Hög aktivitet på M&A-marknaden: Här är Afv:s avslöjanden

Affärsvärlden har täckt en rad tunga M&A-nyheter det senaste halvåret - däribland EQT:s storköp av en asiatisk PE-jätte, den potentiella miljardnoteringen av foderbolaget Voff och Finlands rikaste familjs intentioner att sälja ett av verksamhetsbenen i Cargotec.
Hög aktivitet på M&A-marknaden: Här är Afv:s avslöjanden - regnar-pengar-lagenhet-700-170118_binary_6819056.jpg

Under det senaste året har M&A-transaktionerna duggat tätt på de nordiska marknaderna, och inte minst i Sverige. Under helåret 2021 genomfördes 1581 transaktioner i Norden, enligt den brittiska nyhetsbyrån Mergermarket. Den starka trenden av ökade företagstransaktioner har fortsatt under 2022. Under det första halvåret har 875 transaktioner genomförts i de nordiska länderna, där cirka 34% var i Sverige.

Till bakgrund av detta har Affärsvärlden förstärkt sin bevakning av M&A-affärer och har under det senaste halvåret publicerat en rad artiklar om intressanta företagsförvärv.

Här är en handfull av de transaktioner Afv rapporterat om:

EQT STORHANDLAR

Det svenska riskkapitalbolaget EQT har under året varit aktiva med sina förvärv.

Christian Sinding är VD på EQT.
Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Under mars i år genomförde riskkapitalbolaget ett jätteförvärv av konkurrenten Barings Private Equity Asia.

Förvärvsobjektet BPEA grundades 1997 och var vid köptillfället en av Asiens största PE-firmor med över 300 anställda och nio kontor. Den totala köpeskillingen uppgick till hela 6,8 miljarder euro, motsvarande 71,5 miljarder svenska kronor, vilket fördubblade EQT:s förvaltade tillgångar i Asien.

Redan månaden efter storköpet var EQT aktuella på M&A-sidan igen. Då avslöjade Afv att EQT befann sig i en budstrid om det svenska kylcontainertillverkaren Envirotainer.

Envirotanier tillverkar och hyr ut kylcontainrar för flygfrakt med aktiv temperaturkontroll för transport av bland annat temperaturkänsliga läkemedel. Bolaget är marknadsledande inom sin nisch med en marknadsandel på drygt 70% globalt. Den näst största konkurrenten är amerikanska CSafe, som är ungefär en fjärdedel av Envirotainers storlek.

I juni – nästan två månader efter Afv:s avslöjande – annonserade senare Envirotainer via ett pressmeddelande att EQT köpt dåvarande huvudägarens aktier, tillsammans med det Abu Dhabi-baserade investmentbolaget Mubadala.

MILJARDBOLAG TILL FÖRSÄLJNING

Under våren uppmärksammade Afv att riskkapitalbolaget Monterro avsåg att sälja sitt ägande i miljardbolaget Outpost24, där de svenska fonderna Alcur och Swedbank Robur Ny Teknik fanns på ägarlistan.

Outpost24 är ett svenskt it-säkerhetsbolag specialiserade på hackerattacker. Den amerikanska investmentbanken William Blair fick i uppgift att agera rådgivare på säljsidan då Monterro ville sälja av sin huvudägarpost med drygt 63% av kapitalet. Bolaget värderades då till 2,5 miljard svenska kronor. I juli blev det klart att brittiska riskkapitalbolaget Vitruvian Partners köper Outpost24.

Månaden efter (april) publicerade Afv ännu ett avslöjande om att den svenska djurmatstillverkaren Voff Premium Pet Food var i en säljprocess, där börsnotering i mångmiljardklassen var ett alternativ.

Voff grundades 2014 och har sedan dess växt snabbt, inte minst via förvärv. 2014 köptes finska konkurrenten Lemmikki, 2016 blev tyska konkurrenten Haustierkost.de en del av bolaget och året efter förvärvades brittiska konkurrenten Nutriment. Sedan dess har även de tyska konkurrenterna Dibo, Barfgold och AniForte slagits samman med Voff. I januari meddelade även bolaget att finska Rauh! köpts upp.

Huvudägare i Voff var investmentbolaget Systematic Growth med drygt 83% av aktierna. Investmentbankerna ABG Sundial Collier och amerikanska Harris Williams agerade säljrådgivare. Processen var ett så kallat “dual track” upplägg, vilket innebär att både en M&A försäljning samt en notering på svenska börsen fanns som alternativ. Köpare blev till slut det danska riskkapitalbolaget Axcel.

HÖGT M&A-TEMPO UNDER SOMMAREN

Trots semestertider har M&A-aktiviteten under sommaren varit igång. I juli skrev Afv om riskkapitalbolaget Triton som sålt SKF-avknoppningen Ewellix.

Det blev det tyska kullagerbolaget Schaeffler som köpte det svenska industribolaget av Triton, det framgick av ett pressmeddelande. Prislappen för Ewellix – som förväntas omsätta 250 miljoner euro 2022 – blev 6 miljarder kronor.

Triton har enligt uppgifter till Afv flera bolag i sin portfölj som kan tänkas komma till börsen det närmsta halvåret.

“ATLAS COPCOS FÖRVÄRVSTURNÉ”

Även det svenska industrikonglomeratet Atlas Copco var på “förvärvsturné” under sommaren.

Atlas Copcos VD, Mats Rahmström. Foto: Oskar Kullander

Afv mappade i en artikel i augusti upp 13 bolagsköp som den svenska industrijätten genomfört under sommaren.

De flesta förvärven var i USA samt Storbritannien, men bolaget expanderade även till bland annat Kanada, Turkiet, Kina, och Singapore. Majoriteten av de förvärvade bolagen var tillverkare inom områden där Atlas Copco redan har verksamhet, såsom vakuumutrustning och kompressorteknik. Däribland köptes LEWA med sitt dotterbolag Geveke upp för drygt 7 miljarder kronor.

FORTSATT M&A-BEVAKNING

Afv avslöjade i början av september att Triton avsåg sälja det norska marinteknikbolaget DeepOcean. Triton förvärvade DeepOcean under 2016 och verkar nu ha fått bolaget i rätt riktning. Under 2021 växte Ebitda med närmare 50% till ungefär 770 miljoner norska kronor samtidigt som omsättningen landade på 5 miljarder norska kronor. Däremot har ett svalt mottagande synts till från flera riskkapitalbolag, vilket sägs bero på bolaget skrala ESG-profil.

Bara tre dagar avslöjade Afv att ytterligare en M&A process var igång. Detta när Finlands rikaste familj – familjen Herlin – avsåg sälja ett av verksamhetsbenen i logistikbolaget Cargotec. Uppgifter till Afv gör gällande att samtal med potentiella köpare ska ha ägt rum under sommaren.

Verksamhetsgrenen som avses är Cargotecs marina lasthanteringsdivision – MacGregor. MacGregor är den minsta divisionen inom Cargotec och stod för drygt 16% av bolagets omsättning 2021. I samband med halvårsrapporten i år meddelades att en utvärdering av strategiska alternativ för MacGregor inletts, där en försäljning var ett av dem.

Afv kunde i artikeln avslöja att Nordea fått rollen som rådgivare. Källor till Afv förklarade även att köpare på riskkapitalsidan kan vara svårt att finna, istället ansågs det mer troligt är att en konkurrent köper loss divisionen för att utvinna synergieffekter. En potentiell köpare är det Oslo-noterade sjöfartsbolaget Kongsberg.

FÄRGKONCERN SIKTAR PÅ BÖRSNOTERING

Nu senast – den 8:e september – annonserades att den danska Hempelfonden söker köpare till ett av Danmarks äldsta och största företag – Hempel.

Bolaget är helägt av grundarfamiljens stiftelse Hempelfonden och det är den brittiska investmentbanken Rothschild som fått mandatet att agera säljrådgivare.

Säljprocessen är fortfarande i ett tidigt skede och förväntas dra igång i det fjärde kvartalet nu i år. Källor uppger att syftet är att ta in kapital, för att senare sikta på en börsnotering av den danska färgkoncernen. En värdering på Hempel skulle kunna landa en bra bit över 20 miljarder kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.