Hjälp, vi är för gamla!

40-talisterna lämnar gruvkoncernen Boliden, men det är svårt att rekrytera ungdomar. Nu tar chefen reda på hur man värvar yngre till gruvan.

Viktor Ljung, 20, är mentor åt Bolidens gruvchef, Jan Moström, 48.

– Jag kan ge honom en grym insikt i hur unga tänker och hur vi ser på Boliden, säger Viktor Ljung.

Morgondagens arbetskraft visar ett påtagligt ointresse för att arbeta inom gruvföretaget Boliden. Det är den främsta anledningen till att Boliden prövar en ny form av mentorskap. Jan Moström, Bolidens direktör för affärsområdet Gruvor, har fått en extern mentor som är hälften så gammal som han själv.

– Det här är ett sätt att ta reda på hur ungdomar resonerar om arbete. Vi vill ta reda på hur vi ska kunna attrahera yngre människor, få dem att faktiskt tycka att det är intressant att jobba på Boliden, säger Jan Moström och konstaterar att Boliden är “extremt beroende av kompetenta medarbetare”. Den väntade bristen på arbetskraft beror delvis på att unga människor har en felaktig bild av hur det är att jobba på Boliden, menar han:

– Vi uppfattas som relativt sett tråkiga.

Det verkar hans mentor hålla med om:

– Det är väldigt få unga i dagens samhälle som tänker att oj, jag skulle vilja börja jobba i en gruva, säger Viktor Ljung, som bor i Skellefteå, tre mil från gruvan i Boliden, och arbetar som försäljare i en klädbutik.

I förra veckan träffade han sin adept för ett första möte och planen är att ses en gång i månaden, fram till i maj nästa år.

– Vi åkte ut till Bolidens kontor och jag blev visad runt. Jan Moström berättade om sitt arbete och gruvorna, det var grymt avancerat, mycket att förstå. Och han sa att det är ett fruktansvärt underskott på människor som vill jobba med tekniken, när alla 40-talister går i pension inom några år, säger Viktor Ljung.

– Det är kul att sitta ned och prata med en stor pamp. Tänk att han chefar över 1 600 personer. Och så fick jag åka med i hans BMW, oj vilken bil!

När Viktor Ljung blev tillfrågad om han ville bli mentor blev kompisarna imponerade och han själv lite förvånad. Men nu tycker han att det är logiskt att han som är ung ska vara mentor åt en äldre person.

– De som bestämmer på Boliden har varit unga en gång, men är det inte i dag, säger Viktor Ljung.

För att täcka upp för pensionsavgångar måste de fyra gruvorna (Aitik i Norrbotten, Boliden i Västerbotten, Skarpenberg i Östergötland och Tara på Irland) som Jan Moström ansvarar för rekrytera 250 personer: bergarbetare, anrikningsarbetare, geologer och inköpare.

För att lyckas krävs mer och bättre information om Boliden, tror Jan Moström.

– Folk tror kanske att man går till en mörk och fuktig gruva och grovarbetar i 40 år, och hur kul låter det? Det är klart att vi har personal under jord men med få undantag utförs det mesta, som borrning, lastning, skrotning och betongspridning, inte manuellt, säger Jan Moström.

– Vi måste få ungdomar att se vilken dynamik som finns här, och vilka karriärmöjligheter vi erbjuder.

Viktor Ljung har redan några förslag till hur informationen skulle kunna utformas för att nå yngre. Boliden borde satsa på lokal bioreklam, arrangera aktivitetsdagar på smältverket Rönnskär och bli bättre på att profilera sig mot ungdomar på företagsmässor, tycker han.

– Ja, det kanske inte är några dumma idéer. En sak som jag vill prata med Viktor om är vilka forum som är bäst för att nå ungdomar i dag, säger Jan Moström.

Fast bättre information är inte hela lösningen, menar Jan Moström, som dock har svårt att sätta fingret på vad som gör att folk inte verkar vilja arbeta på Boliden.

– Det är en livsstilsfråga, eller något annat som är förklaringen. Det är en av de saker som jag vill prata med Viktor om.

Viktor Ljung själv är inte alls intresserad av att jobba på Boliden. Han trivs för närvarande bra i klädbutiken och vill i framtiden kanske jobba med journalistik. Det stör inte Jan Moström.

– Nej, för jag är inte så intresserad av att frälsa de redan frälsta, säger Jan Moström, men tillägger att han inte helt gett upp tanken på att värva Viktor Ljung.

– På fredag ska vi åka ner i en gruva. Då kanske han blir bergtagen.

Jan Moström har två döttrar i tonårsåldern. Men det kan vara lättare att samtala med en ung person som man inte har en vuxen-barn-relation med sedan tidigare. Kanske har döttrarna ändå gett honom en ledtråd.

– Deras bild av Boliden är att det är något som jag ägnar för mycket tid åt.

_________________________________________________________

Uppdatera dig med en ung mentor

Det är Skellefteå kom-muns tillväxtkontor som driver projektet med omvänt mentorskap, efter ett förslag från Annica Bray, vd för event- och PR-företaget Kubera Production.

– Det ligger i tiden att ta in unga människors erfarenheter. De mest framsynta cheferna kommer nog att skaffa sig en ungdomsmentor i framtiden, säger Annica Bray.

Det var filmen Big (1988), med Tom Hanks i huvudrollen som en liten kille i en vuxen leksaksdirektörs kropp, som gav henne idén med omvänt mentorskap. Dessutom har hon själv jobbat som lärare.

– Sedan jag slutade som lärare har jag sökt upp ungdomar ganska ofta, för att diskutera idéer men mest för att känna glädje och inspiration. Vi har alltid praktikanter hos oss för att få en ungdomlig touch.

Projektet med omvänt mentorskap har pågått ett år. Hittills har 21 mentorpar matchats ihop. Adepterna är chefer inom kommunförvaltningen, kulturchefer, skolchefer och chefer vid företag som textilföretaget Kanwar Group AB och gruvföretaget Boliden. Alla par har inte samarbetat som det var tänkt, berättar Annica Bray.

– Nej, det jag har märkt är att de vuxna verkligen måste inse att det är ungdomarna som ska lära dem, inte tvärtom. I de fall där de förstått de har det fungerat bra. Annars har det mer känts som “vad gör vi här” för båda parter, säger Annica Bray.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.