Hett så in i Norden
När den svenske finansministern Pär Nuder besöker sina europeiska kollegor får han enligt egen uppgift ofta frågor som handlar om hur Sverige lyckas kombinera hög tillväxt, låg inflation och starka offentliga finanser. Men det är nog inte bara han som får den typen av frågor, för hela det nordiska blocket i Europa präglas av hög tillväxt, låg inflation, överskott i utrikeshandeln, starka statsfinanser och stigande sysselsättning.
Det mesta talar dessutom för att de nordiska länderna även under nästa år kommer att övertrumfa de flesta av sina västeuropeiska kollegor i termer av ekonomisk tillväxt. I Norden är problemet snarast att en fortsatt starkt tillväxt riskerar att leda till flaskhalsar på arbetsmarknaden.
För Danmark har det här året inneburit en fortsatt stark ekonomisk tillväxt och BNP-ökningen för i år väntas landa på runt tre procent. Framför allt är det hushållen som stått bakom den starka tillväxten när skatter sänkts och huspriserna rusat i höjden. Men även exporten, av främst oljeprodukter, har stigit kraftigt.
Under nästa år blir visserligen den finanspolitiska stimulansen mindre men å andra sidan har indikatorerna för industrisektorn vänt uppåt under hösten. Ett troligt scenario är att BNP-ökningen under 2006 blir något lägre än i år men att den riskerar att bli snabbare än vad arbetsmarknaden långsiktigt klarar av. Ändå väntas inte den danska centralbanken, som i stort sett följer ECB, höja räntan med mer än 0,5 till 1,0 procentenheter under nästa år. Dagens räntenivå ligger på 2,40 procent.
Den norska ekonomin går lysande för närvarande. En del av förklaringen är givetvis det höga oljepriset som dragit upp exportinkomsterna och stimulerat till investeringar i oljesektorn. Men den huvudsakliga drivkraften i norsk ekonomi är ändå den privata konsumtionen. Dessutom går fastlandsindustrin överraskande bra vilket blir viktigt under nästa år när flera stora oljeprojekt går mot sitt slut.
Den norska centralbanken har i år höjt räntan med 0,5 procentenheter till 2,25 procent men liksom här i Sverige har norrmännen under de senaste åren upplevt en inflation som legat klart under målet för penningpolitiken. Den norska centralbanken brottas också med en stark valuta vilket gör att banken troligen går försiktigt fram med räntehöjningar. Därmed kan konsumtionsfesten fortsätta och BNP-tillväxten väntas under nästa år bli drygt tre procent.
Den finska strejken i skogsindustrin satte tillfälligt stopp för den finska tillväxtmaskinen under andra kvartalet i år men nu har industrin fått upp ångan igen.
Under tredje kvartalet växte ekonomin med 2,9 procent. Även i Finland är det hushållen som står bakom stora delar av tillväxten men nu syns allt tydligare tecken på att industrikonjunkturen också vänt uppåt. Det ser därför ljust ut inför 2006 med stark investeringskonjunktur och en stigande sysselsättning som håller uppe den privata konsumtionen. En tillväxt klart över tre procent ligger i korten.
Sverige tillhör samma kategori länder med ungefär samma ekonomiska förutsättningar. En trygghet för svensk ekonomi är dessutom att de nordiska länderna tar emot en dryg femtedel av vår export. Hittills i år har exporten till Norge, Danmark och Finland vuxit med 7,10 respektive 15 procent i värde.
I ett avseende sticker dock Sverige ut på ett märkbart sätt. Sverige är nämligen det enda nordiska landet som kommer att medverka i nästa års stora begivenhet – fotbolls-VM i Tyskland.
Dessutom ser det för närvarande ut som att Sverige kommer att ligga högst i den nordiska tillväxtligan under nästa år.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.