:s rapport var i linje med förväntningarna på orderraden men något bättre i resultaträkningen. Den underliggande basorderingången steg 6 procent, dubbelt så fort som föregående kvartal, och aktien steg 2,4 procent.
Autoliv steg 1 procent efter en rapport som var åt det svagare hållet jämfört med förväntningarna.
“Man har 19 procent mer produktlanseringar under oktober till och med mars 2018 så den organiska tillväxten blir troligen riktigt bra under 2018 och då stiger marginalen. Inte alla har tagit in att det är så när man börjar fakturera ut marknadsandelar som idag ligger i orderböckerna”, uppger Hampus Engellau, analytiker vid Handelsbanken Capital Markets, till Direkt.
Lundin Mining noterades 3,4 procent upp efter sin rapport, vars resultat överträffade förväntningarna betydligt men där årets produktionsprognoser för koppar och zink sänktes.
Outokumpu, den finländska tillverkaren av rostfritt stål, föll brant sedan bolagets justerade ebitda-resultat kommit in 43 procent under marknadens lågt ställda förväntningar. Att bolaget guidade för ett bättre resultat i det fjärde kvartalet hjälpte föga och aktien föll 9 procent på Helsingforsbörsen.
Lindab backade 2,4 procent efter en rapport med klart lägre rörelseresultat än väntat. Även Gränges och Bufab föll på sina rapporter, med 2,8 respektive 3,8 procent.
Bland spelbolagen fortsatte Leo Vegas upp 5,6 procent efter onsdagens rapport och storförvärv. Evolution Gaming avancerade ytterligare 7 procent till 589 kronor efter onsdagens rapport som var bättre än väntat. SEB har höjt sin riktkurs för bolaget från 582 till 654 kronor.
Esen Esports, som är en producent av sändningar från e-sportsammanhang, hade en kämpig första handelsdag på Aktietorget. Listningen skedde till kursen 16 kronor, en nivå som höll i den inledande handeln, för att sedan stabilisera sig hyfsat kring 13 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.