Hushållen avvaktar försäljning i hopp om högre priser – men klarar allt högre kostnader

Fler tror på stigande bostadspriser framöver. Och nästan 80% av de som tänkt sälja avvaktar med försäljningen. Samtidigt förbättras hushållens ekonomi. Det visar Nordeas senaste Boendebarometer.
Hushållen avvaktar försäljning i hopp om högre priser – men klarar allt högre kostnader - Lägenhet bostad fastighet
Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Allt fler tror på bättre tider. Det är framför allt hushållen i Stockholmsområdet som är starka. Bara 23% av stockholmarna uppger att de inte skulle klara en ökad månadskostnad på över 6000 kronor. Hushållen i Småland har det däremot tuffast där skulle nästan 4 av 10 inte klara av en sådan ökning. Men sett till hela Sverige ökar optimismen. 6 av 10 hushåll har en plånbok som skulle klara ökade månadsutgifter på över 6000 kr.

“Lågkonjunkturen tycks ha bottnat och elpriser, bränslepriser och nu även boräntor har sjunkit och många svenskar har lägre kostnader”, säger Nordeas privatekonom Anders Stenkrona.

Tror på rörlig ränta

Hushållen gör sig också redo för sjunkande bostadsräntor. Hälften uppger att de tänker välja rörlig ränta. Men det finns ändå de som trots räntetron kommer binda. 18% säger att de kommer att göra så.

“Vi ser att många binder räntan trots att de tror på lägre räntor framöver. Det kan bero på att de bundna boräntorna är lägre än de rörliga just nu, vilket är ovanligt”, säger Anders Stenkrona.

Däremot är det många som avvaktar med att sälja sin bostad. 3 av 4 har valt att inte sälja. Kanske har det att göra med den uppgång i bostadspriser som hushållen ser framför sig.  I våras spådde 52% högre bostadspriser. Nu är siffran uppe i 58%.

Nordeas Boendebarometer har genomförts av Verian.

Fakta:

Undersökningen är genomförd av Verian den 23 september – 1 oktober 2024. Undersökningen genomfördes bland 1 067 män och kvinnor 18-65 år som äger sitt boende i Sverige på uppdrag av Nordea via Sifopanelen. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.