”Höginkomsttagare utan städhjälp borde skämmas”

Det säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth i en het debatt under Affärsvärldens och Deloittes första seminarium i Almedalen 2017.

– I Sverige skäms människor för att de tar hjälp i hemmet men egentligen borde man skämmas om man inte gör det, säger Annika Winsth och fortsätter:

– Har man råd att hjälpa människor in på arbetsmarknaden så bör man göra det.

Hennes uttalande om att hushållsnära tjänster snarare borde lyftas fram som en skyldighet än som något skamligt syftade på behovet av enkla jobb på den svenska arbetsmarknaden. Uttalandet var ett av flera under seminariet med rubriken “Protektionism på framfart – hur påverkar det Sverige och världen?”.

I panelen fanns även journalisten och entreprenören Maria Borelius, IUET-professorn Thomas Andersson samt Samuel Engblom, samhällspolitisk chef, TCO.

– Protektionism har alltid funnits men nu är det full attack, sade Thomas Andersson och poängterade att varken de svenska institutionerna eller inkomstskatten är riggade för den teknikrevolution som kommer.

Han anser att den stora utmaningen inte bara har med industrijobben att göra, utan att även tjänstesektorn kommer att digitaliseras. Därmed kommer även många tjänstejobb försvinna, vilket får till följd att skattesatsen på arbete inte kan vara så hög som den är nu.

Denna tids digitaliseringsrevolution bör dock ses i ljuset av det som inträffade förra seklet, poängterade TCO:s Samuel Engholm.

– Hela 1900-talet var fullt av teknikutveckling och det klarade vi ganska bra, sade Engholm.

När det gällde seminariets huvudrubrik om hur ökad protektionism påverkar världen och Sverige sade Maria Borelius:

– När Storbritannien försvinner ut ur EU kommer protektionisterna vara fler än frihandlarna vilket är negativt för ett exportberoende land som Sverige.

Annika Winsth var övertygad om att protektionism vinner mark och passade även på att uppmana näringslivet att ta ett större ansvar i debatten.

– Jag tror demokratin kommer att utmanas. Näringslivet behöver gå ut och ta större ansvar och vi ser redan exempel på det. När Trump säger att man ska öppna kolgruvorna i USA svarar Kalifornien nej, och hänvisade till Parisavtalet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group
Annons från SciBase