Högre vakanser och pressade hyresnivåer för kontor

Vakansnivåerna för kontor i centrala lägen ökar och många företag minskar sin kontorsyta vid omförhandling av kontrakt. Kontorsmarknaden kan komma att behöva brottas med stigande vakanser och pressade hyresnivåer spår aktörer inom fastighetssektorn. Effekterna bedöms dock klinga av på längre sikt.
Kontor
Tomma kontorslokaler i centrala Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Veidekke har studerat kontorsmarknaden i en ny rapport. I den framgår att vakansnivåerna för kontor i centrala lägen ökar. Sammanfattningsvis har vakansgraden ökat från ca 3% vid årsskiftet 2019/2020 till drygt 5% våren 2021 i centrala Stockholm. Enligt byggbolaget pekar mycket på att företag minskar sina kontorsytor vid omförhandling av kontrakt.

Fastighetsrådgivaren Cushman & Wakefield släppte nyligen sin rapport Office snapshot. Även de bedömer vakansnivåerna för Stockholm CDB (central business district) till 5%.

Högst vakansgrad i Stockholms innerstad finns, enligt C&W, på Östermalm där den uppgår till 7%.

Brutalt hög vakansnivå i Kista

Utanför tullarna är det Kista som ligger i topp med en vakansgrad på hela 20% enligt C&W, följt av Solna Business Park på 17,5% och sedan Frösunda med 10%. Lägst vakansgrad finns i Arenastaden där den endast uppgår till 2,0%.

”Vi har noterat en generell vakansökning för kontor under året i merparten av Sveriges större städer. Ökningen, från historiskt låga nivåer, kunde först skönjas i centrala lägen där förhyrningarna är mindre och avtalen kortare. Under en omställningsperiod på två till tre år bedömer vi att samtliga städer och delmarknader kommer uppleva en stigande vakansnivå. Därefter bedöms lägen med ett gott serviceutbud, goda kollektiva kommunikationer och moderna gröna kontorsbyggnader uppleva en betydligt bättre utveckling med en kraftigare hyrestillväxt och lägre vakansnivåer än de delmarknader som saknar dessa attribut”, säger Anders Elvinsson, Head of Valuation & Strategic Advisory Cushman & Wakefield till Fastighetsvärlden.

Trots att många företag minskar sina kontorsytor menar Veidekke att det även finns krafter åt andra hållet. Den snabba ekonomiska återhämtningen gör att sysselsättningen i kontorsintensiva branscher åter börja växa under 2021. Byggbolaget konstaterar i sin rapport att företagens minskade kontorsyta inte lett till något tydligt hyresfall men att hyrestillväxten i samtliga tre storstäder har brutits.

Veidekke tror att kontorssegmentet kommer att få se pressade hyror och högre vakans under 2021 och 2022 men att den starka ekonomiska återhämtningen, som ger ökad efterfrågan på kontor, kommer att bromsa vakansökningarna och stabilisera hyresnivåerna under 2022 och 2023.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.