Skatt
Hon hjälper svenskar fly London efter ny arvsskatt
"Det här är en jättestor fråga", säger Sara Zad, skattejurist på Carnegie, som har hjälpt flera kunder att flytta hem.

Storbritannien har länge haft regler som gjort landet till en skattefördelaktig plats för förmögna utlänningar. Men nu har kartan ritats om av Labour-regeringen.
“Non-doms”, förkortning för resident, non-domiciled, är begreppet för personer som bor i Storbritannien, men uppger sig ha sin hemvist någon annanstans.
Den status non-doms haft hittills, har inneburit en möjlighet att bo i till exempel London, och bara deklarera det kapital man fört in i Storbritannien. Detta beskattas i regel med 45% på kapitalvinster och inkomster.
Förmögenhet och inkomster på annat håll i världen har de brittiska myndigheterna bortsett ifrån, så länge man som non-dom betalat en fast avgift per år på 30 000 – 60 000 pund – en symbolisk summa för den grupp vars förmögenheter räknas i tiotals miljoner pund, eller mer.
Många icke-brittiska miljardärer i Storbritannien
Non-dom-reglerna lockade under lång tid en internationell finanselit till London. Det syns tydligt i den extrema förmögenhetstoppen: Enligt Forbes lista över världens dollarmiljardärer, som Afv är en partner till, är 55 britter dollarmiljardärer. Men hela 93 dollarmiljardärer har London som bostadsort.
Men nu har alltså skattefönstret stängt. Den 6 april skrotades non-dom-systemet efter ett förslag framlagt av premiärminister Kier Starmers Labour-regering i höstas.
“Det här är en jättestor fråga”, säger Sara Zad, skattejurist på Carnegie, som har hjälpt många kunder att återvända till Sverige.
Skälet till lagändringen är att non-dom-systemet kritiserats för att vara orättvist. Många britter har tyckt att det varit orimligt att förmögna utlänningar bott i landet men inte behövt skatta på alla sina inkomster – som britterna själva måste. Regeringen räknar med att reformen ska ge flera miljarder pund i nya skatteintäkter.
Rejält höjd arvsskatt för utlänningar
De nya skattereglerna innebär att personer som bott i Storbritannien i över fyra år nu kommer att beskattas som brittiska medborgare.
Skatten på inkomst och kapitalvinst kan uppgå till 45%. Vissa non-doms valde därmed att lämna landet innan de nya reglerna trädde i kraft, enligt Sara Zad.
Men det största huvudbryet i frågan handlar om arvsskatten, menar hon.
Den nya regeln gör nämligen att en tidigare non-dom-person nu belastats med arvsskatt. I Storbritannien är skatt på arv typiskt sett 40%, jämfört med Sveriges 0%, efter att konceptet skrotades här 2006.
Arvskatten tas enbart ut om personen som avlidit bor i Storbritannien, eller har bott där under tio år. Skattskyldighet fortsätter dock även att gälla tio år efter utflytt för den som inte “hann ut” före den 6 april i år.
“Det här kallar vi för tail, något som förföljer en. Det har bidragit till att många valt att flytta hem för att inte komma in i svansen överhuvudtaget. De har börjat fundera på hur ska de ska omstrukturera eller göra för att försäkra mot arvsskatterisken. Barnen kanske inte har kapacitet att betala arvsskatt om båda föräldrarna går bort”, säger Sara Zad på Carnegie.
Tidigare har britter genom olika trust-strukturer kunna komma runt arvsskatten. Även den möjligheten har strypts enligt de nya reglerna.
Inflytt och utflytt
Samtidigt kan den nya regeln innebära att vissa istället flyttar till Storbritannien. Utländska inkomster förblir nämligen skattefria de fyra första åren en person är bosatt i landet.
För utlänningar som redan bor i Storbritannien erbjuds en möjlighet att flytta in utländska tillgångar till landet med en lägre skatt på 12% under de två första åren, och 15% det tredje året.
“En del behövde flytta hem igen, men vi ser också att det nu finns ett intresse från dem som inte tidigare varit bosatta i Storbritannien att hinna flytta, nu när det finns en lucka”, säger Sara Zad.
Ett nytt hinder sedan Brexit, för dem som vill flytta till Storbritannien, är dock den mycket tuffare visum-situationen.
Sara Zad på Carnegie möter svenskar som väljer att flytta hem till Sverige, men många av dem som upprörts av de nya reglerna har valt andra destinationer.
Under det senaste året har ett stort antal svenskar även flyttat till Schweiz, Spanien och Italien. Affärsvärlden har tidigare rapporterat att antalet fastigheter till salu i vissa områden i London som är populära bland expats, steg dramatiskt så snart de nya reglerna blev kända.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.