Hologram intygar äkta vara

Det lilla utvecklingsbolaget Rolling Optics har utvecklat glasklara etiketter med djup och hologramkänsla. Tekniken kan användas för att bekämpa piratkopior och garantera en produkts äkthet.

Byggmaterial, industriverktyg, mobiltelefoner, läkemedel och kosmetika. Inga varor går säkra för pirattillverkare. Enligt OECD omsätter handeln med piratkopior minst 1 400 miljarder kronor om året i världen.

Under fem års tid har utvecklingsbolaget Rolling Optics arbetat med tekniken som kan bli en hård nöt att knäcka för dem som vill kopiera den äkta varan. Genom unika mönster i plastfilmer som forskarna skapat reflekteras ljuset så att olika bilder når höger respektive vänster öga. Hjärnan sätter sedan ihop bilderna till en enda bild med djup.

– Vi jobbar med att lura hjärnan, säger Axel Lundwall, forskningschef på Rolling Optics.

Under ett besök på företaget förevisas ett visitkort, tillverkat med tekniken, där företagsnamnet verkar sväva ett par centimeter över en botten av svartvita stiliserade blommor. I ett hörn står en väska med prototyper till förpackningar för allt från läkemedel till dyrbara parfymer.

Mest intryck gör kartongen där det påklistrade hologrammet ger känslan av att titta ut genom fönstret en vinterdag när snön singlar ner.

– Vår teknik kan användas till långt mer än ett äkthetsbevis, säger Fredrik Blomquist, vd för Rolling Optics.

– Etiketterna kan anpassas grafiskt till varje varumärke och ge produkten ett helt unikt utseende.

Kombinationen av säkerhet, egen design och möjligheten till massproduktion lockar nu företag över hela världen.

– Vi har fått bra betyg från företag i USA, Japan och Europa, säger Blomquist.

Den brittiske säkerhetsexperten David Pizzanelli har varumärkesskydd som specialitet, och har anlitats av Rolling Optics för att utvärdera tekniken.

– Märkesinnehavare har väntat på en ny teknik som kan ersätta hologram som ett synbart äkthetsbevis, säger han.

– Den största styrkan med Rolling Optics teknik är att den visuella effekten är så slående att det inte behövs någon utrustning för att kontrollera äktheten.

Både inköpare och slutkonsument kan lätt konstatera att varan är äkta, något som kan vara livsviktigt när det gäller medicin.

På Rolling Optics produktionsanläggning i Stockholm arbetar man nu intensivt mot en produktionsstart. Beställningar på miljontals etiketter ska tryckas på rulle och levereras till kunder innan året är slut. Men fortfarande är produktionstekniken inte testad i full skala.

– Utmaningen är att komma ut på marknaden och leverera till de kunder vi har, säger Fredrik Blomquist.

Rolling Optics

Grundat: 2004.

Ort: Uppsala och Stockholm.

Finansiering:

Privatindustrialister.

Antal anställda: Nio.

Patent: En patentfamilj, ansökningar på ytterligare fyra.

Tre nivåer för att se om en produkt är äkta

1. Den som riktar sig till konsumenten direkt. Här finns Rolling Optics teknik, liksom de små hologram som sitter på allt från Nokiabatterier till kreditkort.

2. Äkthetskontroll som kräver någon form av teknisk utrustning. Hit hör de uv-lampor som används i matvaruaffärer för att kontrollera att 500-lappar är äkta.

3. Metoder som används för att bevis ska hålla i domstol, och som förutsätter att labbutrustning används. Det kan handla om att se att en kartong inte har samma fiberstruktur som den som originaltillverkaren använder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.