Historiska nedskärningar hos globala konsultbolagen

De globala jättarna inom konsultbranschen drar i nödbromsen och skär ner på personalstyrkorna. Att tillväxten för bolagen sakta ner är ett globalt fenomen – även om det riktigt stora problemområdet verkar stavas Kina.
Historiska nedskärningar hos globala konsultbolagen - Globala konsultföretagen
De globala konsultbolagen upplever tuffare tider. Foton: EY: Magnus Lejhall/TT. PwC: Håkon Mosvold Larsen / NTB. Deloiette: Ørn E. Borgen/TT. KPMG: Janerik Henriksson/TT

“Deloittes omsättningstillväxt är den svagaste på 14 år.”

Så löd Financial Times rubrik i september apropå att efterfrågan på firmans konsulttjänster minskat rejält i Nordamerika och Asien. För att tackla situationen har Deloitte inlett den största översynen av sin globala verksamhet på ett decennium. Fem affärsområden ska bantas ned till fyra hos Deloitte, vars intäkter till 40% kommer från konsulttjänster. I dagsläget är det oklart om omorganiseringen kommer innebära nedskärningar av arbetsstyrkan på cirka 455 000 anställda.

Men i slutet av oktober fick 250 UK-anställda gå på grund av att de “underpresterade”. Om det blir aktuellt med större nedskärningar kan dessa komma att slå mot partners på ledningspositioner inom Deloitte, medan juniora anställda behålls, har en källa till finanstidningen tidigare sagt.

Nedskärningar och Kina-band

En global konsultjätte som dragit ner på arbetsstyrkan är McKinsey, som även utreds för brott mot federal lagstiftning då de inte varit öppna med intressekonflikter när de parallellt arbetat för Kina och Pentagon. De täta kopplingarna till Kinas statsapparat är något som fortsatt präglar nyhetsflödet om konsultfirman.

Affärerna i Kina verkar också gå knackigt. Förra månaden meddelandes att McKinsey genomför nedskärningar på 500 tjänster i Kina, vilket motsvarar en tredjedel av deras arbetsstyrka i landet, enligt Reuters.

Tidigare i år erbjöd de anställda i USA och Storbritannien att frivilligt lämna företaget och leta efter andra jobb om de tog emot 9 månadslöner i betalning. Att McKinseys tillväxt tappat fart var uppenbart redan förra året då de genomförde en “ovanlig” nedskärning på 1 400 tjänster, enligt FT.

Dolda fel

En annan av “the Big Four” som åkt på smällar i Asien är PwC. Den globala tillväxten för bolaget har förvisso sjunkit. Men i specifikt Asien och Stillahavsområdet tappade PwC 12,7% av intäkterna för senaste räkenskapsåret som slutade den 30 juni.

Raset återspeglar branschens generella utveckling samt att bolaget är involverat i två skandaler i regionerna.

Kinesiska tillsynsmyndigheter menar att PwC varit delaktiga i att dölja bedrägerier kopplade till den kollapsade fastighetsutvecklaren Evergrande, som varit en stor kund. Det har lett till att statsägda kinesiska bolag “röstat med fötterna” och avslutat sina kundrelationer med firman. PwC:s kinesiska bolag fick i september sin licens indragen, ett beslut som ska gälla under en sexmånadersperiod, rapporterar FT.

I Australien, som tillhör Stillahavsverksamheten, har det visat sig att en PwC-partner använt konfidentiell information från regeringen för att hjälpa kollegor att uppvakta multinationella teknikföretag. Senaste avslöjandet var att PwC International uppmanat Australien-bolaget att inte samarbeta med lokala myndigheter i deras undersökningar.

EY: Krympande arbetsstyrka

Även KPMG kämpar i motvind och behövde dra ner på arbetsstyrkan med 200 personer i Storbritannien i somras. I slutet av förra året frös KPMG utbetalningar till 12 000 anställda på grund av den sviktande efterfrågan.

Att omsättningstillväxten just nu är den svagaste på 14 år gäller inte bara Deloitte som nämndes tidigare. Exakt detsamma framkom hos den globala konsultfirman EY när de släppte sin senaste årsredovisning, vars räkenskapsår löper till den 30 juni i år.

EY har inte slagit på någon stor trumma kring nedskärningar. Men vid en jämförelse av hur många anställda koncernen hade vid utgången av räkenskapsåret, jämfört med förra året, har arbetsstyrkan krympt med 2 450 personer. Det är också första gången på 14 år som firman minskat på personalstyrkan, rapporterar Financial Times.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold