Hoppet om ketchupeffekten

En lyckad introduktion av Alfa Laval betyder att Industri Kapital, EQT och Nordic Capital får en chans att ta hem ytterligare 40 miljarder kronor.

Några av Sveriges största men ändå mest okända ägare väntar spänt på hur det ska gå när Alfa Laval ska återbördas till Stockholmsbörsen. Noteringen är ett viktigt test på bärkraften hos nyintroduktioner. Om investerarna tar emot Alfa Laval väl finns det en lång och växande kö av börskandidater från samma källa – de stora så kallade buy out-företagen.

De tre stora i branschen, EQT, Industri Kapital och Nordic Capital, köper ut företag som efter omstruktureringar säljs vidare. Antingen genom en börsnotering eller till en industriell köpare.

En räcka bolag som dessa köpte under slutet av 1990-talet eller under år 2000 är nu färdiga att sättas på börsen.

Frågan är om börsen är redo. Det kommer inte bli särskilt lätt, eftersom Affärsvärlden räknar med att börsklimatet inte ljusnar i första taget (se artikel sid 9). Det som dock talar för buy out-bolagens heta lista är att det är bolag som börsen har lättare att svälja än de stendöda telekom- och IT-bolagen. Om det är någon typ av bolag som trots allt har gått bra på börsen är det bolag av samma typ som de som buy out-firmorna har i sitt stall. Börskandidaterna domineras av bolag inom traditionell verkstadsindustri och konsumentvaror. Inslaget av tillverkningsindustri är tungt.

Varför just Alfa Laval är först ut på banan har nog att göra med att bolaget dels är störst bland buy out-företagens börsmogna kandidater, dels att det är ett cykliskt verkstadsföretag. Trots den tryckta stämningen på börsen i stort så är värderingen och efterfrågan på just den typen av bolag hyfsad just nu. Investerarna vill ha stabilitet, förutsägbarhet och kassaflöden. I sådana sammanhang passar byggmaterial, sängar och symaskiner in rätt väl.

Berikad börs

Affärsvärldens värdering här intill av EQT:s, Industri Kapitals och Nordic Capitals bolag är en grov uppskattning eftersom den finansiella informationen i de flesta fall är knapphändig. Men totalt sett handlar det om värden mellan 40 och 46 miljarder kronor som kan vara på väg att leta sig in på börsen under det närmaste året bara från dessa tre stora.

Säkert kommer man att vänta tills Ericsson fått ut sin nyemission efter sommaren. Men skulle även den tas emot utan större krångel så kan börsen kanske berikas med uppemot tio bolag under det sista kvartalet i år och första kvartalet nästa år.

Prisspannet för Alfa Laval-aktien är ovanligt stort, men givet det osäkra börsklimatet och vetskapen om Ericssons stora nyemission senare i år så lär nog teckningspriset hamna nära det lägre priset på 108 kronor. Ratar börsen Alfa Laval helt är risken stor att det blir tvärstopp för resten av introduktionerna också. Går det inte med ett sådant kvalitetsbolag så går det inte med något annat heller, kommer det att låta.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.