Hög avkastningmed liten insats
Marknaden för warranter är numera en etablerad del av den svenska börshandeln. Och ett instrument som blivit väldigt populärt utomlands, men som ännu inte nått upp till samma status i Sverige, är turbowarranter.
I Tyskland, världens största marknad för turbowarranter, är handeln med dessa instrument större än handeln med vanliga warranter. Även i Finland har warranthandeln en kraftig övervikt mot turbotypen.
Vanliga warranter är optioner med lång löptid, och i likhet med dessa ger turbowarranterna en bättre hävstång än aktier, eftersom placeraren får del av den underliggande aktiens rörelse, utan att behöva binda samma mängd kapital. Men en turbowarrant har högre elasticitet än en vanlig warrant. Det betyder att instrumentet ger en högre utväxling vid kursrörelser.
Samtidigt har en turbowarrant en så kallad barriärnivå, som gör att instrumentet förfaller om underliggande aktie går under eller över en viss given nivå.
Låt oss ta ett exempel. Vi utgår från läkemedelsbolaget Astra Zeneca. Den som tror att det värsta är över, och att ytterligare positiva nyheter om kolesterolsänkaren Crestor kan lyfta aktien framöver, har i läkemedelsbolaget en aktie som skulle kunna klara sig hyggligt även om det blir fortsatt skakigt på börsen.
Det är viktigt att undvika minor när det gäller turbowarranter eftersom vi inte vill att aktien ska betalas i paritet med, eller lägre än barriärnivån. Då blir warranten värdelös, vilket vi snart ska se.
Sedan ska man försöka hitta en turbowarrant som passar vårt marknadsscenario. Handelsbanken, som länge varit en föregångare i Sverige inom warranter, har gett ut en turbowarrant med Astra Zeneca som underliggande aktie, med ett lösenpris på 180, och slutdag i maj 2009. Namnet på turbowarranten är TAZN9E 180SHB, och barriärnivån ligger på 200 kronor.
Eftersom det i vårt fall går 100 turbowarranter på en aktie, och priset ligger på 0,65 kronor per warrant, krävs det 100 000 turbowarranter, för 65 000 kronor, för att få värdeökningen motsvarande 1 000 aktier i Astra Zeneca.
Ett annat sätt att se på saken är att vi får betala 100 x 0,65=65 kronor per aktie, för att få värdet på aktien från 180 kronor och uppåt. Skulle Astra Zeneca stiga från nuvarande kurs på 242 kronor upp till 300 kronor, skulle vinsten på turbowarranten bli 300-180-65=55 kronor per aktie. Vår investering på 65 000 kronor har alltså vuxit till 120 000 kronor eller 85 procent trots att aktiekursen i Astra Zeneca endast har klättrat med 24 procent under samma period. Vi har alltså fått samma värdetillväxt på våra satsade 65 000, som om vi hade ägt aktier i Astra Zeneca motsvarande 242 000 kronor.
Varför gör då inte alla såhär? Vill inte alla ha så mycket avkastning som möjligt på minsta möjliga kapitalinsats? Haken är den så kallade barriärnivån. Den innebär att om aktien någon gång under perioden betalas i paritet med, eller under denna nivå, i vårt fall 200 kronor, förfaller turbowarranten omedelbart. Det kallas knock out. Om Astra Zeneca under en handelsdag handlas för 200 kronor blir värdet på turbowarranten mellanskillnaden mellan barriärnivån och lösenpriset, motsvarande 200-180=20 kronor per aktie, eller 20 öre per turbowarrant.
Det kan emellertid, exempelvis efter en vinstvarning, uppstå en situation där Astra Zeneca handlas till 210 kronor ena dagen för att öppna på 170 kronor som första avslut dagen därpå. I detta fall förfaller turbowarranten omedelbart utan att ha något värde. Hela insatsen är därmed borta. Fast även om förlusten är hundraprocentig är det kanske inte fullt så illa som det låter.
Man skulle kunna jämföra med om vi i stället hade köpt 1 000 aktier i Astra Zeneca, och sedan bestämt oss för att vi ska sälja på 180 kronor om aktien börjat gå ned. Det ekonomiska utfallet är likartat. Den största skillnaden är att du aldrig kan vara garanterad att få sälja på 180 kronor om du köper aktierna. Köper du turbowarranter kan du till skillnad från om du utfärdar optioner aldrig förlora mer än du satsat, vilket här motsvarar en försäljning på just 180 kronor.
Det gäller alltså att ha koll på vad som händer på marknaden när man handlar med den här typen av instrument. För även om tidsvärde och volatilitet spelar mindre roll för turbowarranter än för övriga typer av optioner gör den ökade hävstångseffekten, eller elasticiteten, att rörelserna blir högre. Optionen i exemplet har en elasticitet på 3,8. Det innebär att turbowarranten när kursen i Astra Zeneca stiger 1 procent förväntas stiga med 3,8 procent.
Att handla med turbowarranter skiljer sig inte från annan handel i aktier, eller warranter. Såväl kostnader som tillvägagångssätt är desamma eftersom även turbowarranterna är egna noterade instrument, vilket gör att alla som har en depå enkelt kan handla dem via sin mäklare.
______________________________________________________
NAMNETS BETYDELSE: TAZN9E 180SHB
T anger att det är en turbowarrant.
AZN är förkortningen på den underliggande aktien, Astra Zeneca.
9 är årtalssiffran då turbon har sin slutdag.
E representerar månaden då turbowarranten har sin slutdag (A januari, B februari, osv). A-L representerar köpturbowarranter. M januari, X februari, osv representerar säljturbowarranter. Slutdagen för TAZN9E 180SHB är den 15 maj 2009.
180 är lösenpriset uttryckt i kronor.
SHB anger att turbon är utfärdad av Handelsbanken.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.