HSBC: Världsbanken
Hongkong & Shanghai Banking Corporation Holdings. Smaka på detnamnet. Nog skulle det kunna platsa i en av James Clavellsromaner om smuggellastade djonker och välmående handelshus iOrienten. Mycket riktigt var det ungefär så det gick till närdet som i dag heter HSBC startades år 1865. Banken grundades iHongkong vid en tid när det brittiska imperiet var som mäktigastoch under en epok då det var inom handelsfinansiering sombankerna kunde bygga upp de riktigt stora rikedomarna. 133 årsenare kan man fortfarande se att HSBC inte är som de flestaandra globala finansiella institutioner med sina amerikanskamanér, det vill säga tjänstemännen verkar bära samma sorts mörkakostymer och ha samma slags hetsiga tempo i konversationen. NärHSBC byter chef senare i vår, från Sir William Purves till JohnBond, blir det en bister britt med silverfärgat hår somefterträder en annan. Bond låter dessutom sitt hår växa ner inacken på ett sätt som aldrig hade accepterats på en amerikanskbank.
De som arbetar i bankens skyskrapa mitt i Hongkongsfinansdistrikt kan på kolonialt vis invänta solnedgången med endrink i baren på 28:e våningen. När man tittar efter varnågonstans i världen de 120.000 medarbetarna finns är det tillstora delar en imperiekarta som träder fram. Verksamhet finns iStorbritannien, Mellanöstern, Kina, Sydostasien, Australien ochKanada.
Men Nord- och Sydamerika, dit koncernen kom under 1980-,respektive 1990-talet, är också mycket viktiga. Viljan att hållafast vid traditionerna får inte skymma det faktum att HSBC är enextremt lönsam rörelse. Ingen annan bank på denna jord förmårkomma i närheten av de 65 miljarder kronor i vinst sompresenterades i bokslutet för 1997. Det är dubbelt så mycket somnärmaste konkurrenten, New York-baserade Citibank. Med enavkastning på eget kapital på 21 procent är HSBClönsamhetsmässigt tre procentenheter bättre än Citibank ochockså väl i klass med de just nu synnerligen vinstgivandesvenska bankerna.
Och, än mer imponerande, det är ett rekordresultat som nåttstrots att hela Asiens finansiella system är i gungning. HSBC har42 procent, eller 1.600 miljarder kronor, av sina tillgångar iAsien. Ändå reserverar banken bara 2,3 miljarder kronor föreventuella kreditförluster under 1997. Bankledningen tror attdet räcker och hänvisar till att de tre problemländernaIndonesien, Sydkorea och Thailand utgör mindre än två procent avHSBC:s totala tillgångar. Tyngdpunkten i Asien ligger i Hongkongmed 30 procent av tillgångarna, bara tolv procent finns på andrahåll.
FLYKT TILL INTERNATIONELLA BANKERDessutom verkar det som om banken har gynnats av krisen i denmeningen att kunderna överger de problemtyngda inhemskafinanshusen och i stället söker sig till internationella banker.Så länge Hongkongdollarns länk med USA-dollarn håller, vilketverkar sannolikt, är det svårt att se att det skulle vara någonfara på taket.
Kreditvärderingsfirman Fitch IBCA säger i en färsk rapport attriskerna för Hongkongs banksystem är hanterliga.Kreditexpansionen har varit stark i Hongkong på senare år, mendet har mest varit fråga om bostadslån med goda säkerheter.Finansiering av tomma kontorslokaler, oanvända golfbanor ochstillastående fabriker har utgjort en liten andel. Totaltberäknas cirka 70 procent av utlåningen de senaste åren ha gåtttill bostadsköp och den genomsnittliga belåningsgraden har legatkring 60 procent. En orsak till försiktigheten är god kompetensi bankledningarna. En annan är effektiva tillsynsmyndigheter,betonar Fitch IBCA.
Hongkong är alltså basen för HSBC. Ja, man kan faktiskt vända pådet hela. Hongkongs finansiella system är till stora delar likamed HSBC. De båda största inlåningsbankerna i den före dettakronkolonin, numera den särskilda administrativa regionen i Kina,är HSBC-ägda Hongkong Bank och Hang Seng Bank. Hang Seng, välkänd för svenska fondsparare som indexleverantör påHongkongbörsen, är visserligen självstyrande och börsnoterad,men 62 procent av aktierna ligger hos HSBC. Går det bra förHongkong går det också i regel bra för HSBC.
Men tiderna har inte alltid varit goda för Hongkong. När denasiatiska finanskrisen rasade som värst i höstas vardagslåneräntorna uppe på Dennisnivåer, det vill säga de lågkring 300 procent. Västliga bedömare beräknar att priserna påkommersiella fastigheter kommer att falla ytterligare 25 procentefter en nedgång på lika mycket sedan i somras. Men marknadenhar varit skakig också vid andra tillfällen, som 1994-95. Änvärre var det i mitten av 1980-talet.
L!T OSS G! TILLBAKA DIT. I SEPTEMBER 1984 SKAKADEStorbritanniens premiärminister Margaret Thatcher och Kinasledare Deng Xiaoping hand i Peking. Efter flera år avförhandlingar bestämdes att Hongkong skulle övergå till Kina ijuli 1997, men att kronkolonin skulle få behålla sitt ekonomiskasystem i 50 år därefter. Avtalet var väntat, men ledde ändå tillstor oro i Hongkongs finansvärld. HSBC-chefen Sir William Purvesinsåg att banken måste bredda sig för att minska risken.
LYCKAD BREDDNINGDet fanns visserligen en motvikt i bankens rörelse i arabvärlden,British Bank of the Middle East, som varit en utmärkt affär ändasedan oljerikedomarna började rinna till i mitten av 1970-talet.Ändå var det av största vikt för HSBC att bredda verksamheten.Nu inleds en väldig diversifieringsprocess. Till skillnad frånmånga andra expansionsstrategier i finanssektorn på 1980-taletdrevs den inte främst för att skapa volym, utan för att minskarisk. Därför blev den ovanligt lyckad. Ledningen insåg attbankens framtid stod på spel, eftersom ingen visste hurhemmamarknaden skulle komma att utvecklas när Kina tog över. Debanker som köptes var i regel av hygglig kvalitet och prisernainte alltför uppdrivna. Första steget togs till USA, till denför Hongkongbor exotiska staden Buffalo vid Eriesjön i delstatenNew Yorks nordvästra hörn. Staden är känd för ishockeylagetSabres och för extremt kalla vintrar. Omställningen blevföljaktligen stor för de HSBC-anställda som skickades dit föratt ta hand om den redan 1980 inköpta Marine Bank. Banken varnerkörd och låneportföljen i uselt skick. Inte förrän framåt1992-93 kom banken på fötter igen, med god hjälp av uppsvinget ikonjunkturen.
1992 var det så dags för det riktigt stora greppet. HSBC–koncernens juridiska säte flyttades till London i samband medatt ett bud lades över börsen på Midland Bank, en av de minstframgångsrika av Storbritanniens universalbanker. Pundettvingades detta år lämna ERM-systemet (en stor fördel, skulledet senare visa sig) och Storbritannien befann sig i djupastelågkonjunktur. Midland var i dåligt skick med svag ledning ochvildvuxen struktur. Banken hade under 1980-talet vuxit snabbt iEuropa. I koncernen ingick bland annat en tysk privatbank,Trinkaus & Burkhardt, en grekisk bank med inriktning på sjöfartoch diverse banketableringar i perifera länder som Sverige.Mäklardottern James Capel var en av de mer högkvalitativadelarna av verksamheten.
Ett mödosamt arbete vidtog för att sanera banken. Nu är den enav Storbritanniens mer lönsamma, även om den ligger efterstjärnan Lloyds TSB. Midland har, liksom Marine Midland i USA,förvisso haft god hjälp av konjunkturen. Ingen annanstans iEuropa har bankerna så god skjuts på utlåningen som iStorbritannien.
Latinamerika-köp för 16 miljarder
1997 var det dags för nästa steg för HSBC. Då köptes enamerikansk bostadsbank, First Federal Savings. Viktigare vardock att HSBC genomförde en serie förvärv i Latinamerika. Totaltköptes banker (i Argentina, Brasilien, Mexiko och Peru) för 16miljarder kronor. En stor investering, men trots allt bara enfjärdedel av årsvinsten. Det verkar som om Sir William fåttmycket för pengarna. Banco Bamerindus är Brasiliens näst störstaaffärsbank med stor verksamhet också inom försäkring,finansiering och värdepappershandel. Banken var i dåligkondition, främst på grund av svaga ägare. Bara några månaderefter det att förvärvet var i hamn verkar Bamerindus vara i gottskick, inte minst för att 1,5 miljon före detta kunder strömmattillbaka.
Det har även skett viss organisk tillväxt inom HSBC, dels iAsien, dels i Kanada. Hongkong Bank of Canada har till exempelhela 117 kontor i Vancouvertrakten, dit tiotusentals Hongkongboremigrerat på senare år.
HSBC har klarat att sprida riskerna i en Hongkongcentreradrörelse på ett lysande sätt. Även om exempelvis handelshusetJardine flyttade sin hemvist till Bermuda strax före detkinesiska övertagandet, har inget annat bolag med hemmabas iAsien klarat en liknande tyngdpunktsförskjutning. När bokslutetpresenterades i London förra måndagen fick John Bond frågan omytterligare diversifieringar planerades. Svaret är ja, förutsattatt de nya verksamheterna kan matcha gruppens avkastning. Det äralltså höga krav – avkastningen på eget kapital är ju 21 procent- som ställs på eventuella förvärvsobjekt. Just nu är dock fokuspå att konsolidera rörelsen i Latinamerika.
Diversifieringen har spridit riskerna, men också säkrat enbetydande stabilitet i intäkterna. Man kan jämföra medkonkurrenter som Deutsche Bank och Citibank. Båda är jättelikaoch finns runtom i världen. Deutsche Bank domineras dock helt avverksamheten i Tyskland och övriga Kontinentaleuropa. Citibankförblir till överväldigande del ett amerikanskt företag. Bankenär stor inom förmögenhetsförvaltning och valutahandel, men kaninte konkurrera med HSBC när det gäller upparbetade relationermed kundföretagen och handelsfinansiering.
Att finansiera export och import kan tyckas vara en ålderdomliginriktning i tider då alla talar om så kallad desintermediering,det vill säga att mellanhänderna slås ut och företagen handlarmed varandra direkt och finansierar sig på egen hand påkapitalmarknaden. Men detta förlopp lär knappast ske över ennatt. Uppenbarligen finns ett stort behov av de tjänster HSBCtillhandahåller.
Gäller det också framöver? Finns framtiden verkligen inomhandelsfinansiering och retailbanking i olika delar av världen?Hittills har i alla fall HSBC lyckats bra med att växa och hållakontroll över sitt imperium. Den brittisk-koloniala kulturen harvarit en gemensam nämnare i den spridda verksamheten. Det ärtydligen här som ett drygt sekels erfarenheter från globalfinansverksamhet gör sig gällande. Citibank har gått ut ivärlden på allvar först under de senaste decennierna.
TRADITION – OCH LÖNSAMHETI vissa avseenden verkar HSBC sitta fast för mycket i historien.Banken är till exempel föga framstående när det gäller attutnyttja ny teknik. Å andra sidan, om HSBC-ledningen inte vetatvad den gör, skulle lönsamheten på de hårt konkurrensutsattamarknaderna i Hongkong respektive Storbritannien knappast varaså bra som den är.
Kostnadsmedvetenheten är god, vilket är ovanligt i eninternationell finansinstitution. Koncernchefens tjänstefordonär något så förhållandevis blygsamt som en BMW av 1992 årsmodell. I/K-talet, det vill säga intäkternas relation tillkostnaderna, är marginellt under två, vilket är bra. Riskernahålls under kontroll genom att investmentbanking inte får utgöramer än tio procent av rörelseintäkterna. 1997 var bara sexprocent av koncernens kapital engagerat i sådan verksamhet.
LÅGVÄRDERAD AKTIEJohn Bond aviserar tillväxt inom kapitalförvaltning och inomförsäkring, som svarar för ungefär fem procent av resultatet.Detta är än så länge små bitar av helheten och expansion här lärinte ändra koncernens struktur nämnvärt.
Historien och ledningens kvalitet talar för att HSBC kan klaraatt hålla ihop och driva verksamheten framåt med bibehållande avgoda nyckeltal. Aktien har stigit över 30 procent sedanårsskiftet, men kursen ligger fortfarande ungefär en fjärdedelunder toppnivåerna från i somras. Värderingen är knappastuppdriven. Med ett p/e-tal för 1998 på 14 är HSBC cirka enfemtedel lägre värderat än de brittiska bankerna i genomsnitt.Hotet är att läget skulle bli väsentligt sämre i Kina ochHongkong, kanske med finansiell panik och en devalvering avHongkongdollarn. Det är rätt osannolikt. Hur som helst ärutsikterna goda att banken – tack vare sin diversifiering – kangå helskinnad genom ett sådant scenario.
BILDTEXT: Hongkong är basen för HSBC. Men i världsimperiet ingåräven bland annat brittiska storbanken Midland.
HSBC:s historia är starkt förknippad med både det gamla och detnya Hongkong.
Ärkebritt 1. Sir William Purves gör sina sista månader som VDför HSBC.
Ärkebritt 2. Efterträdaren John Bond fortsätter den brittiskatraditionen.
FAKTARUTA: HSBC Holdings Verksamhet
Affärsbank med verksamhet i fem världsdelar.
VD JOHN BONDSO Sir William Purves
Börsvärde 535 miljarder kr
Balansomslutning 3 700 miljarder kr
Antal anställda 120 000
Ägare Kapital och röster, %Prudential 3,71Standard Life 3,7Legal & General 3,18Övriga 89,4Summa 100HSBC, milj pund 1995 1996 1997Balansoms 227000 237000 286000Vinst före disp 3772 4519 5222Vinst/aktie, pence 94 118 126Avkast/eg kap, % 20,7 21,3 21,0
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.