Heta råvaror för dig med is i magen

Råvaror har varit hett i över ett år. Men finns det mer att hämta? Affärsvärlden har bett tre råvaruanalytiker tipsa om deras favoritråvara just nu.

Till skillnad från när man placerar i aktier är gissningsleken mindre för den som vill investera i råvaror: Råvarumarknaden är lite enklare att förutspå eftersom den utvecklas hand i hand med konjunkturen. När kapacitetsutnyttjandet i industrin är som högst och arbetslösheten som lägst – ja, då går det åt mer råvaror. Det förklarar att synen på råvaror över lag är positiv – på lång sikt. På kort sikt kan sådant som en svag arbetsmarknad i USA, höjda räntor i Kina eller andra händelser skapa tillfälliga orosmoln.

Torbjörn Iwarson, chef för råvaruhandel på Handelsbanken, tror att råvarupriserna kommer att fortsätta uppåt.

– Det är möjligt att det blir en rekyl, men råvaror kommer att slå aktier när vi kommer längre in i konjunkturuppgången, det är jag helt övertygad om, säger han.

Thina Margrethe Saltvedt, på Nordeas råvaruavdelning, är inne på samma linje men uttrycker sig lite mer försiktigt.

– Innan vi ser en långsiktig och stabil tillväxt i den globala ekonomin, industriproduktion och i världshandeln, finns det fortfarande en risk för att råvarupriserna kan falla under den långsiktiga trenden, som vi förväntar oss är stigande priser.

– Men klart är att vi ser en stadig förbättring i den fysiska marknaden för varor där efterfrågan successivt har förbättrats och där lagren börjar närma sig mer normala nivåer igen.

Men vilken råvara är bästa investeringen? Ingen råvaruanalytikerna som Affärsvärlden talat med hade lätt att välja.

– Att plocka ut en bästa råvara just nu, det är som att fråga en pappa vilket av sina barn han älskar mest, säger Eugen Weinberg, chef för råvaruhandel på tyska Commerzbank.

Bland de tre analytikerna är platina och nickel populärast. Även råolja, majs och socker nämns.

Torbjörn Iwarsons val faller på nickel, en glänsande silvervit metall som främst används för att göra rostfritt stål. Ett val som motiveras bland annat av rapporter om ökande underskott på nickelmarknaden. Enligt Commonwealth Bank visade nickelmarknaden ett underskott på 3 300 ton i februari, vilket är drygt 1 000 ton mer än underskottet i januari. Samtidigt steg nickelkonsumtionen med 32 procent jämfört med ett år tidigare.

– Om jag måste välja så får det väl bli nickel som jag tror mest på. Vi hör att de rostfria verken i norra Europa kör nära full kapacitet, säger Torbjörn Iwarson.

Enligt en oberoende analysfirma, Commodity Research Unit (CRU), gick de rostfria verken i Europa i genomsnitt på 75 procent av full kapacitet under första kvartalet i år, jämfört med 60 procent av full kapacitet i slutet av förra året. Dessutom är det ont om gammal metall, har Torbjörn Iwarson hört.

– Det är enligt våra källor relativt svårt att hitta skrot och premierna på primärnickel är stigande. Vi kommer att få se rekyler men trenden pekar uppåt.

Även Thina Margrethe Saltvedt är positiv till nickel, även om det är hennes andrahandsval. Hon tillägger att snabbväxande Kina är en viktig orsak till att efterfrågan på nickel kommer att vara fortsatt ökande. Hennes förstahandsval är en annan metall, platina, ett val som hon delar med den tredje råvaruanalytikern, Eugen Weinberg. Platina, som räknas som den dyraste metallen, används bland annat i smycken, tandmaterial, elektroder. Och i bilkatalysatorer.

– Bilförsäljningen i Kina har ökat kraftig, i samband med den starka tillväxten. Vi förväntar oss att tillväxten fortsätter och att bilförsäljningen också gör det, säger Thina Margrethe Saltvedt.

Eugen Weinberg delar synen att den positiva trenden på bilmarknaden är viktigast för prisutvecklingen för metallen. Även metallen palladium, som används för att tillverka katalysatorer som rensar bilavgaserna, är ett bra råvaruval på grund av bilköpen i Kina.

– Det finns dessutom en ökande efterfrågan i Kina på smycken gjorda i palladium, det ska man inte bortse från, säger Eugen Winberg som även ser fler faktorer som talar för platina.

– Den föråldrade infrastrukturen och svårigheterna i elproduktionen i Sydafrika gör att det definitivt finns en möjlighet att det blir strömavbrott under fotbolls-VM. För två år sedan ledde strömavbrott och energiransonering i Sydafrika till att platinapriset steg från 1 500 till 2 250 dollar per troy uns, säger han.

Det som talar emot platina är kanske att priset gått upp rejält på sistone. I dag kostar ett troy uns platina 1 700 dollar. Men Eugen Winberg menar att det finns mer att hämta i metallen.

– Jag tror att priset på platina kan gå upp till 2 200 dollar per troy uns, när sommaren närmar sig.

Eugen Winberg gillar inte bara metaller utan tror, om än i mindre grad, på en positiv utveckling för en del ätbara råvaror.

– Jag gillar majs för att priset har legat väldigt lågt ett tag. Lagren är små och jag förväntar mig att det blir underskott i år. Vi ser både ett ökad efterfrågan från köttmarknaden, på majs för utfodring, och troligen även från USA där trycket från etanolproduktionen ökar.

Socker, där priset nyligen fick en rejäl sättning, kan också vara en god investering.

– Jag förväntar mig att efterfrågan på socker kommer att återhämta sig starkt, ja, mer än väntat, under de kommande veckorna och månaderna. Samtidigt kan sockerproduktionen i Indien ha svårt att nå upp till de optimistiska prognoserna, säger Eugen Winberg.

Även Torbjörn Iwarson vill slänga in ett andrahandsval. Det blir råoljan. Motiveringen är att det ser mörkt ut för andra energikällor.

– Jag tror att elpriserna i Norden kan komma att stiga igen. Det har inte byggts något betydande kraftverk på 25 år. Och kolpriset har stigit med 6 procent under de två senaste veckorna.

– Riksdagen har satt sitt hopp till vindkraften, men Sverige får bara 1 procent av elen från vindkraft. Och två reaktorer stängdes av politiska skäl, det var ett beslut frikopplat från verkligheten, säger Torbjörn Iwarson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.