Heta bioteknikaktier
Active Biotech forskar på tre stora sjukdomsområden; diarrévacciner, cancer och autoimmuna sjukdomar. Nordiska anser att alla tre områden har en mycket stor försäljningspotential och något av dem kan sannolikt nå så kallad ”blockbusternivå”, alltså en försäljning som överstiger 1 miljard dollar per år.
Nordiska pekar på att med den stora forskarpark som bolaget har finns goda möjligheter för ett bra flöde av framtida substanser. Forskningen bedrivs också på områden med stor försäljningspotential.
Active Biotech drabbades under förra våren av ett kraftigt bakslag när den första fas III-studien mot turistdiarré inte lyckades visa signifikans. Trots detta dömer inte Nordiska ut projektet utan pekar på att bolaget har en stark finansiell ställning med en kassa plus kortfristiga fordringar på 516 Mkr och ett eget kapital på 646 Mkr. Detta ska ställas i relation till att bolaget endast värderas till 1,4 miljarder kronor. Nordiska rekommenderar starkt köp med en riktkurs på 191 kronor. Spannet mellan dess låg- respektive högscenario är 162 till 221 kronor.
Maxim utvecklar läkemedel mot cancer och infektionssjukdomar, och drabbades i december förra året av ett förödande bakslag. En rådgivande kommitté till det amerikanska läkemedelsverket, FDA, avrådde myndigheten från att godkänna Maxims fas III-studie inom hudcancer. Läkemedelsverket följde rekommendationen och godkände inte resultatet. Troligen måste studien göras om helt, alternativt krävs två nya studier.
Nordiska påpekar att risken är hög i bolaget, och fortsatta problem med fas III-studierna inom malignt melanom, alltså hudcancer, eller bakslag för andra studier kan resultera i kursnedgångar. Nordiska anser dock i sin analys att det fortfarande finns faktorer som talar för Maxim. Den ena är att det amerikanska läkemedelsverket inte kritiserade själva teknologin utan endast upplägget och genomförandet.
Görs studierna på korrekt sätt nästa gång är sannolikheten stor att Ceplene, som preparatet heter, blir godkänt. Bolaget har också en stark kassa och räcker i ytterligare cirka tre år. Maxims forskningsportfölj har fortfarande betydande värden och då framförallt inom hepatit C, alltså gulsot. Maximaktien handlas i dag under den egna kassan och samarbetet med Roche ger en kvalitetsstämpel till Ceplene-teknologin.
Nordiska har en riktkurs på 126 kronor och spannet ligger mellan 113 och 140 kronor. Rekommendationen är köp.
Medivir är ett av de större bioteknikbolagen i Sverige med inriktning på virussjukdomar. Nordiska anser att Medivir kombinerar en bred och stark forskning med en god finansiell ställning.
Forskningsportföljen består i dag av fem projekt i klinisk fas och ytterligare ett antal i preklinisk fas. Detta minskar den totala risken vid ett eventuellt misslyckande av enstaka projekt, och anser att Medivirs forskningsportfölj är relativt välbalanserad när det gäller substanser i olika faser, trots att det saknas fas-III substanser. Nordiska räknar med att bolaget ska starta sådana i år, och förhoppningen är att det ska ske i samarbete med ett större läkemedelsbolag.
Nordiska räknar med att området infektionssjukdomar kommer att vara ett av de snabbast växande inom läkemedelsindustrin. Enligt Nordiskas bedömning har Medivirs HIV- och hepaitsubstanser störst marknadspotential och anger en riktkurs med 165 kronor.
Nordiska är desto mer negativ till Tripep som utvecklar ett möjligt läkemedel mot HIV som heter GPG. Substansen utvecklas nu i fas II-studie. Utöver denna substans finns ingen annan blivande storprodukt, annat än på forsknigsstadiet. Nordiska anser därför att risken i bolaget är hög.
Är det så att GPG når marknaden skulle den kunna nå en försäljning på flera miljarder kronor. Å andra sidan finns det flera hundra möjliga läkemedel mot HIV i kliniska tester och det gör att konkurrensen kommer att vara mycket hårdare än i dag om och när GPG når marknaden. Nordiska anser att Tripepaktien är högt värderad och att fallhöjden är hög om GPG visar problem. Nordiska har rekommendationen minska.
De andra aktierna som Nordiska tyckt till om i sin rapport: Biora: Behåll Karo Bio: Behåll Oxigene: Köp, riktkurs 92 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.