Hissbolaget förtjänar ett lyft
KÖP I Amsterdam i Nederländerna har ägarna till det lilla hotellet Sara’s Boutique Hotell på Tweede Helmersstraat lyckats med konststycket att klämma in en svensktillverkad hiss i det drygt 100 år gamla huset, trots att det bara är några meter brett. Normalt skulle det inte gå att få in en hiss i fastigheten, men den skruvdrivna lågfartshissen är lättinstallerad.
Enligt Gävleföretaget Cibes Lift Group, som ligger bakom konstruktionen, sätts maskinen och schaktet, där hissen löper, på plats på bara några dagar medan en konventionell hiss tar veckor att installera.
Nackdelen? Hissmodellen är långsam. Tiden för att köra den två våningar är en minut och 12 sekunder. Världens snabbaste sköldpadda är tre gånger så snabb.
Gävleföretaget är ett av de största i världen inom sitt område och tillverkade förra året mer än 3 000 hissar. Bolaget är under stark tillväxt. Omsättningen landade på över 800 miljoner kronor i fjol, vilket gör det riskkapitalägda bolaget till ett perfekt byte för en annan svensk hisstillverkare som redan visat prov på konsolideringsiver.
I dagarna är det ett år sedan det börsnoterade Alimak, som mest är känt för att tillverka hissar till byggarbetsplatser, bekräftade att bolaget genomfört de största förvärven hittills i bolagets 70-åriga historia. Det handlade om två affärer som av en slump blev klara nästan samtidigt.
Dels köpte Alimak en dansk konkurrent, Avanti Wind Systems, en tillverkare som specialiserat sig på att installera hissar inne i tornen till de vindkraftverk som danska tillverkare, exempelvis Vestas, sedan många år är störst i världen på. Dels lade svenskarna under sig en australisk expert på fasadhissar, Facade Access Group, avsedda för skyskrapor och andra höga byggnader där hissarna används bland annat till fönsterputsning och reparationer.
Köpeskillingen i de två affärerna uppgick till i runda tal 1,7 miljarder kronor och även om förvärven framstod som dyra för ett år sedan, ser det nu i efterhand ut som om de strategiska greppen var en lyckträff.
Omsättningen i koncernen närapå fördubblades under fjolåret till 4 001 miljoner kronor. Huvuddelen av lyftet beror på förvärven, men också på att den organiska tillväxten var god, plus 9 procent. Rörelsevinsten (ebit) steg också men inte lika mycket, plus 36 procent till 417 miljoner kronor.
Rörelsemarginalen föll därmed tillbaka till 11,6 procent under helåret 2017, att jämföra med 15 procent under året dessförinnan. En lagernedskrivning under fjolåret förklarar en del av marginaltappet, och i år räknar vi med att vinstnivåerna återgår till de nivåer kring 12 procent som hissbolaget nådde upp till under fjärde kvartalet.
För innevarande år ser förutsättningarna minst sagt goda ut. Bolaget rodde under fjolårets avslutande kvartal, med koncernchefen Tormod Gunleiksrud i spetsen, hem en stororder i Australien på nära 70 miljoner kronor – bolagets enskilt största uppdrag hittills. För några veckor sedan var det dags igen, när beställarna bakom ett 369 meter högt skyskrapekomplex, som håller på att byggas i Qingdao i södra Kina, valde fasadhissar från svenskarna.
Affärsvärlden har gillat Alimak sedan bolaget noterades på Stockholmsbörsen för snart två år sedan. P/e-tal på 22 och 19 för i år respektive nästa år kan förefalla i överkant. Men efter senaste köprekommendationen, i december 2016, när de två storförvärven just offentliggjorts, har bolaget vuxit till sig och konsoliderats samtidigt som kursen bara klättrat måttliga 16 procent till dags dato (justerat för en nyemission).
Kursutvecklingen har varit omotiverat trög. Bolaget är både större och mer dedikerat nu än för två år sedan. En som upptäckt att aktien är intressant är miljardären Gustaf Douglas som genomfört konsolideringsaffärer i säkerhetsbranschen större delen av sitt liv. I höstas tog han, genom sitt investmentbolag Latour, över riskkapitalbolaget Tritons kvarvarande aktier, 27 procent av kapitalet, till ett värde av 2 miljarder kronor.
Och efter årsskiftet har Latour köpt ytterligare 500 000 aktier i Alimak. Var beredd på nya storaffärer, ta rygg på Douglas. Köp med riktkurs 158 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.