”Hoist är missförstått”

Lancelot Avalons Erik Bertilsson analyserar den gångna rapportsäsongen, diskuterar Eltel och pratar de bolag han tror mest på.

Du tog över förvaltaransvaret för den här fonden i mars i år. Vad har du gjort tidigare?

– Jag har arbetat med diskretionär förvaltning här på Lancelot. Tidigare har jag bland annat varit aktieanalytiker på Credit Suisse i London, med inriktning främst på transport- och flygbolag. I grunden har jag en civilingenjörsexamen från Lunds tekniska högskola.

Blev det några ommöbleringar i port­följen när du tog över?

– Jag ökade i några av de befintliga innehaven, framför allt i D Carnegie. Jag har också gjort nya investeringar i till exempel Capio, Investor och Bactiguard. Jag har även sålt innehavet i Insr Insurance Group (tidigare Vardia).

Vilken typ av bolag vill du ha i portföljen?

– Jag vill ha en koncentrerad portfölj med 10–15 bolag, just nu ligger det på 14 innehav. Det är en fördel att inte ha för många bolag i portföljen. Det ökar möjligheten att verkligen förstå varje bolag, vad det är som skapar intjäningen och driver tillväxten. Jag tittar brett på alla typer av bolag och har ett långsiktigt perspektiv, det ska helst vara ­bolag som man kan tänka sig att äga 3–5 år. I teorin kan jag tänka mig att ha ett bolag i portföljen hur länge som helst. Bra ledning och stabila ägare är också något jag letar efter. Idealet är att försöka hitta bolag som är missförstådda av marknaden och där en stark underliggande affär skyms av tillfälliga faktorer.

Du har bland annat Qliro i portföljen – är det ett sådant exempel?

– Ja, i och med att man nu har sålt den förlustbringande verksamheten i Lekmer tror jag att marknaden kommer att få en annan syn på bolaget. En annan faktor är att flera e-handelsbolag är på väg till börsen och det tror jag kommer att tydliggöra att Qliros innehav i till exempel Nelly inte värderas fullt ut i dag. Bolaget har också nyligen fått kreditmarknadstillstånd, vilket gör det möjligt att ta in inlåning från allmänheten och öka utlåningsportföljen. Dessutom har man en ny vd sedan förra året som jag känner bra förtroende för.

Fonden har också ett innehav i Eltel. Hur länge har ni varit med på den resan?

– Vi köpte efter den första vinstvarningen. Nu tror jag faktiskt att alla korten ligger på bordet. I och med att man stänger ned den problemtyngda verksamheten i Afrika, säljer ett antal mindre enheter, har en ny ledning på plats och genomför en nyemission, kommer bolaget att ha en sund kärnverksamhet med bra tillväxt och framför allt bra kassaflöden. Men det kommer givetvis att ta ett tag innan bolaget har återfått marknadens förtroende.

Ert största innehav är Hoist. Vad är det du gillar med det bolaget?

– Hoist är ett av de ledande bolagen i Europa inom sitt område, att överta förfallna lånefordringar från banker. De nya Basel III-reglerna gör det dyrt för banker att behålla den typen av fordringar, vilket skapar en stor potential för Hoist. Det finns ett antal europeiska banker som inte ens börjat den här processen och tittar man på de sydeuropeiska banker som haft problem börjar de nu visa vinst igen vilket ökar deras möjlighet att ta de kreditförluster som uppstår när man säljer av förfallna fordringar. Hoist köper fordringarna till ungefär 5–10 procent av det nominella värdet och lyckas driva in ungefär 20 procent. Man gör också detta på ett bra sätt. Jag har haft möjlighet att sitta med och lyssna när man diskuterade med kunder i Manchester och det kan ibland handla om att man kommer överens om så låga månadsbetalningar som ett pund. Det är en win-win-situation, Hoist får in pengarna och låntagaren får en möjlighet att bli skuldfri. Aktiemarknaden verkar inte riktigt ha förstått Hoists affär utan brukar bunta ihop bolaget med nischbanker som Collector och Nordax.

Vi har just lagt årets första rapportsäsong bakom oss. Hur tycker du den föll ut?

– Rapporterna har sett väldigt starka ut, framför allt när det gäller cykliska bolag. Det verkar som om alla stjärnor stått rätt med stigande råvarupriser, kalendereffekter och förköp inför kommande prishöjningar.

Erik Bertilsson

Förvaltar: Lancelot Avalon.

Förvaltat kapital: Cirka 450 miljoner kronor.

Utveckling hittills i år: Cirka +12 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.