Höstens börsvinnare spår ny era
Trenden mot större säkerhetsmedvetande i allmänhet och identifiering i synnerhet har fått en rejäl injektion efter terrorattackerna i USA. Ett bolag placerarna har fått upp ögonen för är Precise Biometrics. Lundaföretaget, med en metod att med hjälp av fingeravtryck verifiera personers identitet, har klättrat med 230 procent sedan terrorattackerna 11 september.
VD Christer Bergman, har du känt det ökade intresset för säkerhet? ”Ja, och det var redan innan 11 september. Du kommer att se en märkbar förändring de närmaste sex månaderna. Det är mycket diskussioner om nationella ID-kort. Det är mer markant på vissa segment som flyg och offentliga förvaltningar. Det är påtagligt.”
Hur märker ni på Precise Biometrics av det? ”För ett år sedan var det många pilotinstallationer på upp till 100 användare. Nu är det större piloter på upp till 300 användare och nu köper de 10 000 licenser och kortläsare.”
Du tillträdde som VD i juni. Varför ville styrelsen byta VD? ”Jag har mer erfarenhet av försäljning och att redovisa resultat. I det här fallet är det en ny era som börjar. Vi går från utveckling till försäljning. Jag är mycket ute och träffar kunder och partners.”
I den andan har Christer Bergman organiserat om företagets försäljningsorganisation. Den tidigare indelningen utifrån produkter (IT-säkerhet, passerkontroll och inbäddade lösningar t ex för mobiltelefoner) har skiftats till att utgå från de fyra största kundkategorierna: offentliga myndigheter i USA, referenskunder i Sverige, säkerhetsindustrin och mobil säkerhet.
De närmaste åren tror du att det är kombinationen fingeravläsare och smarta kort respektive passersystem som har den största potentialen. Men du är inte lika optimistisk när det gäller marknaden för mobil säkerhet. Varför? ”Jag ser inte att vi kan tjäna pengar på mobil säkerhet idag. Det är inte så enkelt att gå till mobiltillverkare som t ex Sony Ericsson. Men med 3G kommer behovet att växa. Inom ett år hoppas jag att vi är med på någon pilot.”
Ni omsatte 8 Mkr de nio första månaderna och har tagit två förhållandevis stora order. Försäljningen har uppenbarligen kommit igång. När tror du den går över 100 Mkr? ”Vi ger inga prognoser, men jag tror det är rimligt att det inte sker nästa år men 2003.”
Hur många fler säljare tror du behövs för att nå dit? ”Vi är tio stycken som säljer idag, inklusive mig själv. Jag tror att det behövs maximalt 4-5 stycken till.”
Kommer ni att pumpa ut volymer för att snabbt ta en stor marknadsandel? ”Nej, vi säljer inte med förlust och kommer inte att riskera företaget.”
Starkt bidragande till kursrallyt i Precise Biometrics är två uppmärksammade order, en till amerikanska Honeywell och en till en tidigare hemlig slutkund. Den senare ordern och kanske den största i hela industrin enligt bolaget, 1 000 kortläsare för säkrare IT och ett licenspaket för 10 000 användare, stod det holländska justitiedepartementet för. Ordervärdet var drygt 3,5 Mkr. Sedan tidigare har bolaget pilotprojekt på gång hos det amerikanska försvarsdepartementet.
Affären med Honeywell innebär att ni blir ensam partner till dem på produkter för deras passersystem. Ni har angett ett potentiellt ordervärde på 100 Mkr för hela treårsavtalet. Hur har ni räknat? ”Vi har gjort prognoser tillsammans. Honeywell säljer i år 300 000 kontaktlösa smartkortsläsare. Vi har tillsammans antagit att 1,5-2,0 procent av den volymen kommer att bli biometriläsare det första året och sedan successivt öka.”
Och vad kostar en sådan här läsare? ”Listpriset är kring 4000 kronor till partners.”
På den svenska börsen finns Fingerprint Cards i samma bransch. Hur är er relation? ”Vår biometrilösning är sensoroberoende. Vi skulle t ex kunna ta Fingerprints sensor. De har också en linjesensor som är billigare och som jag tror kommer att bli en bra produkt.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.