Höjda förväntningar på IBS bokslut

Inför IBS bokslutskommuniké på onsdag har investerarna skruvat upp förväntningarna och tagit börsens affärssystemföretag till nåders igen. Kurserna har stigit och enligt SME, som sammanställer analytikernas prognoser, tror analytikerna att IBS två förlustkvartal byts mot vinst igen.

Den svaga marknaden för affärssystem har plågat bolagen hela året. Men efter två kvartal i rad med förlust räknar analytikerna enligt SME med att affärssystemföretaget IBS ska gå med vinst igen i det traditionellt starka fjärde kvartalet. Resultatet före skatt tror de landar på 35 Mkr för kvartalet.

För helåret är IBS egen prognos ett nollresultat plus minus 20 Mkr. Analytikerna tror att det blir mer minus än plus men att det stannar inom intervallet.

Den som är negativ framhåller att tiden då det var lätt att sälja in system nu definitivt är förbi. Idag får bolagen ägna mer tid åt att sälja på kunder som är allt mer krävande och efterfrågar mer komplexa system. Den befarade konjunkturnedgången och IT-chefer som håller hårt i plånböckerna är andra orosmoln.

Men trots dysterkvistar och IBS vinstvarning i samband med rapporten för tredje kvartalet finns det flera positiva signaler om starkare marknad som skulle gynna IBS.

1. Investerarna har börjat inteckna ljusare tider igen. Efter ett bedrövligt 2000 har de i år skickat upp kurserna för affärssystemföretagen. IBS har stigit med 17 procent sedan årsskiftet, Intentia med 34 procent och IFS med 24 procent. 2. Marknadsdominanten, tyska SAP, överraskade aktiemarknaden med starka helårssiffror. Licensförsäljning steg med 25 procent, försäljningen med 27 procent och rörelsevinsten med 38 procent. Investerarna applåderade och skickade upp aktien.

3. Försäljningen av programvarulicenser stiger i Nordamerika. Visserligen är IBS det mest konsulttunga av de svenska affärssystemföretagen och licenserna står bara för en femtedel av nettoomsättningen. Men licensförsäljningen ger ändå en fingervisning om kommande efterfrågan på konsulttjänster. Tumregeln är att varje licenskrona genererar två kronor i konsultintäkter.

Tredje kvartalet steg licensintäkterna med 6 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Inför bokslutet räknar analytikerna med att licensintäkterna har stigit med 8 procent i det fjärde kvartalet. Jämfört med tredje kvartalet är det en ökning på 85 procent.

4. Stora förhoppningar ställs till IBS nya programvarukonceptet, ASW Virtual Enterprise. Enligt IBS ska konceptet som är utvecklat i Java klara av flera olika affärsmodeller, IT-system och successivt ta IBS från beroendet av AS/400. Redan i årets budget räknar ledningen med att programmet ska stå för en tiondel av licensintäkterna. Tidigare har VD Staffan Ahlberg sagt att ASW Virtual Enterprise kommer att generera mer konsultintäkter än tidigare program.

För det fjärde kvartalet tror analytikerna att konsultintäkterna blir i stort sett oförändrade jämfört med fjärde kvartalet i fjol men att de stigit med hela 50 procent jämfört med det semestertunga tredje kvartalet.

För 2000 tror analytikerna att IBS försäljning faller med 6 procent. I år och nästa räknar analytikerna att försäljningen repar sig och ökningen blir runt 20 procent. Även resultatet tros vända upp och sluta på 89 Mkr i år och 178 Mkr 2002. Analytikernas förväntningar Omsättning, Mkr 2000: 2 278 2001: 2 722 2002: 3 291

Resultat före skatt, Mkr 2000: –8 2001: 89 2002: 178

Källa: SME/Direkt

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.