Hyggliga rapporter – urusel börs

Stockholmsbörsen har inlett året med en knäcktöppning. Någon större ljusning bjöd inte onsdagens inledande handel. SAX-index föll med 0,2 procent efter ett större ras på Nasdaq. Här är vinnarna och förlorarna i börsens baksmälla efter senhöstens kraftiga återhämtning.

Efter börsens öppning i år, den sämsta på drygt 30 år, så ligger slutsatsen att rapportfloden varit ett rent helvete nära till hands.

Men när merparten av de större bolagen presenterat sina bokslut och rapporter har utfallet inte varit så tokigt. I alla fall resultatmässigt för det fjärde kvartalet.

Två tredjedelar lyckades nämligen överträffa analytikernas förväntningar eller åtminstone tangera dem enligt en sammanställning som SME Direkt har gjort.

Skandia-aktien var inte en av dem utan bokslutet blev klart sämre än väntat. Aktien brukar handlas med ett gummiband till börsutvecklingen vilket tillsammans med den svaga rapporten tryckt ned aktien med 33 procent i år. Det är kanske lite för mycket tyckte placerarna på onsdagen och höjde aktien med 1 procent till 51,50 kronor.

Lågt i kurs har även teleoperatörerna stått. Fördjupad finansiell oro efter konkurshot och rekonstruering av den amerikanska teleoperatören Clobal Crossing och ett svagt bokslut från samtliga tre stora svenska operatörer har satt hård press på aktierna.

Telia har varit nere och sniffat på 100 miljardersstrecket i börsvärde men steg på onsdagen med 2 procent till 34,70 kronor. Tele2s definitiva bokslut på tisdagen skrämde placerarna. Aktien återhämtade sig på onsdagen med ett lyft på 2 procent till 264 kronor. Men hittills i år har teleoperatören backat med drygt 30 procent.

Den allmänna telekombaissen och operatörernas återhållsamhet när det gäller investeringar i infrastruktur har spillt över på telekomleverantörerna. Ericsson har fallit med 27 procent i år efter sin vinstvarning och svaga orderingång i rapporten. Nokia har tappat 18 procent.

Något ljusare tongångar var det på onsdagen. Enligt den spanska tidningen Cinco Dias är Ericsson och den kanadensiska konkurrenten Nortel toppkandidater till 3G-kontrakt i Spanien och Tyskland från Telefonica. Totalt är kontrakten värda 6 miljarder euro eller 55 miljarder kronor. Ericsson steg med 2 procent till 42,40 kronor. Nokia var oförändrad på 218 kronor.

Verkstadsbolagen SKF och Electrolux har imponerat i sina rapporter och visat sig vara mindre cykliska än vad marknaden tidigare har föreställt sig. Kullagertillverkaren SKF hörde till fjolårets vinnare och har även börjat 2002 starkt.

En annan cyklisk bransch i omvandling mot stabilare vinster är skogsbolagen som också överraskade positivt i sina rapporter. De tre stora SCA, Holmen och Stora Enso har alla klättrat på börsen i år. Bäst har SCA gått och slagit flera kursrekord på vägen.

Överlag har begynnelsebokstaven S varit gångbar på börsen. Av de tio storbolagen som utvecklats bäst börjar sex stycken på S. Allra bäst har nikotinbolaget Swedish Match lyckats. En utpräglad konjunkturdefensiv placering som halkade efter i den snabba kursuppgången under årets sista månader men nu kommit i ropet igen.

Securitas tillhör de stora vinnarna på den ökade rädslan för terrordåd efter attackerna mot USA 11 september. Säkerhetsföretaget är det tillväxtbolag som klarat sig bäst på börsen i år. Sämre utveckling har låsföretaget och förvärvaren Assa Abloy haft. Ned 16 procent.

Tillväxtlokomotivet Hennes & Mauritz meddelade i sitt bokslut att de drar ned på tillväxttakten. Det är den svagare amerikanska konjunkturen som sätter käppar i hjulet. Den lägre farten i butiksexpansionen uppskattades inte och placerarna har sänkt aktien med 17 procent i år. I det ljuset var det en framgång att aktien låg stilla på 181,50 kronor på onsdagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.