Historiskt billig Londonbörs

Brexit skrämmer investerare. Bara under de två världskrigen har brittiska aktier varit billigare.
LSE, Londonbörsen

Den avslagna Londonbörsen har drivit ned de brittiska aktiekurserna och skruvat upp direktavkastningen. FTSE All Share index har haft en nära oförändrad utveckling under 2018, med en direktavkastning omkring fyra procent, rapporterar The Telegraph.

Glappet mellan ett index direktavkastning och räntan från tioåriga statsobligationer kallas yield gap och brukar vara en populär värdemätare på börsens utveckling.

Ett litet eller negativt glapp – då ränteobligationer avkastar mer än aktier – kan indikera på att aktiemarknaden är övervärderad eftersom investerare inte får tillräckligt med kompensation för den extra risk de tar när de placerar i aktier.

Skillnaden i avkastning mellan brittiska aktier och statsobligationer har ökat sedan 2013 och ligger just nu på 2,2 punkter, ned från toppen på 2,4 procent 2017. Glappet har bara varit större under första världskriget, två av mellankrigsåren och andra världskriget, enligt data från Citigroup.

Obligationsräntorna sjönk kraftigt efter finanskrisen 2008-09 när många investerare, inte minst stora pensionsfonder, rusade in i dessa mindre riskfyllda tillgångar. Denna ”flight to safety” pressade upp priserna och sänkte räntorna.

Sedan hösten 2016 har obligationsräntorna förvisso smugit sig uppåt, men investerarnas aversion mot brittiska aktier är det som vidgar avkastningsglappet allra mest. 

 – Storbritannien har underpresterat världsmarknaderna de senaste 18 månaderna. Brexit, inrikespolitiken, höga skuldnivåer och en avtagande ekonomisk tillväxt skrämmer bort investerare, säger Rita Vohora, investeringschef på kapitalförvaltaren M&G Investments, till the Telegraph.

Citigroup spår att den årliga avkastningen från brittiska aktier över nästkommande tio år kommer överstiga tio procent.

 – Det finns vissa ”contrarian” köpmöjligheter för investerare som är beredda att hitta undervärderade bolag, framförallt de som ger en generös utdelning och stöds av ett starkt fritt kassaflöde, säger Rita Vohora.

Bland de köpvärda aktierna hittar man bland annat den brittisk-svenska läkemedelsjätten Astra Zeneca, skriver Citi. Ytterligare bolag på Citis köplista är försäkringsbolaget Aviva, gruvbolaget Rio Tinto, banken Standard Chartered och reklambyrån WPP.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase