Krönika Grön omställning
Sandström: ”Northvolt är definitionen av ett högriskprojekt”
Artikeln har tillfogats en rättelse.
Bör Northvolt betraktas som ett högrisprojekt?
Frågan kan besvaras genom att titta på bolagets utveckling de senaste åren, men kan också diskuteras med utgångspunkt i generell statistik gällande risker och överlevnadsgraden hos start-ups.
Problemen hopar sig
Få har undgått att batterisatsningen i Skellefteå har en del utmaningar att hantera. Utvecklingen i Northvolt under 2023-2024 ger inte direkt skäl att se Northvolt som ett lågriskprojekt:
- Satsningen i Borlänge avbryts
- BMW tar tillbaka sin miljardorder från Northvolt
- Ett flertal dödsfall och polisutredningar
- Produktionsproblem och förluster på 31 miljoner kronor per batteri
- Finanschefen lämnade sin tjänst i våras och styrelseordföranden avgick i somras.
Växande förluster
Att bolaget dessutom dras med accelererande förluster torde rimligen påverka kreditvärdigheten på kort och lång sikt.
Lånefinansieringen är en risk i sig
Faktum är att även lånen – i sig själva – utgör en betydande riskfaktor. De flesta start-ups har inga lån alls. Det gör dem betydligt säkrare.
I Northvolts lån finns så kallade kovenanter, det vill säga tydliga regler. Om dessa bryts förfaller lånen. Om det bokförda värdet på tillgångarna går under storleken på lånen så går man till kontrollbalansräkning – även om det finns pengar på kontot. Det händer inte i ett obelånat företag.
Överlevnadsgraden bland start-ups är låg
Ett annat sätt att analysera Northvolt skulle vara att titta på generell statistik gällande överlevnadsgraden bland nystartade bolag.
Även om överlevnadsgraden varierar mellan sektorer och olika studier använt olika definitioner är det tydligt att många start-ups inte klarar sig. Enligt professor Karl Wennberg vid Handelshögskolan är 50% av alla start-ups borta efter fem år. Efter tio år är 80% borta.
Inte ens när Northvolt startades skulle chanserna för överlevnad över ett decennium ha varit i närheten av de 80% som Riksgälden använder som kriterier för att bevilja kreditgarantier över en längre tid.
Det är välbefäst inom forskningen att det är höga risker förknippade med att investera i start-ups. Varför skulle Northvolt utgöra ett undantag?
Många risker små
Frågan om riskerna i Northvolt kan också diskuteras med hjälp av grundläggande statistik avseende risker.
En matematiskt intressant aspekt av situationen är att den totala risken för ett bolag utgör multipeln av de olika riskerna verksamheten. Om sannolikheten att produktionen lyckas är 80% och sannolikheten att teknikutvecklingen lyckas är 50% blir företagets totala chans till framgång 0,8 * 0,5 = 0,4, det vill säga 40%.
När riskerna är många och staplas på varandra ökar därför den totala risken i snabb takt. Politiska, produktionsmässiga, kommersiella, logistiska, tekniska och personalrelaterade risker måste multipliceras med varandra. Tre risker på 50% ger en total sannolikhet för framgång på 0,5 * 0,5 * 0,5 = 0,125, det vill säga 12,5%.
Vi behöver inte sätta in några spekulativa sannolikheter för olika risker för att ändå inse hur den totala risken blir stor om riskerna är många och några dessutom är betydande.
En start-up i Norrland som börjar från scratch, involverar människor från jordens alla hörn, driver avancerade utvecklingsprojekt och skalar upp produktionen blir nästan definitionsmässigt ett högriskprojekt.
Ett högriskprojekt
Såväl teorin som Northvolts utveckling pekar på att hela projektet är ett högriskprojekt.
Rättelse: artikeln inleddes innan med hänvisning till Riksgäldens bedömningar av risker och avslutades med hänvisning till Riksgäldens arbete. Detta är borttaget då det inte gav en helt rättvisande bild av Riksgäldens process.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.