Höstens rapportflod viktigare än någonsin

Imorgon, tisdag, inleder OM Gruppen höstens rapportflod. Osäkerheten och nervositeten på marknaden är större än på länge. Och rapportomgången har alla ingredienser för att utvecklas till en riktig triller.

Vinstvarningarna i USA har resulterat i många kraschade aktier. Det blir också resultatet om Ericsson skickar fel signaler om komponentbristen i sin rapport och de cykliska bolagen om den vikande amerikanska konjunkturen i sina rapporter. Jämfört med andra kvartalet kan de allmänna förutsättningarna inför rapportfloden sammanfattas så här:

-Det andra kvartalet var generellt sämre än väntat och fler analytiker har justerat ned sina prognoser än de som har reviderat upp dem.

-Även investerarna har sänkt sina förväntningar. Stockholmsbörsens generalindex har sjunkit med 7 procent sedan 30 augusti.

-Andelen av vinstvarningarna i USA som varit på den negativa sidan har ökat inför de två senaste rapportomgångarna. -Ledande indikatorer i USA och Europa signalerar en vikande världskonjunktur. -Priset på olja och andra råvaror har stigit. Då bolagen samtidigt har svårt att få igenom prishöjningar talar det för pressade marginaler och sämre lönsamhet.

-Dollarn har stärkts mot såväl kronan som euron. Något som majoriteten av de svenska bolagen gynnas av.

Sammantaget är det med ganska låga förväntningar men med många frågor som investerarna tar sig rapportperioden an. Här är de viktigaste frågetecknen investerarna vill ha uträtade.

Ericsson och Nokia: Håller problemen inom terminalsidan, där mobiltelefonerna ingår, på att lösas? Fortsätter den starka införsäljningen av nya generationens mobilsystem? Det är de två viktigaste frågorna när analytikerna lusläser Ericssons rapport den 20 oktober och Nokias rapport den 26 oktober.

Teleoperatörerna: Klarar Telia att leva upp till lågt ställda förväntningar? Hur mycket plågas teleoperatörerna av sjunkande priser? Och är tillväxten i antal hushåll för bredbandsbolagen tillräckligt kraftig? Svaren kommer först mot slutet av rapportperioden. IT-företagen: Har efterfrågan återvänt till de pressade IT-konsulterna? Klarar internetkonsulterna att rekrytera tillräckligt snabbt och har de fått upp debiteringen per konsult? Klarar sig teknikkonsulterna lika bra som tidigare? Och har programförsäljningen för företagen inom affärssystem äntligen lossnat? Första större rapport är IBS 17 oktober.

Cykliska bolag: Flera vinstvarningar från amerikanska industrigrupper har ökat osäkerheten om resultatutvecklingen för de cykliska bolagen. Står intäkter och marginaler pall för en svagare tillväxt och högre oljepriser? Eller räddar den starka dollarn resultaten? Höganäs rapport på fredag 13 oktober kan ge en första fingervisning.

Läkemedel och medicinsk teknik: Hinner Astra Zeneca etablera Nexium, efterföljaren till magsårsmedicinen Losec, i USA innan november 2001 då generika förväntas bombardera marknaden? Rapporterade försäljningssiffror i Europa ger vägledning 25 oktober. Och överraskar medicintekniska bolaget Gambro med en turn-around samma dag?

Banker: De svenska bankerna tjänar bra med pengar i högkonjunkturen. Men hur mycket lyckas internet sänka kostnaderna och hur bra går egentligen SEB:s köp av tyska Bfg? Nordic Baltic Holding är första bank ut 24 oktober.

Av de större bolagen smygstartar OM Gruppen klockan 9.00 på tisdag. Enligt SME tror analytikerna på en rejäl vinstökning. Resultatet före skatt beräknas bli 621 Mkr jämfört 390 Mkr i fjol. Både börs- och teknologisidan tros gå starkt. Den osäkerhet som finns rör utvecklingskostnaderna för Jiway och kostnaderna hittills för budet på Londonbörsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase