Fastighet Miljardärer
Historisk tillbakablick: Fyra svenskar har varit topp tio rikast i världen
Stefan Persson – plats 8 år 2012
Stefan Persson är med marginal rikast i Sverige med en nettoförmögenhet på 17,2 miljarder dollar (motsvarande 178 miljarder kronor), men hans rangordning på världslistan är lägre än vad den en gång har varit. Sin toppnotering hade han 2012 då han knep en åttondeplats på Forbes-listan med en nettoförmögenhet på 28 miljarder dollar.
Sedan dess har växande förmögenheter från främst tech-bolag susat om den svenska klädarvingen på listan. I år återfinns han på plats 94. Stefan Persson är son till H&M:s grundare Erling Persson. H&M-aktierna utgör uppskattningsvis strax under 50% av Stefan Persson förmögenhet och den dalande aktiekursen är en starkt bidragande faktor till att Persson har ramlat ner flera hopp på världslistan de senaste åren.
Hans & Gad Rausing – plats 3 år 1994
Skånsk ingenjörskonst och företagsbygge i världsklass la grunden till en av Sveriges största framgångssagor någonsin. Ruben Rausings pojkar, Hans och Gad, förvandlade förpackningsföretaget till en global jätte.
Tillsammans var de som högst tredje rikast i världen med en uppskattad förmögenhet på nio miljarder dollar. Det var 1994 då de placerade sig precis före japanen Yoshiaki Tsutsumi – världens rikaste person under slutet av 80-talet och en symbol för det japanska undret.
1995 sålde Hans Rausing sin del av Tetra Pak till sin bror Gad för en uppskattad summa på sju miljarder dollar. Brodern kopplade greppet om Tetra Pak-koncernen och idag äger Gad Rausings tre barn Finn, Jörn och Kirsten lika stora delar av Tetra Laval. Det innebär en nettoförmögenhet på 10,7 miljarder dollar vardera. Gad dog i början av år 2000.
Hans Rausing fortsatte med investeringar på annat håll. Förmögenheten har förvaltats utan omvärldens insyn sedan 1995. Hur stor den är idag är något av ett mysterium. Sant är dock att hela familjen Rausing varit stora filantroper, som stödjer konst och forskning över hela världen. Hans Rausing dog 2019, men hans tre barn har fortsatt i samma anda i olika utsträckning. Döttrarna Lisbeth och Sigrid syns främst via sina välgörenhetsprojekt, medan sonen Hans Kristian blivit känd för sin kamp mot drogmissbruk. Under 2012 dömdes han för giftefridsbrott efter att ha gömt sin fru Eva hemma i sovrummet i flera veckor efter att hon dött av en överdos.
Ingvar Kamprad – plats 4 år 2006 och 2007
IKEA-grundaren Ingvar Kamprad låg länge i topp på listan över världens rikaste. Som bäst låg han på plats fyra både under 2006 och 2007 med en nettoförmögenhet på 28 respektive 33 miljarder dollar. Mellan 2005 och 2010 tillhörde han topp tio-skiktet. Men 2011 dalade hans placering markant efter att hans advokater uppvisat dokument som visade att delar av ägarskapet hade skrivits över på en stiftelse i Lichtenstein flera decennier tidigare.
Trots sina många miljarder visade Ingvar Kamprad aldrig något intresse för lyx. Tvärtom var han känd för sin sparsamhet, eller snålhet. Han ska ha föredragit att flyga i ekonomiklass och nyttjade pensionärsrabatt på bussen. Han körde även sin gamla Volvo 245 GL i mer än två decennier tills han blev övertygad om att han inte längre borde sätta sig bakom en ratt. Kamprad flyttade till Schweiz under mitten av 1970-talet men flyttade under 2014 tillbaka till utkanten av Älmhult i Småland. Han gick bort under 2018 omgiven av sina närmaste, endast 10 minuters bilresa från gården där han föddes 1926.
Ingvar Kamprads tre söner, Peter, Jonas och Mathias, finns samtliga med på listan i år med en nettoförmögenhet på 1,1 miljarder dollar vardera, trots att inget av IKEA räknas till familjens tillgångar. Det är istället deras ägande av Ikano som ligger till grund för sönernas förmögenhet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.