Historiska vingslag på flaska
När Winston Churchill besökte Madeira 1950 hedrades han med en officiell middag. Som en speciell hedersbetygelse serverade hans värd en mycket ovanlig 1792 Vintage Madeira. Flaskan hade buteljerats 1840. Då vinet serverades var det 158 år gammalt, men enligt utsago i fin kondition, fortfarande full av rika, söta och sammetslena smaker och med ”room-filling aromas” av knäck, kakao och kaffe. Sir Winston insisterade på att han skulle servera middagsgästerna själv. Han tillade ”Inser ni att när detta vin skördades levde fortfarande Marie Antoinette”?
Madeira-vinernas livslängd har en speciell plats bland de extremt lagringsdugliga vinerna. Vilket annat vin behöver ett halvt sekel på sig för att mogna? Och vilket annat vin, vid en ålder av ett fullt sekel, fortsätter att utveckla aromer och smaker efter timtal i dekanteringskaraffen? Vinet kan stå i sin karaff i veckor utan att förlora vare sig komplexitet eller rikedom. Hur många viner kan fortfarande leva efter 200 år och fortfarande skänka både en svindlande känsla av tid samtidigt som den är ytterst njutningsbar?
Madeira är en ö som ligger i Atlanten och tillhör Portugal. Den ligger 100 mil från Portugals inland och 75 mil från Nordafrikas kust. Ön är bara en fjärdedel så stor som Gotland och klimatet är väldigt jämnt, maritimt, med en hel del regn som samlas i reservoarer i bergen. Vattnet rinner nedför bergssluttningarna och skapar ett grönt och frodigt klimat. Jorden är mycket bördig tack vare vulkanisk aska och avbränd skog. Vinodlingarna ligger på smala terrasser (poios) på de branta bergssluttningarna. Med sitt gynnsamma handelsläge i förhållande till Sydamerika, Indien och Afrika blev vinet ganska snart berömt och redan på 1700-talet började de första vinfirmorna etablera sig. Druvsorterna är Tinta Negra Mole och Malmsey. Brandy (vinsprit) har tillsatts för att stoppa jäsningen vilket gör att vinet behåller sin naturliga sötma (mutage). Vinet har dels lagrats på klassiskt vis i tre år på fat under firmans takåsar, och dels legat på tankar under tre månader, i 40-50 graders värme, så kallad estufagem. Denna lagring ger den klassiska brända karaktären till vinet.
Här är fyra Madeira-favoriter att pröva på:
Sercial
Cossart Gordon Sercial 5 Years Old
SB-NUMMER 7835
SORTIMENT Standardsortimentet
PRIS 159 kronor
STORLEK 750 ML
PRODUCENT Cossart Gordon
URSPRUNG Madeira, Portugal
VINET Sercial växer på hög höjd (ca 500 meter ovanför havet). Druvan är generellt den sista att skördas (oktober-november). Vinet jäser man till relativ torrhetsgrad. Mindre än 1,5% socker finns kvar efter jäsningen. Därefter tillsätter man Brandy för att höja alkoholhalten till mellan 17-20% alkohol. Smaken på en fin Vintage Sercial är stram och frisk, med en förnimmelse av balanserad sötma med ett exalterande, saliverande drag av syra. En Sercial börjar sitt liv blek i färgen men med tid övergår den till en djupare ton som drar mot umbra.
DRUVOR Sercial 100%.
KARAKTÄR Torr, eldig och smakrik. Frisk och ren stil med den karaktäristiska nötiga och lite brända tonen. Lång fin eftersmak.
GASTRONOMI Vinet är inte bara en superb aperitif eller en after-dinner drink. Det är den enda Vintage Madeira som man kan ha i åtanke i kombination med mat (nu talat vi inte om dessert; som bara är ett rent nöje!). Traditionellt används denna vintyp ofta till soppor. Varför inte till gåsamiddagens klassiska svartsoppa på gåsblod med krås (ordentligt smaksatt med madeira och armagnac).
Bual eller Boal
Cossart Gordon Bual 5 Years Old
SB-NUMMER 83563
SORTIMENT Beställningssortimentet
PRIS 225 kronor
STORLEK 750 ML
PRODUCENT Cossart Gordon
URSPRUNG Madeira, Portugal
VINET För många Maderia-konnäsörer erbjuder Bual den bästa kombinationen av rikedom och elegans. Sötman (upp till3,5% residualsocker, halvsöt) balanseras av ett bra drag av syra; texturen blir efter ordentlig lagringstid silkig och elegant. I riktigt bra versioner är finishen relativt torr och uppfriskande. Bualvdruvorna växer på ca 400 meters höjd över havet. Det är en ovanlig stil som inte är speciellt vanlig längre. Bual består egentligen av fyra kloner, men den som är mest planterad på ön är tack och lov den kvalitativt främsta, Bual Cachudo. Druvan ska vara besläktad med Semillon. Pst, som kuriosa kan nämnas att det går att beställa Cossart Gordon’s Bual Solera 1845 för 5 999 sek!
DRUVOR Bual eller Boal 100%.
KARAKTÄR Vinet har en rödbrun, mogen färg. Doften är lite bränd, nötig med inslag av choklad. Det är smakrikt, sött med liten typisk brändhet och avrundad fruktighet.
GASTRONOM choklad-pannacotta med kanderade solrosfrön och mandlar.
Verdelho
Vintry’s Madeira Fine
SB-NUMMER 7882
SORTIMENT Standardsortimentet
PRIS 99 kronor
STORLEK 750 ML
PRODUCENT V&S
URSPRUNG Madeira, Portugal
VINET Just nu finns det inte någon Verdelho att få tag på i Sverige, varken i tillfälliga-, standard- eller beställningssortimentet. Men smakmässigt tycker jag att detta vin kommer närmast i stilen. Detta är det mest sålda starkvinet i Sverige. Sötare än Sercial (upp mot 2,5% residualsocker, halvtorr) Verdelho växer närmare havsnivån och jäses torr innan tillsatsen av Brandy (eng. fortification). Verdelhon börjar sitt liv gyllengult, men en 100-årig version får en underbart valnötsbrun kärna med drag av gula och gröna inslag. En storartad Verdelho kombinerar elegans med kraft på ett remarkabelt sätt: den smakar relativt sött, men finishen är helt torr. Vinets ordentliga portion syra gör att vinet får en härlig balans och struktur. Av de riktigt gamla Madeiravinerna som jag har provat från 1800-talet har varit Verdelhos. Verdelho – eller Gouveio, som den heter på iberiska halvön, står för halvtorr Madeira. Druvan var en av de första att planteras på Madeira, faktiskt redan på 1400-talet.
DRUVOR Verdelho 100%
KARAKTÄR Halvtorr, frisk, medelfyllig och relativt eldig Madeira med smak av brända nötter, kanderat socker, choklad, och rostat kaffe.
GASTRONOMI Chokladtryffel gjord på Gran Couva (64% cacao, söt stil) från Trinidad. Smaksatt med coulis på aprikoser.
Malmsey
St John’s
SB-NUMMER 7827
SORTIMENT Standardsortimentet
PRIS 122 kronor
STORLEK 750 ML
PRODUCENT Leacock’s
URSPRUNG Madeira, Portugal
VINET Malmsey kallas även Malvasia eller Malvazia. Detta vin vär det sötaste och kraftfullaste av Madeiravinerna. Druvsorten har under seklen alltid varit en kuriositet. Under mitten av 1700-talet(vinets första storhetstid) var det exempelvis enbart en enda plantage som odlade druvan. Produktionen var inte mer än 50 pipor (fattyp som motsvarar ca 500 liter).
DRUVOR Malmsey eller Malvoisie 100 %
KARAKTÄR Vinet har en ljusbrun färg med grön kant. Stor, relativt nyanserad doft med inslag av torkade fikon, dadlar och bränt socker. Mycket söt och fyllig smak med inslag av torkade fikon, dadlar, russin och sötlakrits.
GASTRONOMI Den baskiske mästerkonditorns Oriol Balaguers skapelse ’Las 7 texturas del chocolates’. Mousse, sorbet, crème, terrin, dryck, sås, ganache… En syndig dröm för chokladälskaren.
Björnstierne Antonson utsågs till årets sommelier i Sverige 2003. Han skriver om vin varje vecka på Affärsvärlden.se
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.