Högt i tak medrent skrivbord
Årets Chief Financial Officer (CFO) i svenskt näringsliv arbetar bakom glasväggar och ett kliniskt rent skrivbord. Utom när han reser, vilket sker 80-100 dagar om året. Mestadels går turen till USA, som svarar för hela 62 procent av Gambros verksamhet.
De amerikanska dialyskliniker som köptes i början av 1990-talet visade sig i efterhand vara i långt sämre skick än Gambroledningen trott. Till råga på allt har bolaget sedan år 2001 varit föremål för en utredning av USA:s justitiedepartement för bristfällig dokumentation av vården. Den ledning som tillträdde 2000 under vd Sören Mellstig har således ägnat mycket tid åt att bringa reda i koncernen. Städarbetet har bedrivits enligt särskild metodik.
– Vi har genomgående styrt bolaget utifrån tillväxt, lönsamhet och kassaflöde i kombination. Vi har också sett det som enormt viktigt att vi i ledningen och affärsområdena ska kunna diskutera problem öppet. Ingen ska behöva riskera kritik för det. På så vis har vi upptäckt många risker och potentiella problem på ett tidigt stadium, säger Lars Granlöf.
Riskhantering i vid bemärkelse tar en stor del av Granlöfs tid. Det handlar om finansiella risker av olika slag (som räntor och valutor) men också risker i själva rörelsen och när det gäller Gambros strategiska utveckling.
Kan inte det leda till att ni överbetonar kontrollaspekten och försummar arbetet med att göra affärer?
– Jag tycker inte det finns någon motsättning. Min filosofi är att det affärsrelaterade finansarbetet och riskhanteringen kuggar i varandra.
10 år på firman
Lars Granlöf kom till Gambro för tio år sedan. 1999 efterträdde han Sören Mellstig som högste finansansvarig. Granlöf ser bara fördelar i den gemensamma bakgrunden. Under den problemfyllda fas som bolaget befunnit sig i har ledningen styrt hårt med finansiella nyckeltal och då har konsekvens varit viktigt. Allt arbete med kunder och leverantörer sker i de tre affärsområdena och finansfunktionen arbetar nästan enbart inåt i
SÖRENS HÖGRA HAND: Lars Granlöf jobbar nära vd Sören Mellstig.
|
koncernen. Det förklarar förmodligen varför det inte finns en enda notis om Lars Granlöf i nyhetsdatabaserna. Den enda externa rollen är kontakterna med finansmarknaden, som tar cirka 20-25 procent av Granlöfs tid.
– De senaste åren har vi haft en stark balansräkning och ett bra förtroende hos långivarna. Men det finns ändå ett stort intresse för Gambro, så det har blivit en hel del kontakter med investerare. I förra veckan träffade jag till exempel förvaltare i New York och Boston.
Men för det mesta är det alltså ett ospektakulärt arbete. Granlöf är chef för 25 personer på Gambros centrala finansenhet, fördelat på internbank och funktionerna riskhantering, investor relations, redovisning, skatter och affärskontroll. En vanlig arbetsvecka består till viss del av brandkårsutryckningar för att lösa plötsligt uppkomna problem men för det mesta handlar det om att sätta och följa upp mål och projekt i koncernen och ute i affärsområdena.
De senaste åren har fokus legat på att stärka kassaflödet och krympa lagren och kundfordringarna. Koncernens tillväxt har kommit i andra hand. Framgångarna har inte uteblivit. Avkastningen på sysselsatt kapital har ökat från 1,2 procent 2000 till 7,1 procent 2003 medan varulagrets andel av försäljningen har minskat från 10,3 procent till 9,4 procent.
– Det viktigaste just nu är ett projekt som vi kallar “simplicity” (enkelhet). Vi ser bland annat över var vi bör ha fabriker och hur administrationen kan bli mer kundanpassad, säger Granlöf.
Träffar vd flera gånger om dagen
Han träffar i regel Mellstig flera gånger om dagen om båda är på kontoret i centrala Stockholm. Den person som han annars har den mesta kontakten med är Åsa Hedin, ansvarig för strategisk utveckling.
Nu finns mer tid för framåtriktat arbete efter att Gambro i somras nådde en efterlängtad preliminär uppgörelse med USA:s justitiedepartement. En förlikning väntas bli nådd före årets slut och bolaget har gjort en reservering på 2,6 miljarder kronor. Till det kommer de 50-80 miljoner kronor som processarbetet har kostat årligen sedan 2001 bara i advokat- och konsultkostnader. Granlöf har deltagit i det team som följt förhandlingarna.
Har han några föredömen som finanschef? Den frågan vill Lars Granlöf inte riktigt svara på. Argaste konkurrenten, tyska Fresenius, är finansiellt svagare än Gambro. Däremot nämner Granlöf Ericsson, SKF och Autoliv som exempel på svenska företag med väl fungerande finansavdelningar. Han träffar kolleger i andra företag då och då, dels i formella sammanhang som i Industrins Finansförening; dels mer otvunget. I Wallenbergsfären förekommer numera regelbundna träffar finanschefer emellan.
Är ditt jobb intressant?
– Mycket.
Och vad är mest intressant?
– Att hantera risker. Egentligen går det i lika hög grad ut på att hantera möjligheter. En av de viktigaste frågorna nu är de nya uppförandekoderna, som går ut på att formalisera internkontroll. Det har ju varit ett antal debacle och excesser i näringslivet där man gått för långt, och de här koderna behövs för att återupprätta förtroendet för företagen.
_________________
HOCKEYCOACH MED SVING
Namn: Lars Granlöf, 42.
Familj: Gift, två barn.
Utbildning: Handelshögskolan i Stockholm
Karriär: Revisor på Price Waterhouse 1986-94, Gambro sedan dess.
Tjänar: 2,5 miljoner kr 2003 (inkomst av tjänst).
Bor: Villa i Täby.
Fritidsintressen: Tennis, golf, skidor. Lagledare för ena sonens hockeylag.
Juryns motivering: “Utmärkelsen Årets CFO tilldelas Lars Granlöf, Gambro, för sitt envetna och långsiktiga finansiella ledarskap i en decentraliserad organisation. I ett tidvis bistert affärsklimat har Gambro markant förbättrat sin kapitalbindning, skuldsättning och affärsmässiga effektivitet.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.