Hjälp bort från stress
Ditt briljanta jag är knappast menad att vara en rolig bok. Men lite kul inblickar i Carl Lindeborgs liv som rådgivare åt stressade och frustrerade människor bjuds det på. Som den som kom, trött och utarbetad, till förändringsagenten Carl Lindeborg och undrade om denne kunde “fixa till” honom på en helg.
I förordet tecknas motivet till att boken skrevs: Carl Lindeborg verkar tycka synd om dagens stressade människor, inte minst för att han varit en själv. Därför har han skrivit en bok för att visa vägen till ett mer harmoniskt, lyckligare liv.
Det var de iakttagelser han gjorde och de möten han hade under sin tid som managementkonsult på McKinsey som fick Carl Lindeborg att byta spår och sikta in sig på att bli så kallad förändringsagent. Sedan 2004 arbetar han som föreläsare, coach och utbildare för människor som söker utveckling, både på ett personligt och professionellt plan. Under 2006 var han även återkommande medarbetare i Affärsvärlden, bland annat med artikelserien Prestationsskolan.
Det är förmodligen just bland Sveriges affärsmän och affärskvinnor han vill finna sin målgrupp. Hos dem som jobbar för mycket men njuter för lite och inte heller känner sig särdeles briljanta. Carl Lindeborg utgår från sin egen känsla. Så här beskriver han sin tid på McKinsey: “Varje kick följdes av en liten tomhet. I början var tomheten knappt märkbar, men ju mer jag vred upp magnituden i min livsstil, desto tydligare blev den. I takt med att denna känsla av otillfredsställelse och tomhet växte, började det också dyka upp nya frågor inom mig. Är det här verkligen jag? Är det så här jag vill leva mitt liv?”
I boken Ditt briljanta jag, med underrubriken Skapa livet inifrån och ut, vill författaren ge verktyg åt den som vill förändra sitt liv och hitta den rätta, “sköna känslan, den som går bortom det fysiska och intellektuella.”
Det är ingen liten uppgift. Carl Lindeborg tar drygt 300 sidor i anspråk för att ro i land med den. Metodiskt och strukturerat går den före detta managementkonsulten igenom de sju områden han föreslår att läsaren ska investera sin tid i (se ill). Varje kapitel utgår från definierade mål och visar på hur dessa kan uppnås. Enkla och lättfattliga tankeövningar varvas med förklarande texter.
Carl Lindeborg vill hålla läsaren hårt i handen på vägen mot det nya livet. Med undantag för de citat av såväl kända guruer som anonyma indianer som sprängs in i texten är det hans egna reflektioner och kunskaper som gäller. Dock har han hämtat inspiration från just ursprungsbefolkningar, människor som “levde ett materiellt sett fattigt liv, men som verkade finna sin rikedom i harmoni, gemenskap och närvaro i nuet”, och från coacher inom personlig utveckling och ledarskap. En sådan ledarskapsguru är Anthony Robbins.
I kapitlet om Insikt tar Lindeborg stöd i Robbins, som problematiserar vår syn på den egna identiteten och uppmanar oss att försöka besvara frågan “vad mer kan du vara?”. Kapitlet känns centralt eftersom det verkar vara här man kan söka orsaken till att en person över huvud taget skulle vilja förändra sitt sätt att leva: De värderingar och den självbild en person hittills haft kan ha grundats på felaktiga antaganden. Till exempel berättar författaren om hur han själv inte alls såg sig som någon kreativ eller entreprenöriell person, och hur han gjorde för att hans förutfattade mening om sig själv inte skulle hindra hans utveckling. På liknande sätt, resonerar Lindeborg, kan en persons bild av sig själv som konstant stressad, obeslutsam eller rökare utgöra begränsningar för det liv han/hon egentligen vill leva.
Nej, Carl Lindeborg kunde inte fixa till den stressade affärsmannen på en helg. Som han påpekar med jämna mellanrum i sin bok – tar förändring tid, och de människor som “har förväntningar på magiskt snabba resultat” har orealistiska förväntningar.De sju komponenterna
Medvetenhet: Skärpt medvetenhet ger grunden för utvecklas intuition och större valfrihet.
Optimism: Etablera en vana att se världen ur ett optimalt perspektiv.
Harmoni: Sätta stopp för harmonitjuvarna och bjuda in harmonigivarna, utveckla rutin för avslappning och egen kvalitetstid.
Insikt: Vem är du egentligen, vilka värderingar och roller har du?
Passion: Vad ger dig energi och glädje?
Vision: Skissa en bild av hur du kan skapa ditt liv inifrån och ut.
Mod: Det behövs ett inslag av mod för att verkligen genomföra det man föresatt sig.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.