Historiskt höga varsel

Antalet varslade i mars är historiskt högt och arbetslösheten kan komma att stiga till 10 procent. Det sade Annika Sundén, analyschef, vid en presskonferens på måndagen.
Historiskt höga varsel - annika-sunden-700_binary_6992190.jpg

“Takten i varselstatistiken har ökat ganska markant, sade hon.

Om det blir samma förlopp som under finanskrisen bedömer Annika Sundén att vi har cirka 10 procents arbetslöshet till sommaren.

Än så längre är det inte någon dramatisk inskrivning av antalet arbetslösa, tillade hon.

Enligt statistik från Arbetsförmedlingen på måndagen ökade antalet varsel med 36.800 personer i mars. Hälften av varslen i mars, 18.433, lades i förra veckan.

På en fråga om det kommer att fortsätta så här svarade Sundén att det är väldigt svårt att säga eftersom vi inte vet hur länge krisen kommer att pågå.

“Regeringen har lagt väldigt stora paket, och det beror på vilken effekt dessa paket får och hur länge krisen pågår”, sade hon.

Hon sade att krisen är en helt annan än finanskrisen och 1990-talskrisen, och drivs av att hushållens konsumtion har avstannat.

“När krisen väl är över och ekonomin kommer tillbaka, så skulle vi kunna komma tillbaka ganska snabbt om företagen finns kvar och de anställda har kvar sina jobb”, sade analyschefen.

Hon noterade att det är den privata tjänstesektorn som påverkas mest, och att hushållens konsumtion i princip har avstannat, “vi går inte på restaurang, vi reser inte”.

“Vi ser att det fortfarande är i hotell och restaurang de största varslen ligger, nästan 40 procent av de totala varslen”, sade analyschefen.

Bemanningsbranschen står för 30 procent av varslen.

Under veckan har AF dock sett att även transport och handel påverkas.

“Vi har ännu inte sett att det har påverkat industrin i lika hög omfattning. Men vi har sett att fordonsindustrin har eller kommer att permittera”, sade hon.

Annika Sundén tog även upp att hotell- och restaurang sysselsätter cirka 260.000 personer och att 5,4 procent av de anställda i denna bransch påverkas. Branschen står för 3 procent av Sveriges BNP.

Inom handeln börjar AF nu se fler varsel. Denna bransch sysselsätter cirka 574.000 personer och står för cirka 10 procent av BNP.

I februari var arbetslösheten enligt AF:s statistik 7,4 procent och de senaste veckorna har de sett en högre arbetslöshet.

Sundén påpekade samtidigt att de som blir arbetslösa nu har minst gymnasieutbildning och erfarenhet, så de bedöms ha lätt att komma tillbaka i arbete.

“Det är viktigt komma ihåg att det fortfarande finns en efterfrågan på arbetskraft på den svenska arbetsmarknaden, främst i vård, omsorg och utbildning”, sade hon.

Men även inom kassapersonal, lager behövs personal.

Hon sade att företag som hör av sig till AF vill ha kvar sin personal för att kunna dra igång snabbt när det väl vänder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.