Hon är finanshimlens nya unga stjärnskott
Den nordiska marknaden med nästan 23 miljoner invånare ska nu erövras av Royal Bank of Scotland. Sedan RBS förvärvade fastighetsrentingbolaget Nordisk Renting av Nordea för tre år sedan har verksamheten vuxit kraftigt. I dag är RBS störst i Norden på fastighetsrenting och växer inom fastighets- och förvärvsfinansierng samt traditionell bankverksamhet riktat mot storföretag och finansiella institutioner.
Vid RBS ratt finns vd Reinhold Geijer och dennes förtrogna, den 39-åriga vice vd:n Anna-Greta Sjöberg. Han är affärsmannen, med de stora nätverken. Hon handhar det administrativa arbetet och är hans självklara bollplank.
– Anna-Greta har stor arbetskapacitet. Hon är strukturerad och levererar i tid, säger en av Affärsvärldens källor.
Anna-Greta Sjöberg, eller AG som hon kallas internt, är alltjämt en doldis i svenskt näringsliv, men har tagit steget in i offentligheten genom att kvalificera sig till Affärsvärldens lista över de 100 mäktigaste under 40. Hon får i dag ses som finansmarknadens kronprinsessa, vid sidan om SEB:s bankdrottning Annika Falkengren.
Det är firman framför allt för Anna-Greta Sjöberg, sägs det. Hon lär till och med vara beredd att ställa in semestrar om det behövs.
– Hon har tre barn, sportar mycket och klarar ändå av att arbeta mycket, säger Anna Törnerud, kommunikationsansvarig på RBS i Norden.
Själv vill Anna-Greta Sjöberg inte svara på några frågor.
Det är ingen liten firma Anna-Greta Sjöberg är med och råder över. RBS är Europas tredje största bank efter HSBC och UBS. Börsvärdet är nästan lika stort som de sju största nordiska bankernas – SEB, FSB, SHB, Danske Bank, Nordea och DnB Nor – ihop.
Målet att bli storföretagens förstahandsval är ännu inte uppnått, men The Royal Bank of Scotland har kommit en bit på vägen. I dag har banken en relation med 60 av de 80 storföretag som ingår i målgruppen och för 20 av dem är RBS en nära samarbetspartner. Banken tar marknadsandelar på den svenska marknaden. Och de fyra affärsbenen vid sidan om Nordisk Renting, där verksamheten påbörjades år 2004, står i dag för 50 procent av omsättningen.
Anna-Greta Sjöberg har sin bakgrund inom fastighets- och finansbranschen. I flera år arbetade hon på fackföreningsägda fastighetsbolaget Bergaliden. Utöver uppdraget för RBS sitter hon i styrelsen för Hufvudstaden och LKAB. I Hufvudstadens styrelse sitter också några av Sveriges mest välkända makthavare – Fredrik Lundberg, Bengt Braun, Peter Egardt och Hans Merzig. Med det nätverket räknar Affärsvärlden med att få se henne i fler sammanhang framöver.
Med den borgerliga valsegern stärks nu möjligheterna för Royal Bank of Scotland inom ytterligare ett område, Private Public Partnerships (PPP).
PPP handlar om att låna ut pengar till stora infrastrukturprojekt. PPP har traditionellt sett inte varit någon stor verksamhet i Sverige. Infrastrukturprojekten har finansierats inom ramen för statsbudgeten och PPP har sett som kontroversiellt.
Hittills är det bara Öresundsbron och Arlandabanan som finansierats med lånade pengar. Men nu vill alltså RBS vara med och bygga vår svenska offentliga infrastruktur.
– PPP kräver en politisk vilja och kapital. Med den borgerliga valsegern känns det positivt. Nu förbättras möjligheterna att genomföra den typen av finansieringslösningar, säger Anna Törnerud.
RBS har varit med på ett hörn vid finansieringen av Arlandabanan, men ambitionerna framöver är långt större än så. Inom några år hoppas man få vara med och finansiera flera stora infrastrukturbyggen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.