Hög emissionskostnad i Divios företrädesemission

Teknologibolaget Divio Technologies genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 15,5 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar tre flaggor.
Hög emissionskostnad i Divios företrädesemission - Divio1
Divio Technologies styrelse har beslutat om en företrädesemission, med stöd av bemyndigande från bolagets årsstämma i juni 2024. Källa: Divio Technologies

Divio Technologies har fastställt villkoren för sin företrädesemission av aktier som kan tillföra bolaget 15,5 Mkr brutto. Kostnaderna väntas bli 3,4 Mkr vilket motsvarar 22% av emissionsbeloppet, förutsatt att samtliga toppgaranter väljer kontant ersättning.

Kapitalet ska användas till aktiviteter relaterat till en ny schweizisk kund, investeringar i försäljning och partnernätverk, samt till rörelsekapital.

Emissionsguiden hissar tre flaggor för emissionen och har inte fått återkoppling från Divio på förfrågan att kommentera.

KAPITALBEHOV I TRÄNGT LÄGE

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

Divio ser ut att vara i behov av ett likviditetstillskott ganska omgående.

STOR RABATT (INITIALT)

Stor rabatt vid riktad emission är en klar varningssignal. Men även vid företrädesemission så visar det på stor ovilja från garanter och/eller befintliga storägare att ställa upp.

Teckningskursen är satt till 0,12 kr per aktie. Det innebär en rabatt på höga 36,3% (TERP) kontra aktiekursen innan villkoren publicerades.

HÖG EMISSIONSKOSTNAD

Om kostnaden för rådgivare, garanter med mera äter upp en stor del av emissionslikviden så är det illa på flera sätt. Ribban ligger dock väldigt olika beroende på om det är 10 Mkr eller 1 miljard som ska hämtas in.

Divio räknar med att emissionen kostar som mest 3,4 Mkr. Det motsvarar 22% av emissionsbeloppet och är bland de högre nivåer man ser vid företrädesemissioner.

TILLKOMMANDE GARANTIÅTAGANDEN

När Divio Technologies i fredags presenterade emissionsvillkoren uppgick säkerställandet till 95,7% i form av teckningsåtaganden om 3,3 Mkr (21,3% av emissionen) och garantiåtaganden om 11,5 Mkr (74,3%).

På måndagen (22/10) meddelade bolaget att man fått in ytterligare garantiåtaganden om 0,6 Mkr (inom toppgarantin), vilket innebär att emissionen är säkerställd till 100%.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om kapitalanskaffningen i samband med att bolaget publicerar sitt memorandum. Det ska släppas senast dagen innan teckningsperioden startar, vilket innebär senast den 28 oktober.

Läs även:

Emissionsguiden inleder bevakning av Divios företrädesemission

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från AMF
Annons från AMF