Hoppet står till bioteknikaktier
”Den långsiktiga trenden kommer att fortsätta vara uppåtgående för de bolag som har en stark finansiell ställning och en god forskningsportfölj som t ex Maxim och Medivir”, säger Mattias Häggblom, bioteknikanalytiker på Aragon.
Börsens generalindex har svängt kraftigt under året och i dagsläget står index kvar på i princip samma nivå som vid årsskiftet. Samtidigt som IT-aktierna rasat i takt med att internetkonsulterna vinstvarnar och presenterat svaga rapporter och tvingas säga upp folk, håller aktiekurserna för många bioteknik- och medicintekniska bolag stången.
”Till skillnad från IT-bolagen har bioteknikföretagen inte lovat att leverera försäljningssiffror och lönsamhet än. När marknaden granskar de bolagen så tittar man inte i första hand på kvartalsrapporterna utan på forskningen”, säger Mattias Häggblom.
”Under året har vi sett ett flöde av riskkapital från IT- till bioteknikbolagen. Samtidigt går läkemedelsaktierna mycket bra på börsen i orostider och bioteknikbolagen dras då med”, säger Conny Granelli, sektorsansvarig för bioteknikbolagen på Nordiska, som också räknar med att bioteknikbolag med en bra forskningsportfölj, goda samarbetspartners och sunda finanser kommer att tillhöra morgondagens kursvinnare.
Om ett forskningsbolag mellan kvartalsrapporter presenterarna dåliga forskningsresultat rasar aktien. I USA kan dåliga fas III-data göra att en aktie faller med mellan 40 och 50 procent på en dag.
Mattias Häggblom påpekar också att många av bioteknikbolagen funnits i cirka tio år och därmed byggt upp värden, patenterat preparat och utvecklat bolagen företagsekonomiskt under en mycket lång tid.
Sedan forskningsbolaget Tripep, som utvecklat ett nytt läkemedel mot HIV, noterades på Stockholmsbörsen i somras har det inte kommit några nya bioteknikbolag till börsen, men enligt Mattias Häggblom väntar ett flertal med att söka notering på börsen.
”De väljer att avvakta så länge som det är ett så pass dåligt börsklimat. Så fort teknikindex går bra under några veckor i rad är det mycket möjligt att de väljer att söka sig till börsen”, säger han.
Aragons bioteknikindex har backat med 11 procent under den senaste månaden, men Mattias Häggblom tror endast att det är en tillfällig svacka. I stället räknar han med att kursutvecklingarna för flera av de här bolagen kommer att vara bra framöver.
”Det finns många av bolagen som ligger i sent skede av sin utveckling och nära en lansering. Med en framgångsrik lansering runt hörnet är många av dem fortfarande försiktigt värderade ur ett amerikanskt perspektiv”, fortsätter han.
Conny Granelli pekar på att många läkemedelsbolag inte bedriver tillräckligt mycket forskning och därför är beroende av bioteknikbolagens resultat. På grund av den ökade konkurrensen efter bra forskning har läkemedelsbolagens ersättningar till bioteknikbolagen gått upp.
Det skifte som inträffade i början av året då fokus riktades mer på bioteknikaktierna har flera orsaker. Mattias Häggblom pekar på att fler amerikanska forskningsbolag hade gjort flera viktiga framsteg. Samtidigt visade Maxim på forskningsresultat som var hoppingivande. Dessutom hade antalet lönsamma forskningsföretag i USA under 1999 ökat markant. Till sist hade också amerikanska läkemedelsbolag börjat köpa upp flera forskningsbolag med rejäla budpremier.
”Folk började förstå att det fanns bioteknikbolag som var lågt värderade, detta spred sig även till Sverige och kursutvecklingen för de svenska bolagen åkte med upp av bara farten”, konstaterar Mattias Häggblom.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.