Högkonjunktur för affärsjuridik

Advokatbranschen kan se fram emot ett år med kraftigt ökad efterfrågan på affärsjuridiska tjänster. Allt talar för att Sveriges 50 största byråer tillsammans kommer att omsätta en bra bit över 6 miljarder kronor i år. Det är den starkare konjunkturen som efter några tröga år har satt fart på efterfrågan. Samtidigt ökar konkurrensen om andelarna på marknaden.

Trots stora förhoppningar på förhand måste även 2004 sorteras in som ett mellanår för de svenska affärsjuristerna. De ljusare tongångarna i näringslivet och på aktiemarknaden har först i år slagit igenom på allvar i advokatbyråernas intäkter. Intrycket i branschen är att efterfrågan har ökat markant. Den främsta orsaken är det ökande antalet företagsaffärer.

-På den svenska marknaden förväntar vi oss fler bolagsaffärer under året. Vi har redan börjat se tecken på riktigt stora transaktioner som Old Mutuals bud på Skandia. Utländska företag är intresserade av att ge sig in på den svenska marknaden och intresset från utländska riskkapitalbolag väntas också bli högt, säger Sarah Gill, juridisk expert på Londonbaserade Mergermarket, ett undersökningsföretag inom förvärv och fusioner.

De positivare tongångarna märks genomgående både bland större och mind-re byråer på den svenska marknaden. Ett exempel är Linklaters som efter två år med krympande intäkter rapporterar om bättre tider:

-Vi har inte haft en så här hög beläggning sedan 2000. Transaktionsaktiviteten är fantastisk och sett till värdet på affärerna har vi redan gjort mer på transaktionssidan dittills i år än vad vi gjorde under hela fjolåret, säger Jörgen Durban, managing partner på Linklaters.

Under 2004 stannade tillväxtökningen för de 50 största affärsjuridiska byråerna på 6 procent och en totalomsättning på 5,6 miljarder kronor. Det var den lägsta tillväxtsiffran hittills på 2000-talet. Men trots en blygsammare tillväxt de senaste åren var de samlade intäkterna 1 miljard kronor högre 2004 än 2001. Allt talar för att de 50 största byråerna tillsammans kommer att spräcka sexmiljarders-vallen i år.

-Jag tror att branschen som helhet kommer att visa en bättre tillväxt i år än förra året. Vi märker att aktiviteten är större i år, säger Stefan Brocker, managing partner på Mannheimer Swartling.

Merparten av transaktionerna på marknaden genereras främst inom riskkapitalbranschen samt i fastighetssektorn. Börsbolagen är fortsatt försiktiga och stora börsnoteringar lyser också med sin frånvaro. Ett inte lika konjunkturberoende område som ger mycket jobb för affärsjuristerna är processer och tvistlösning. Intrycket i branschen är att den anglosaxiska traditionen att göra upp i domstol har fått allt större inflytande i Sverige.

-Benägenheten att processa kommer att öka, säger Anders Janson, managing partner på Foyen.

Ett enskilt processområde som blivit allt större rör offentlig upphandling. Det har blivit betydligt vanligare att den förlorande aktören överklagar ett beslut och då samtidigt kopplar in advokater.

En annan effekt av internationaliseringen är att avtalsskrivningarna blir alltmer omfattande, något som går emot svensk sedvänja, men som samtidigt ger mer arbete för de juridiska rådgivarna.

Även frågor som rör etik och bolagsstyrning har lett till ökad efterfrågan som en följd av den svenska koden för bolagsstyrning och de amerikanska Sarbanes Oxley-reglerna.
En tydlig signal om att tiderna är bättre för affärsjuristerna är den ökande efterfrågan på nya jurister. 2004 ökande antalet jurister på byråerna tydligt jämfört med föregående år och merparten av de advokatbyråer som Affärsvärlden har talat med rapporterar om ett omedelbart behov av nya medarbetare.

-De flesta byråer har legat relativt lågt med rekryteringen de senaste åren och nu finns det ett uppdämt behov. Jag tror att det kommer att vara ett fortsatt rekryteringstryck hos de olika byråerna, säger Staffan Eklöw, vd på advokatfirman Lindahl.

Det ökande rekryteringsbehovet gäller även toppnamnen i branschen, något som framför allt har drabbat Mannheimer Swartling de senaste månaderna. Carl Gustaf De Geer och Göran Nyström har gått till Vinge och Axel Calissendorff har gått till finländska Roschier Holmberg som öppnar ett eget kontor i Stockholm.

En förklaring till den ökade rörligheten i branschen kan vara att flera advokatbyråer nått en sådan storlek att det börjar bli svårt att ta in nya kunder och att öka vinsterna. På bland annat Vinge är målet att effektivisera verksamheten för att få fart på vinstutvecklingen (se separat intervju på sidan 50).

Konkurrensen i branschen har också ökat i takt med att tiderna blivit bättre. Klienterna lägger mer tid på att utvärdera utbudet av advokater innan de bestämmer sig för en rådgivare, och de har blivit mer prismedvetna. I branschen talas det därför alltmer om behovet av en större affärsmässighet och att ha kunden i fokus.

-Det är hårdare kamp än det var tidigare mellan de olika byråerna, inte minst i Stockholm. Vi är medvetna om att det är en väldigt stark konkurrens på marknaden och att man kan inte luta sig tillbaka och sitta nöjd utan måste vara synlig och göra ett gott arbete, säger Staffan Eklöw.

-Konkurrensen har hårdnat. Som advokater ska vi visa kollegialitet mot var-andra men jag tycker att man ser mindre av det och mer av en rövarmentalitet. Vi har fått ett visst inflytande från utländska byråer, där man kanske är van att ta i lite hårdare, säger Fredrik Ramberg, delägare på Ramberg Advokater.

En genomgång av de större bolagsköpen i Sverige i år visar att utländska budgivare finns med i merparten av affärerna. Det betyder att de svenska affärsjuristerna också får konkurrens av utländska rådgivare. Under de senaste månaderna har, förutom finska Roschier Holmberg, också brittiska Eversheds etablerat närvaro i Stockholm. Men det råder delade meningar om huruvida denna trend med fler lokala etableringar kommer att hålla i sig.

-På grund av den ökade affärsaktiviteten i Skandinavien så ökar också intresset från de brittiska advokatbyråerna. Vår bedömning är att fler och fler brittiska firmor har börjat undersöka möjligheterna att starta egna kontor i Sverige, även om de kommer att få svårt att konkurrera med de största lokala byråerna, säger Sarah Gill.

-Det finns väldigt starka affärsjuridiska byråer i Stockholm och marknaden är förhållandevis liten jämfört med den europeiska marknaden. För en utländsk aktör tror jag det verkar avskräckande för att de ska sätta i gång någon större etablering, säger Claes Langenius, managing partner på Hammarskiöld & Co.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.