Idag 07:38

Hon ska lyfta Vinge: ”Inte den som klampar in med hårda tag”

Hon har rört sig bland svensk finanselit i nästan två decennium. När Louise Brorsson Salomon axlade rollen som VD för affärsbyrån Vinge hade det redan krattats inför övertagandet. Nu ska byrån bli störst i Sverige. "Jag är inte den som klampar in med hårda tag", säger Louise Brorsson Salomon till Affärsvärlden.

En morbror iklädd mörk kostym med en portfölj i handen väckte Louise Brorsson Salomons intresse. Hans jobb var att undersöka saker och fall mycket noggrant. Hon visste vad han kallades för, en advokat, och utan att riktigt förstå vad det innebar bestämde hon sig för att hon skulle bli detsamma.

I hela sitt vuxna liv har VD:n jobbat på Vinge. Foto: Johanna Säll.

“Jag minns faktiskt inte hur liten jag var utan vet bara att jag länge har velat jobba med juridik”, berättar hon får Affärsvärlden.

I dag sitter hon på kortändan av ett långt konferensbord i trä, vid en utsikt som vittnar om höjd. Ingen portfölj eller kostym syns till, i stället bär hon en vit skjorta under en svart tweedkavaj i klassisk Chanel-stil.

I fem månader har hon varit VD på Vinge, en av landets största affärsjuridiska byråer med över 500 anställda på kontor runtom i Sverige, Finland och Belgien.

Hennes mål sticker inte ut, men är tydligt:

“Vi ska vara marknadsledande bland Sveriges affärsbyråer.”

Samtidigt är Vinge känd som “evig” tvåa efter konkurrenten Mannheimer Swartling, men på sistone har glappet mellan de två blivit allt mindre.

I Affärsvärldens undersökning ligger Vinge hack i häl sett till arvodesintäkterna, men för att kunna springa förbi måste det börjas någonstans. För Louise Brorsson Salomon började det en timme norr om Stockholm.

Första och enda byrån

Morbrodern i mörk kostym fick nämligen Louise Brorsson Salomon att söka sig till juridikstudier.

Trädgårdsgatan 1 där juridiska fakulteten ligger, blev hennes nya hem. Efter att ha vandrat otaliga gånger över Fyrisån for en 25-årig Louise Brorsson Salomon till England i full juristmundering.

Maria-Pia Hope var VD på Vinge advokatbyrå sedan 2012. Foto: Linus Sundahl-Djerf/TT.

Det var sommar och på Vinges London-kontor jobbade hon med bank och finans under dåvarande chefen Maria-Pia Hope, som senare blev hennes företrädare på VD-stolen. En person som Louise Brorsson Salomon beskriver som kompetent men också väldigt varm.

Sedan den sommaren har hon aldrig lämnat byrån, som bär namnet efter Karl-Axel Vinge.

När Affärsvärlden frågar vilka affärer hon varit med om blir hon fåordig.

“Jag har varit med om en massa spännande grejer”, säger hon men vill i äkta advokat-anda inte delge vad.

Men en snabb sökning visar att Louise Brorsson Salomon länge rört sig bland Sveriges finansiella elit.

“Halkade in i finansvärlden på ett bananskal”

Under sina nästan 20 år på byrån har hon varit delaktig i tiotals börsnoteringar, som det ofta ligger många månaders arbete bakom, ibland hela år. En av dem var svenska riskkapitalbolaget EQT:s. Hösten 2019 fick Wallenbergsfärens PE-bolag klämta i börsklockan, men själv har Louise Brorsson Salomon inte stått i rampljuset.

“Ändå har jag aldrig fått vara med när klockan ringer”, säger hon och förklarar att det får oftast någon från kärnteamet i Vinges aktiemarknadsgrupp göra.

“Kanske någon gång i framtiden, jag hoppas på det.”

En annan tung affär var när det gröna stålverket Stegra, tidigare H2 Green Steel, tog in sin största investeringsrunda om 18 miljarder kronor och Altor var en av investerarna. Då företräddes riskkapitalbolaget av Vinge med Louise Brorsson Salomon i spetsen.

Listan fortsätter. När biltillverkaren Saab försattes i konkurs var hon med i förhandlingarna. Även när finansprofilen Sven Hagströmer blev utsatt för förskingring var hon med och utformade hans låneavtal.

“Till en början hade jag egentligen inget särskilt intresse för bank och finans, men det var vad jag fick jobba med under min första sommar på Vinge och jag tyckte direkt att det var superspännande”, berättar Louise Brorsson Salomon. Under en tid då Storbritannien inte hade en tanke på att göra Brexit och London var fortfarande Europas finansiella hjärta.

“Man kan säga att jag halkade in i finansvärlden på ett bananskal.”

Hon beskriver det som den perfekta blandningen av juridik, komplicerad juridik och transaktioner där hon får vara med och förhandla. Något hon gillar.

Louise Brorsson Salomon

  • Jobb: VD på affärsbyrån Vinge sedan april 2024. Innan dess hade hon jobbat på byråns bank- och finansavdelning sedan 2005.
  • Bor: I en villa på Lidingö med sin man och deras två småbarn.
  • Ålder: 44 år.
  • Uppvuxen: I Stockholm och Paris, där hennes pappa jobbade under en period. Före juristutbildningen i Uppsala studerade hon konsthistoria ett år på franska Sorbonne.
  • Favoritbok: “Det är svårt, men mina favoritförfattare är David Mitchell och Donna Tartt”, säger hon.

Hur skulle du beskriva dig själv som förhandlare?

“Jag är inte den som klampar in med hårda tag, utan är snarare lagd mot det mjukare hållet. Sedan beror det ju på, kräver situationen att jag tar hårda tag så gör jag det. Men jag vill ändå slå ett slag för att vara mjuk och schysst, jag tror att det blir bättre resultat då.”

Stora skor att fylla

Till en början var rollen som VD inte på kartan, men när hon 2015 gjordes till delägare öppnades nya dörrar. Efter en lång period av diskussioner och förberedelser med företrädaren stod det klart tidigare i våras att hon skulle bli Vinges nya VD.

Med andra ord kom beslutet inte som en chock, varken för henne själv eller för andra.

“Jag är övertygad om att Maria-Pia har coachat Louise till att vara väl förberedd”, säger Vinges före detta VD Michael Wigge, som lämnade 2014 för att starta Wigge & Partners.

Maria-Pia Hope ledde Vinge i nästan tolv år och under dessa växte omsättningen rejält med 916 Mkr till totalt 1,75 miljarder 2023. Det är stora skor att fylla.

“Absolut”, instämmer VD:n.

Hon tittar ned på sina egna, ett par svarta ballerinaskor med en gyllene triangel på tåspetsen.

“Men jag har fått köpa egna skor som jag kan gå runt i”, säger hon och skrattar till.

Unga jurister har en större förväntan på jämställdhet, säger VD:n. Foto: Johanna Säll.

Louise Brorsson Salomon går ut mot terrassen högst upp på Vinges huvudkontor vid Norrmalmstorg i Stockholm. Hon tittar ut och kisar. Vid vattnet reflekteras solen i sin förgyllda klon på toppen av Gröna Lunds åkattraktion Ikaros.

Bakom henne genom kontorets massiva fönster syns en grupp unga kvinnor gå nedför en trappa. Det är biträdande jurister ledda av en äldre man i kostym.

Om unga jurister: “Väldigt vokala”

I Affärsvärldens branschrapport för affärsjuridik ligger Vinge i rekryterings-täten. Personalstyrkan växte med 20% bara från 2022 till 2023. Det är mer än dubbelt så mycket som den störste konkurrenten Mannheimer Swartling.

“Vi jobbar väldigt målinriktat med att vara en så attraktiv arbetsgivare som möjligt, för alla medarbetare och unga i synnerhet”, säger Louise Brorsson Salomon.

Och vad är de unga juristerna ute efter? VD:n säger att de är “väldigt vokala och bra på att säga vad de tycker”. Hon berättar också att det finns en större förväntan på jämställdhet och tar upp byråns fyra nyinvalda delägare, varav tre är kvinnor, och hur en mer jämställd byrå är av stor vikt.

Varför är det viktigt?

“Vi tror att det är bra för våra affärer helt enkelt, och att det är viktigt med olika perspektiv.”

Finns det exempel på affärer ni har rott i land, tack vare kvinnor i teamet?

“Vad jag kan säga är väl att vi ser en större efterfrågan från klienterna på att vi ska ha jämställda team, och vi tror att fler kvinnor är en del av vår framgång.”

Vinge ligger på topp fem bland de stora affärsbyråerna som har flest kvinnliga delägare. Men helt jämställt är det ändå inte då byrån har 74% manliga delägare. VD:n berättar att de vill få in fler kvinnor, men säger också att de främst vill fokusera på att få in de allra bästa juristerna.

“De unga juristerna letar efter en arbetsgivare som verkligen tilltalar dem. Där de känner att byråns värderingar reflekterar deras egna”, berättar hon.

Som jämförelse har både Mannheimer Swartling och DLA Piper 21% kvinnliga delägare, Delphi har störst andel med 29% och allra minst har White & Case som helt saknar kvinnliga delägare.

Den evige konkurrenten

Apropå jämförelser. Ett stenkast bort ligger Mannheimer Swartlings gigantiska träport på Norrlandsgatan. I fjol låg konkurrentens arvodesintäkter på 1 807 Mkr, vilket är 56 Mkr mer än Vinge. Glappet har varit litet i flera år, och blev ännu mindre i jämförelse med 2022.

Omsättningsvis är Vinge också i färd med att komma i kapp, men det finns ännu en bit kvar. Förra året genererade konkurrenten 61 Mkr mer än Vinge vilket går att jämföra med 2022 då differensen var betydligt större på 150 Mkr.

“Omsättning eller arvodesintäkter är inte vad som kommer i första hand. För oss handlar det framförallt om kvalitet, service, uppskattning och att vi har de bästa juristerna”, säger Louise Brorsson Salomon.

Samtidigt förklarar hon Vinges strategi om att bli marknadsledande i Sverige, densamma som Maria-Pia Hope lade fram under sin tid som VD. Den står kvar.

“Om högre omsättning följer av att vi kan leverera den bästa tjänsten… ja, då är det klart att jag skulle bli väldigt glad”, säger Vinges nya VD.

Arbetar med många börsnoteringar

Mer vill hon inte prata om konkurrenten. Inte heller om att ifall jurister börjar föredra att jobba för bolag snarare än byrå. På frågan om internationella advokatbyråer har norpat några av Vinges stora affärer svarar hon däremot:

“Alltså, vi har många konkurrenter, både inhemska och internationella, men vi får ofta vara med där vi vill. Inte alltid men oftast.”

Var ligger Vinges fokus just nu?

“Vi arbetar med några möjliga börsnoteringar. Den övergripande trenden verkar vara en återgång till aktiemarknaden”, säger hon.

Efter IPO-rekordåren 2020 och 2021 har börsklockan nästan slutat klämta. Att IPO-fönstret nu skulle vara på väg att öppna är efterlängtat för marknaden, men det är inte bara publik rådgivning Vinge sysslar med.

VD:n gör sig redo inför nästa morgonmöte. Foto: Johanna Säll.

En växande M&A-marknad, med fler tvister

Högst på agendan är den intensiva M&A-marknaden som nått nya rekordnivåer de senaste åren.

“Inom M&A har vi verkligen sett en ökning som började redan för ett år sedan, och fortsätter att hålla i sig”, säger hon.

Ett möjligt utfall av det kan bli att allt fler köpare behöver hantera tvister, efter förvärv som resulterat i missbelåtenhet. Så kallade post-M&A tvistelösningar. En rapport från Baker McKenzie i höstas visar till exempel att flera bolag tror att allt mer resurser kommer läggas på sådana.

Dessa tvister görs dock sällan offentliga, men Louise Brorsson Salomon kan bekräfta ett Vinge sett en ökning inom just M&A-tvister.

Hon tittar på klockan för första gången under den entimmeslånga intervjun och ställer sig upp. Snart börjar ett möte och det är dags att avsluta intervjun. Hon vrider till skjortärmarna och drar fram ett armband som fastnat under det ena, så att det syns.

Det är dags för fotografering.

“Oj det här har jag inte vant mig vid”, säger den nyblivna VD:n.

Maria-Pia Hope satt nästan tolv år som VD. Om Louise Brorsson Salomon blir kvar lika länge vill hon inte spekulera i, hon har ju alldeles nyss börjat gå in sina egna skor.

Läs även:
Meste M&A-advokaten: ”Köparna har blivit mer noggranna”

Årets Bolagsjurists tips till andra: ”Våga vara sårbar”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.