Heroinvåg gynnar svenska börsbolag
Heroin är den drog som ökar allra snabbast i USA. Bland andra presidentkandidaten Hillary Clinton talar nu om en epidemi.
Heroinmissbruket minskade under flera decennier, men för runt tio år sedan vände kurvan. Antalet missbrukare i USA fördubblades till nära 700 000 mellan åren 2007 och 2013, enligt The Economist. Och enligt The Virginia Advocate räknar Nationella Institutet mot Drogmissbruk med att det nu finns 1 miljon missbrukare i landet.
Samtidigt har dagens missbrukare en helt annan profil än gamla tiders ”tjackpundare”. Det finns flera skäl till det, som att heroin inte längre behöver injiceras utan går att röka eller snorta. Idag går drogen dessutom att beställa direkt hem genom ett mobilsamtal. Missbrukarna behöver alltså inte uppsöka skumma kvarter med langare i gathörnen.
Men det som verkligen driver utvecklingen är att förskrivningen av smärtstillande opiatbaserade mediciner ökar lavinartat. Opiater är den starkt beroendeframkallande verksamma substansen i opium, morfin och heroin. Enligt The Virginia Advocate skriver amerikanska läkare ut 700 gånger mer opiatbaserade mediciner idag, jämfört med i slutet av 1990-talet. Ungefär hälften av alla nya heroinmissbrukare uppskattas ha börjat med lagligt förskrivna opiater. När de sedan utvecklar ett beroende, men recepten inte förnyas, går de över till olagliga heroinpreparat.
Heroinet sprids särskilt snabbt i nordöstra USA och myndigheterna där är medvetna om allvaret. När delstaten Rhode Island fick en ny sjuk- och hälsoansvarig förra veckan deklarerade hon omedelbart att kampen mot opiatberoende har högsta prioritet.
Två svenska börsbolag, Camurus och Orexo, kan komma till undsättning i kampen. Camurus, som noterades på Stockholmsbörsen i början på december, meddelade i dag, tisdag, att bolaget har påbörjat en Fas III-studie, alltså försök på en större grupp sjuka människor, med preparatet CAM2038. En av Camurus stora fördelar (som inte inskränker sig till opiatbehandling) är en patenterad teknik som innebär att medicinen distribueras genom att en geleklump, som räcker i upp till en månad, placeras under huden. Därför behöver patienten inte komma ihåg att ta tabletter dagligen.
Orexo har preparatet Zubsolv på marknaden. Zubsolv har under året ökat marknadsandelen i USA något från drygt 5 till drygt 6 procent. USA-marknaden domineras av Suboxone, tillverkat av amerikanska Indivior, som har drygt 70 procent.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.