Höga förväntningar på Nokia

Förtroendet för Nokia är på topp inför fredagens rapport för det tredje kvartalet. Allt fokus är på mobiltelefonerna där man kommer att lyssna noga på om ordförande Jorma Ollila ska signalera tecken på vändning. På den mindre systemsidan befaras förluster.

Sedan terrorattacken den 11 september har Nokias aktiekurs stigit med över 55 procent. Branschkollegorna har stigit med 35 procent i genomsnitt. Ericsson har stigit med drygt 30 procent.

Bakom en del av kurslyftet ligger Nokias omvända vinstvarning som presenterades strax före terrorattacken. Då bekräftade Nokia prognosen från halvårsrapporten om att redovisa en vinst per aktie på mellan 0,14 och 0,16 euro. Resultatet före skatt väntas av analytiker hamna på drygt 1 miljard euro för kvartalet. Det ger ett resultat hittills i år på 3,7 miljarder euro, jämfört med nära 4,1 miljarder euro för de första tre kvartalen förra året.

I prognosen för i år ingår inte eventuella nedskrivningar av de utestående kundfodringarna till den turkiska operatören Telsim på 800 miljoner euro. Trots det är resultatet förstås mycket bra. Flertalet konkurrenter arbetar fortfarande med att vända resultatet över nollstrecket.

För Nokias del blir fokus istället på försäljning och marginaler. Nokias prioritering av lönsamhet framför att ta marknadsandelar kan ha haft sitt pris. Många analytiker befarar att Nokia inte lyckats försvara marknadsandelen på 35 procent på mobiltelefoner för det andra kvartalet. Amerikanska Motorola spådde i samband med delårsrapporten att försäljningen i år skulle hamna på 380-400 miljoner mobiltelefoner och på 420-460 miljoner enheter för 2002. Förra året såldes 405 miljoner telefoner. Frågan är om Jorma Ollila vågar vara lika pessimistisk.

En annan fråga gäller marginalutvecklingen på telefonerna. Rörelsemarginalen föll från 20,7 procent under det första kvartalet till 17,9 procent i det andra kvartalet. För det tredje kvartalet väntas marginalen ha sjunkit till 17,1 procent, enligt SME Direkt.

Nokias systemsida väntas ha det fortsatt motigt. Många analytikerna befarar att affärsområdet tvingas redovisa förlust både i år och nästa år. I korten ligger vikande försäljning och orderingång från både europeiska och latinamerikanska operatörer. För Nokia som helhet väger dock systemförsäljningen fortsatt lätt. Av Nokias försäljning kommer bara 25 procent från systemen.

Det senaste tidens kurslyft har gått snabbt. Många analytiker som haft köprekommendation har talat om värderingar kring 22-23 euro. I onsdags stängde Nokia-aktien på 22,40 euro, 210 kronor. P/e-talet ligger då på 28, enligt Ibes. Det är lägre än merparten av branschkollegorna. Till skillnad mot branschkollegorna är Nokia dock inte någon turn-around-kandidat som väntas öka vinsten ordentligt genom interna besparingsprogram.

”Nokia måste leverera tillväxt för att överraska positivt i rapporten. Det är anorlunda jämfört med Ericsson där marknadens fokus helt är inriktat på att besparingsprogrammet ska slå igenom”, säger Lars Söderfjell, telekomanalytiker på Handelsbanken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG