Holstein och Dahlsten på olika spår i Asien
Icon Medialab äger bara 22 procent av Icon Asia men har en option att ta över hela bolaget under de kommande två åren. Lösningen valdes för att minska de finansiella riskerna för moderbolaget. De två grundkraven för att optionen ska falla ut är att Icon Asia har ett positivt rörelseresultat och redovisar en omsättning över 10 miljoner dollar i kvartalet.
Icons koncernchef Ulf Dahlsten har vid flera tillfällen sagt att Icon kan komma att ta över Asien-verksamheten redan under våren 2001. Holstein har ett annat besked:
”Det som vi har sagt till investorerna är att vid slutet av nästa år kommer vi att kunna uppfylla kraven, men målet är egentligen att själva transaktionen ska ske under första eller andra kvartalet år 2002.”
Detaljerna i optionsavtalet mellan Icon Medialab och Icon Asias ägare har hittills inte offentliggjorts. Den information som lämnats är att optionen alltid ger Icon en rabatt i förhållande till bolagets aktiekurs. Hur stor utspädning som Icons aktieägare kan räkna med då optionen löses ut kan inte Johan Staël von Holstein svara på.
Beskedet är ännu ett exempel på att Holstein och Dahlsten tycks ha olika syn på vad som egentligen sker i Asien. Detta trots att de båda sitter i styrelserna för Icon Medialab och Icon Asia. Holstein vill bland annat genomföra en större nyemission under hösten som hotar att späda ut Icons ägarandelar. Holstein har också lagt etableringen av ett Japan-kontor på is, vilket Ekonomi24 tidigare har rapporterat. Japan nämndes tidigt som en viktig region för Icons Asien-expansion.
Klart är också att Asien-äventyret blir dyrare för Icons ägare än vad som tidigare var känt. Optionen gäller nämligen bara konsultdelen av den asiatiska verksamheten. Riskkapitalbolaget som byggs upp i Asien får Icon betala extra för vid ett övertagande, även i det här fallet går det inte att säga vad det framtida priset blir.
”Det innebär inte att Icon inte kommer att köpa riskkapitaldelen också. Men det beror lite på hur Icon väljer att göra med sina egna ambitioner att ha en riskkapitalarm.”
Enligt Holstein har Icon Asias riskkapitaldel hittills investerat i fyra eller fem bolag. Målet är att ägarandelarna ska öka i värde samtidigt som bolagen blir kunder till Icon. En strategi som använts med varierande framgång av konsultbolagen i USA och Europa. Två av investeringarna har gjort tillsammans med Speed Ventures, det svenska riskkapitalbolaget där Holstein har privata ägarintressen.
Holstein tonar också ned tidigare tillväxtprognoser om att bolaget ska 1 500 anställda redan sommaren 2001.
“Vi har faktiskt inte så bråttom som man kan tycka när vi säger att vi ska vara 1500-2000 man i slutet på nästa år. Är vi bara 800 så innebär inte det att vi inte har lyckats leverera vad vi har lovat, utan det innebär bara att vi har ansett att det inte skulle göras snabbare än så.”
När Icon började prata om Asien-satsningen i mars tidigare i år var budskapet från den svenska ledningen att bolaget skulle vara etablerat på tio marknader med 650 anställda före utgången av 2001. I maj skruvade Holstein själv upp takten genom att sätta målet 1500 anställda redan sommaren 2001. Men siffrorna kan alltså ändras igen.
”Det är det som är så skönt med att ha ett ickenoterat bolag, att jag kan berätta alla de här grejorna för dig utan att trampa någon på tårna eller göra något olagligt. Det känns otroligt skönt att ha den flexibiliteten att man inte har lovat något som man måste leverera kortsiktigt utan att vi kan ha det övergripande målet om kvalitet först.”
Flera av de aktörer i regionen som Ekonomi24 har pratat med är tveksamma till om Icons aggressiva tillväxtplaner verkligen går att genomföra. Bilden som tecknas är att även de lokala bolagen har svårt att sia om framtiden och branschens tillväxt. Andra avfärdar Icons prognoser helt och hållet:
“Det är skitsnack. Kan de verkligen räkna? Det finns inte en chans att de eller någon annan på tolv månader når den omsättning som krävs för att kunna dra runt 1500 anställda på tio kontor. Det är enkel matematik. De försöker bara prata upp börskursen”, säger Len Zellers, Asienansvarig på amerikanska Razorfish som nyligen öppnat ett kontor i Tokyo.
Det råder ingen tvekan om att Holstein trivs med att bygga en ny konsultrörelse utan att vara bunden av tyglarna från den svenska Icon-koncernen som han en gång var med och startade. Men det operativa ansvaret lämnar han gärna över till någon annan.
”Precis som tidigare är jag inte så intresserad av att vara vd, jag skulle gärna hitta en vd för bolaget så att jag kan vara arbetande styrelseordförande”, säger Johan Staël von Holstein.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.