Husqvarnas nya toppskott

Magnus Yngen är pinfärsk på posten som vd för världsettan på motorsågar och gräsklippare. Han tänker utnyttja lågkonjunkturen till att trimma Husqvarna.

I början av mars tackade Electrolux Europachef för vitvaror ja till att ta över Husqvarna. Under de sex månaderna från utnämning till tillträde förändrades världen på ett sätt som få trodde var möjligt. Finanskrisen har blivit akut samtidigt som världskonjunkturen har gått ner för räkning. Den tänkta rollen som tillväxtgeneral i en expansiv organisation har blivit något helt annat.

– I våras var det många som sa grattis till nya jobbet. De tyckte tydligen att jag förtjänade att komma in i en tillväxtaffär efter alla år med rationaliseringar och städjobb i Electrolux. Nu har det inte riktigt blivit så, säger Magnus Yngen.

Vilket inte ska tolkas som tecken på pessimism eller oro. Med två decenniers erfarenheter som affärsområdeschef i internationell industri har Magnus Yngen sett ett och annat. Jobbet på Electrolux innebar en nära nog permanent kamp för att parera hård konkurrens och fallande priser och på senare år även stigande råmaterialkostnader. Därför blir intrycket under intervjun – som genomförs på det anspråkslösa huvudkontoret i periferin av Kungsholmen i Stockholm – lite dubbelt. Å ena sidan koncentration och försiktighet. Å andra sidan en uttalad tillfredsställelse över att nu kunna sätta tänderna i något nytt och helt eget. Vilken sinnesstämning som får mest spelrum under de kommande åren avgörs till stor del av något som står utanför Husqvarnachefens kontroll, nämligen världskonjunkturen.

Du har haft det här jobbet i en dryg månad nu. Vad har du ägnat dig åt?

– Mest har jag lyssnat på mina medarbetare.

Var har du gjort det?

– På lite olika håll, det jag hunnit med hittills är Huskvarna och vår amerikanska huvudanläggning i Augusta i Georgia. Jag har också varit i Göteborg och tittat på lanseringen av en ny robotiserad maskin för demolering av byggnader. Det har varit en hel del styrelsearbete också i samband med vår kvartalsrapport. Sen under de närmaste månaderna ska jag ta mig runt och bilda mig en egen uppfattning av bolaget. Jag tänker ägna det här kvartalet åt att samla mina intryck. Man får en massa frågor som ny vd, men jag tänker inte ge några svar utom det som vi redan har meddela…

Neddragningen ni tillkännagav i september, på 800 personer?

– Ja, min företrädare (Bengt Andersson) tog kontakt med mig under sensommaren. Vi såg då att vi behövde göra en anpassning till en svagare marknad och minskad försäljning.

Räcker det?

– Det går inte att säga. Rent generellt tycker jag inte vi har några akuta kriser just nu.

Men finanskrisen är den värsta på decennier. Världsekonomin går in i en av allt att döma djup och kanske också långvarig lågkonjunktur.

– När det gäller finanskrisen så märks effekterna faktiskt inte särskilt mycket hos oss, i alla fall inte än så länge. Gräset växer och måste klippas oavsett konjunktur, när våren kommer köper folk gräsklippare och andra maskiner och redskap för sina trädgårdar. Dessutom ska man vara klar över att konsumtionen rent allmänt visserligen dämpas, men det går ju inte att jämföra med de ras som man till exempel ser på finansmarknaderna. Jag såg en rapport nyligen om att julhandeln i USA blir den sämsta på många år, vilket innebär att man förväntar sig ungefär nolltillväxt. En regelrätt marknadskollaps, alltså något i storleksordningen minus 20 procent, verkar inte trolig.

Gräset växer, som du säger, men man kan ju köra den gamla gräsklipparen ett år till.

– Javisst. Men förr eller senare får du ett ersättningsbehov och det som kan uppstå då är förstås att konsumenterna väljer de billiga modellerna. Lyxartiklar får det tufft i lågkonjunkturer. Vi har starka varumärken som Husqvarna, Gardena och Flymo på den brittiska marknaden och ett brett sortiment. Det är rimligt att tro på en “nedmixning” till billigare produkter och det kan innebära att vi får lägre marginaler. Sen ska vi ju också komma ihåg att en dryg tredjedel av vår globala försäljning går till proffsmarknaden, inte minst till användare inom skogsbruk. Där ser det rätt stabilt ut.

Väntar du dig samma utveckling i Europa?

– Det är för tidigt att ha någon uppfattning. Det har inte gått lika långt som i USA, vi har väl snarare ett förstadium till recession i den här delen av världen. Visst, det kommer många varsel och de har en omfattning som vi inte sett de senaste tre till fem åren. I finanssektorn är utvecklingen dramatisk, men utanför den finns det än så länge få tecken på snabbt ökande arbetslöshet. Den enskilt viktigaste konsumtionsfaktorn är om man har någon i bekantskapskretsen som blivit arbetslös. Så länge man själv och grannar, vänner och bekanta har kvar jobbet så fortsätter de flesta att handla ungefär som vanligt.

Ser det inte värre ut än så i den amerikanska ekonomin? När människor lämnar sina hus klipps inga gräsmattor.

– Andelen övergivna hus är väldigt liten. Vi ska också komma ihåg att fastighetsmarknaden i USA har gått ner tre år i rad. Priserna faller, men någonstans bottnar det. Jag skulle nog säga att fallhöjden är större i Europa, och vad själva finanskrisen får för förlopp är omöjligt att gissa sig till.

Om det skulle bli värre i den reala ekonomin, då har ni förstås beredskap att dra ner?

– Vi har leveransåtaganden till våra kunder och våra 30 000 återförsäljare. De flesta av våra produkter säljs under en rätt begränsad tid, på våren. Om vi skulle dra ner, och därmed vara en dålig leverantör, innebär det att vi riskerar att få mindre golvyta i deras butiker. Så jag föredrar att se positivt på det här, jag tror vi kan utnyttja konjunkturläget för att ta marknadsandelar. Vi har resurser att göra det. Samtidigt är det förstås så, om man ser till läget just nu, att vi följer vecka för vecka hur det går med införsäljningen. I ett sådant här konjunkturläge aktar sig återförsäljarna noga för att bygga upp lager.

Ett sådant realtidsperspektiv – vad säger det oss om konjunkturen i Europa?

– I vissa länder har vi sett en kraftig nedgång. Storbritannien, Spanien och Irland började gå ner redan i slutet av 2007. I Östeuropa har det tuffat på, däremot, och Ryssland har varit riktigt bra tills alldeles nyligen. Även Tyskland är hyggligt bra så här långt. När det gäller motorsågar, där vi ju säljer en stor andel till proffskunder, har det varit stabilt så här långt. Hösten är ju den stora säljperioden för den typen av produkter.

Husqvarna är ett ungt bolag. Hur tycker du organisationen fungerar?

– Vi har funnits i över 300 år men om man ser till den moderna historien är det uppenbart att företaget inte har hunnit svälla. Det är lätt hänt att bolag gör det, särskilt när tiderna är goda, inte för att man är fet och lat utan för att man vill göra framåtriktade grejer. Det kan handla om att ta beslut om it-satsningar eller varumärkesprojekt som kanske ger resultat först om tre år. Vi har inte mycket sådant här och det är förstås en fördel i det här läget.

Hur många är ni här på huvudkontoret?

– Vi är 35 personer.

Vilken är den största skillnaden mellan din tid på Electrolux och det uppdrag du har nu?

– Man ska vara försiktig med jämförelser mellan olika företag, även om vi har en gemensam historia. Men jag kan ju konstatera att Husqvarna inte är lika konsumentfokuserat som Electrolux och är mycket mer produktorienterat. Vår bransch har en tillväxt på tre fyra procent per år och marginalerna ligger på tvåsiffriga procenttal.

Frågan är väl om de fortsätter att göra det.

– Oavsett hur förloppet blir i den här krisen så gäller det att vi kan vara på plats när det vänder och branschen får luft under vingarna. Jag har varit med i några lågkonjunkturer. Ingenting går rakt upp mot stjärnorna, ingenting går heller rakt ner i källaren.

Det här är väl den första globaliserade lågkonjunkturen. Det går ner överallt nästan samtidigt.

– Det ligger mycket i det, därför måste vi ha hög beredskap. Men det som är positivt är ju att utvecklingen i Asien och även på andra håll i världen bygger på att tillgodose grundläggande behov. Kina industrialiseras och urbaniseras och det kommer inte att ta slut. En annan sak är att det som västerländskt företag är väldigt svårt att tjäna pengar – jag har tidigare varit där mycket. Distribution och andra fasta kostnader blir väldigt höga i Kina, så det är klokt att gå fram försiktigt.

Hur stor del av ert produktionsvärde genereras i Kina?

– Det är några procent. Jag vill inte spekulera i hur det kommer att bli framöver, annat än att vi kommer att tillverka mer där. Kina är väldigt konkurrenskraftigt trots ökade lönekostnader, inflation och så. Vårt dotterbolag Jenn Feng invigde nyligen en ny fabrik och under 2009 kommer vi att öka produktionen där.

Sedan börsnoteringen 2006 har ni gjort en serie förvärv, från lilla Klippo i Malmö till jätten Gardena med bas i Sydtyskland. Vad vill du göra med de här bolagen?

– Gardena är ett starkt varumärke med en otroligt bra position på marknaden. Medan Husqvarna är mer inriktat på proffs så har de en stark och konsumentinriktad kultur när det gäller innovation och konsumentfokusering. De är som en enda stor säljmaskin, samtidigt som de nått långt när det gäller kostnadseffektivitet. Två av fyra fabriker ligger numera i Tjeckien – till skillnad från många andra tyska bolag har de alltså lyckats med att flytta ut produktion till lågkostnadsländer. Vi kan göra fler saker med Gardena-varumärket.

Och göra fler förvärv?

– Jag vill inte utesluta någonting, därmed inte sagt att något skulle vara aktuellt nu.

Ni har gott om pengar, bra kassaflöden och inte minst så är private equity-bolagen inte med i leken längre.

– De har garanterat fått det svårare och det är mycket möjligt att vi får se ett reningsbad och en kvalitetssållning inom private equity. De kommer att bli försiktigare och det är en väldigt sund utveckling. Vi får se hur vi gör.

Vill du ta till vara lågkonjunkturen på något annat sätt, annat än genom att försöka ta marknadsandelar?

– Som jag sa vill jag ägna det här kvartalet åt att lyssna och skapa mig en egen uppfattning. Men med det sagt kan jag ju konstatera att det helt klart är svårare att driva förändringsarbete och ändra på interna processer i organisationer som tjänar mycket pengar. Det krismedvetande som finns när alla vet om att det brinner omkring en, det existerar inte om bolaget går bra och växer snabbt. Så lågkonjunktur ger oss en hävstång när det gäller att bli effektivare. Man kan alltid bli effektivare. Det kan vi också.

__________________________________________________________

Robot tuktar ogräset

Född: 1958.

Utbildning: Teknologie licentiat, KTH.

Karriär: Diverse chefsbefattningar i olika bolag 1988-1995, Electrolux 1995-2008 (chef för dammsugare och små hushållsapparater 2002-2006, chef vitvaror Europa 2006-2008).

Bor: Villa utanför Stockholm.

Familj: Gift, två barn.

Fritid: Familjen, musik och trädgården (“robotgräsklipparen håller maskrosorna i schack”).

____________________________________________________________

300-årig koncern

Husqvarna grundades som vapensmedja 1689, förvärvades av Electrolux 1978 och börsnoterades 2006. Bolaget omsatte 33,3 miljarder kronor och redovisade ett resultat på 3,7 miljarder 2007. Antal anställda är 16 000. 48 procent av försäljningen sker i Europa och 44 procent i Nordamerika. Husqvarna är världsetta inom motorsågar, gräsklippare, trädgårdstraktorer, trädgårdsbevattningssystem och diamantverktyg för bygg- och stenindustrin.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG