Höjd prognos lyfter Pergo

Golvtillverkaren Pergo presenterade en stark kvartalsrapport på tisdagen. Arbetet med att skära i kostnaderna har gått bättre än väntat och nu höjer bolaget målen för besparingarna. Även prognosen för årets vinst petas upp ett hack och aktien belönades med en kraftig uppgång.

Pergo har inte haft något vidare gynnsamt marknadsläge att jobba med hittills i år. Prispressen är hård både i Europa och Nordamerika och dessutom har bolaget drabbats av höjda licensavgifter till följd av ett förlorat patentmål. Pergo har också fullföljt sina planer på att sluta leverera lågprisprodukter till Ikea, vilket satt tydliga spår i omsättningen.

Rörelseresultatet för det tredje kvartalet blev ändå positivt med 15 Mkr, vilket kan jämföras med förra årets förlust på drygt 80 Mkr. Det är också en förbättring från föregående kvartal då resultatet blev 6 Mkr.

”Det är glädjande att Pergo fortsätter att utvecklas positivt och uppnår kommunicerade mål för verksamheten. Åtgärdsprogrammet, som är nyckeln till detta, har gått bättre än förväntat”, skriver VD Raimo Issal i en kommentar till rapporten.

Programmet för att sänka kostnaderna i Pergo drogs igång förra hösten och målsättningen var då att uppnå besparingar på 500 Mkr. Hittills i år har kostnaderna minskats med 300 Mkr om året, vilket är mer än väntat, och Pergo höjer därför målsättningen till 600 Mkr.

”De nuvarande licensavgifterna till Unilin och prisutvecklingen för Pergo i USA kräver högre ambitioner i åtgärdsprogrammet för att kunna uppnå Pergos finansiella mål”, heter det i rapporten.

Licensavgifterna till Unilin har tillkommit sedan slutet av juni då det belgiska bolaget fick patent för en foglösning som även Pergo använder sig av. Pergo har också själva vunnit ett liknande patent i USA och vidtagit legala åtgärder mot fyra konkurrenter på den amerikanska marknaden.

I Nordamerika backar omsättningen med cirka 80 Mkr jämfört med det föregående kvartalet. Anledningen är huvudsakligen att försäljningen till kedjan The Home Depot var lägre i kvartalet. Omsättningen dras också ned av en fortsatt hård prispress.

Prispress finns även i Europa och där dras Pergos omsättning också ned av att leveranserna till Ikea har fasats ut. Omsättningen i det tredje kvartalet håller sig dock på ungefär samma nivå som under föregående kvartal.

Mer positivt för Pergo i rapporten är att kassaflödet vänt åt rätt håll och för de första nio månaderna, i rörelsen, uppgår till 299 Mkr. Nettolåneskulden har också betats av rejält och har sedan årsskiftet minskats med 626 Mkr till 21 Mkr.

För några veckor sedan meddelade Pergo att bolaget tecknat ett viktigt licensavtal med världens största företagsgrupp inom tillverkning av laminatgolv. Bland annat tack vare det nya licensavtal som så räknar Pergo med att kunna toppa sin tidigare prognos för helåret.

Från att tidigare ha sagt sig räkna med ett rörelseresultat på 50 Mkr i år så sätts nu målet att nå minst 50 Mkr. Kassaflödet väntas också förbli positivt även för hela året, vilket är bättre än den tidigare prognosen.

På Stockholmsbörsen mottogs Pergos kvartalsrapport väl och aktien handlades som mest upp 13 procent. Efter en stund lugnade dock kursen ned sig och låg då på 17,60 kronor, upp 8 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.