”HMS budar på Beijer Electronics”

Pandemi, presidentval och paniksälj. Golvets vänner har mer bus än godis i portföljerna.
Börsgolvet
Börsgolvet. Foto: Martin Barraud/TT

Halloween kom lägligt i år. Det lyser blodrött på börsskärmarna och vännerna vandrar omkring som vålnader i kvarteren kring Stureplan. Den andra coronavågen har kopplat sitt grepp om börsen och årets uppgång är snart ett minne blott.

Men visst är det extra läskigt i vissa branscher. En nattsvart Mulberry Bayswater har insyn i den svenska hotellsektorn.

”Avbokningarna har haglat in de senaste veckorna, och hotellbolagen börjar likna zombieverksamheter som stapplar fram med kortsiktig hjälp från bankerna. Frågan om Scandic ska göra en nyemission har bytts ut till hur stor den kommer bli”, säger väskan och ryser.

En Rolex Daytona bredvid skrockar till.

Pandox VD Anders Nissen har tidigare sagt att deras värdering är så låg att det ser ut som om de skulle bygga om alla hotellrum till cykelställ. Och det verkar väl vara precis det som kommer att hända! Det kanske till och med är en bra idé med tanke på cykeltrenden…”, flinar klockan.

Men alla har det inte lika dystert i börsfallen. En äldre fondförvaltare fått en nytändning sen Hexpols ålderman George Brunstam återtagit VD-jobbet, och har nu bjudit in några yngre förmågor på lunch. Eller är det en föreläsning?

“När tidvattnet drar sig undan får man se vilka som badar nakna, för att citera en ännu äldre man från Omaha. Jag tänker på småbolagsförvaltarna som krossat index och inte varit blyga med det, men nu får de lära sig en läxa. När Addlife, Vitec, Addnodeoch allt vad de heter rasar 7% om dagen så försvinner kaxigheten i ett nafs”, berättar han inför döva öron.

I bilhallarna rullar hjulen allt snabbare sedan genomklappningen i våras. En slutkörd Tesla har noterat ett ökande bilkörande sedan coronapandemins intåg, och funderar i vanlig ordning på hur man lättast tjänar pengar på den växande trenden. Att köpa bilprovningar från staten verkar ha varit en lyckosam strategi.

Volatis miljardförsäljning av Besikta blev ett riktigt fint nummer! Reavinst på 750 miljoner kronor, jo jag tackar jag. Även Opus, som ju köpte den andra delen av stationsnätet när staten sålde ut bilprovningen 2012, har ju varit riktigt bra. Opus betalade då 3 gånger Ev/Ebitda och snart avnoteras Opus ett efter bud på bolaget förra året. Att köpa varsin tredjedel av stationsnätet (den sista tredjedelen äger staten) verkar ha varit en riktigt bra affär. Men hur svårt är det när den svenska staten är motparten”, frågar sig elbilen.

Slutligen ett budrykte från väst. Stena-sfären är på väg att moderniseras efter en lång period av få framgångar, skvallrar en göteborgsbaserad investerare.

”Surdegar ska ut och dataspel ska in – Gunnebo var bara början. HMS har lagt flera bud på Beijer Electronics och fått nej, men nu verkar det som att det snart är slutförhandlat. Ett köp med egna aktier är det som verkar troligast just nu. Billigt för HMS och Stena får följa med på den nya resan och kan behålla lite av hedern”, säger han.

Se där. Lite köpglädje trots allt!

Vad var det de sa?

En dubbel espresso i Humlegården (nr 21/2020): En espresso på språng berättade om planerna förBengt Julanders investmentbolag Linc AB. Rekryteringen av Medcaps VD Karl Tobiesson pekade mot att Linc planerade att notera några av bolagets onoterade innehav den närmsta framtiden. Till viss del fick vår sagesman rätt. I dagarna stod det klart att hela investmentbolaget ska noteras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold