Hon är Årets intraprenör

Karina Tellinger McNeil är kvinnan bakom succén med digitala recept. Nu ska hon göra Sverige bäst i världen på e-hälsa till år 2025.
Hon är Årets intraprenör - karina-tellinger-2-700_binary_6959865.jpg

Det är inte så många år kvar till 2025, hur ligger vi till?

– Inom vissa områden är redan bäst. Inom elektroniska recept är vi bäst i hela världen. Nästan alla, 99,9 procent av alla recept är digitala i dag. E-receptet har också skapat nya affärsmöjligheter både inom privat- och offentlig sektor. Från den privata sektorn har e-recepten nästan varit en förutsättning för att kunna utveckla tjänster inom nätapotek och digitala vårdcentraler, som Kry till exempel. Införandet av e-recept har skapat en rad nya möjligheter som vi inte kunde förutse från början.

Men Sverige sticker också ut på ett annat område inom digital hälsa, nämligen sjukvårdsupplysningen 1177.se.

– När jag presenterar om 1177 för delegationer från andra länder blir de imponerade över att det finns en säker källa som privatpersoner kan söka information ifrån.

Inom vilka områden kan Sverige bli bättre vad gäller e-hälsa?

– Vi jobbar på att olika huvudmän ska snabbt, säkert och enkelt sätt kunna dela begriplig information om patientens hälsa. I dag har vi en lagstiftning som inte hänger med och inte tillåter att man delar information mellan till exempel omsorgen och vården. Att ändra lagar tar lång tid men hela samhället har blivit digitaliserat och där behöver lagar ses över, däribland patientdatalagen.

Är samordning mellan huvudmän framförallt något som rör långvarigt sjuka eller äldre människor som är behov av långvarig vård?

– Det rör egentligen alla. I Sverige har du rätt att välja öppenvård var du vill i hela Sverige. Då behöver informationen från ett vårdbesök finns tillgängligt för vårdgivare när du söker vård någon annanstans. Det finns också lagstiftning mellan socialtjänst och omsorg som inte är riktigt bra. Detsamma gäller om man vill dela sin journal digitalt med anhöriga, det är också svårt i dag.

I Sverige delas ansvaret för hälso- och sjukvård mellan regering, regioner och kommuner. Vilket gör att det inte finns någon enskild aktör som kan peka med hela handen för hur vården ska utvecklas och genomföras. Avsikten med Vision 2025 handlar om att samverka och synkronisera olika instanser och se till att olika parter kommer överens och arbetar mot samma mål.

– Vi jobbar nu med att skapa grundläggande förutsättningar inom lagar, teknik och semantik, så att e-hälsa blir genomförbart. Det kanske låter tråkigt, inte alltid så sexigt men det är så vi måste göra.

Karina Tellinger McNeil var en av pionjärerna vad gällde införandet av e-recept. Utbildad sjuksköterska hann hon arbeta kort tid kliniskt. Istället började hon på det dåvarande statliga monopolet Apoteket AB. Där fanns, vid millennieskiftet, en liten grupp som arbetade för att alla Sveriges läkare skulle börja skicka recept elektroniskt. Något som började hända sex år senare, år 2006.

– Det fanns nästan ingenting sådant när vi startade. Och när jag slutade 2006 år var det 60 procent av alla recept som skickade elektroniskt.

Var monopolet en förutsättning för att det gick så pass fort?

– Om detta tvistar de lärde men jag tror att det hjälpte till. Jag kunde säga till vården: “Vi på apotekssidan är klara att ta emot e-recept nu”. Men det som var avgörande var att vi fick ett bra och nära samarbete med landstingen. Nu kommer det här med e-recept att utvecklats ännu mer. Om du till exempel äter många läkemedel kan du gå in på 1177.se för att se vilka recept du har och när dina mediciner går ut. Men i dagsläget kan läkarna inte se den samlade listan av recept som en patient har, men den lagstiftningen kommer ändras och vi kommer införa en nationell läkemedelslista.

Du är utsedd till Årets intraprenör, vad säger du om det?

– Det är helt fantastiskt! Jag blev oerhört glad och hedrad.

Vad är en bra intraprenör för dig?

– Det är någon som håller ut och inte ger upp, och kan jobba på. Om man så är entreprenör eller intraprenör vill man göra något bra, något som bidrar. För min del har det handlar om att bidra till något gott. Att man vågar driva och vågar stå för det man göra. Det finns alltid de som talar om för en att det man håller på med inte kommer lyckas. Och då måste man stå på sig. Samtidigt, att Sverige ska bli bäst på e-hälsa är knappast en one man-show, det handlar om att vi tillsammans skapar någonting. Att Sverige ska kunna nyttja digitalisering inom vård och omsorg är ingenting som en person kan fixa.

Ute i världen, hur ligger Sverige till jämfört med andra länder vad gäller e-hälsa?

– Generellt ligger vi i Norden i framkant. När vi jobbade med e-receptinförande hade vi informell landskamp med Danmark, vi skulle inte vara sämre än Danmark. Men Danmark, Norge, Finland och Sverige är en liga för sig när det gäller e-hälsa och digitalisering inom vård och omsorg. Sedan finns det gigantiska vårdbolag i USA som ligger långt fram, där antalet patienter kan vara lika många som hela Sveriges befolkning men som enskilt land eller nation ligger Norden i framkant.

På den privata sidan finns numera en rad digitala vårdcentraler, hur långt fram är landstingen här?

– Regionerna fungerar i praktiken både som beställare och utförare av vård: de har hand om våra skattemedel och driver vårdcentraler i egen regi. Det som har hänt är att privata initiativ har skapat en tydlig signal om att detta är något som flera patienter efterfrågar. Flera regioner har motsvarande tjänster med liknande erbjudande som digitala vårdgivarna. Konkurrensen mellan privata aktörer och egna vårdcentraler trappas upp. Det är ett bränsle för regionerna. Men inom e-hälsa har det hänt fantastiskt mycket sedan 1999-2000. Från början var vi ett gäng entusiaster, så är det inte längre. Sverige ligger bra till men vi har mycket kvar att göra.

Karina Tellinger McNeil

Utbildning: Sjuksköterska, Handelshögskolan i Stockholm, MBA-examen. Arbetade kort tid som sjuksköterska och gick vidare till det dåvarande statliga bolaget Apoteket AB där hon arbetade inom e-hälsa. Är numera på SKL där hon är samordnade för Vision e-hälsa 2025.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.