Hero om krisen och Mackmyra-köpet: ”Jag var den snälla mjölkkon”

Efter konkursen och avnoteringen har whiskytillverkaren Mackmyra fått en ny chans till överlevnad. Tidigare huvudägaren Lennart Hero har tillsammans med No. 1 Capital förvärvat konkursboet för 100 Mkr. I en intervju med Afv berättar Hero om:
✓ Hur de ska vända negativa trenden
✓ Bristerna: "Bolaget har skötts uruselt"
✓ Egna rollen: "Var den snälla mjölkkon"
Hero om krisen och Mackmyra-köpet: ”Jag var den snälla mjölkkon” - Lennart Hero Mackmyra
"Det kommer nog fortsätta vara avnoterat. Det är jag nästan säker på", säger Lennart Hero. Foto: Tommy Holl/TT

Whiskytillverkaren Mackmyra avnoterades i augusti efter att ha satts i konkurs av Gävle tingsrätt. Törnrosasömnen blir av allt att döma kortvarig. Den tidigare huvudägaren Lennart Hero har tillsammans med No. 1 Capital förvärvat konkursboet för cirka 100 Mkr.

När Afv når Lennart Hero är han nöjd över att de vunnit anbudsstriden.

“Det var över 50 personer som lämnade in anbud. Konkursförvaltaren säger att hon aldrig varit med om något liknande. Jag vet inte om vi låg högst när det gäller pengar i den situationen, men däremot hade vi ett helt koncept för hur vi ska ta över. Det tror jag uppfattades positivt”, säger han.

Tidigare ICA-handlaren Lennart Hero (t.v) är en av parterna som vunnit anbudsstriden om Mackmyra. Bilden är från Idrottsmuseet i Göteborg. Foto: Tommy Holl/TT

Eftersom överlåtelsen är anmälningspliktig enligt lagen om granskning av utländska direktinvesteringar är förvärvet ännu inte klappat och klart i formell mening. Men det verkar klia i fingrarna på Hero – som gärna skulle vilja sätta igång så snart som möjligt med att driva verksamheten framåt.

“Man skulle ju vilja styra ställ med en gång, om man säger, och få i gång destilleriet som står still nu. Personalen har varit väldigt tålmodig. De som varit där länge har vetat om hur dåligt det varit. De har varit fantastiskt starka och trott på att det ska hända någonting.”

Kritisk mot tidigare ledning

I en analys som Afv publicerade förra året skrev vi att Mackmyra inte gått med vinst på tio år. Lennart Hero menar att det rör sig om betydligt längre tid. Vad som gick fel för den Gävle-baserade whiskytillverkaren går det såklart att tvista om. Men Hero tillskriver bolagsledningarna ansvaret.

“Det är tragiskt det som hänt med Mackmyra. Det är bara att konstatera. De har ju inte genererat plus på 15 år. Varför gör man ingenting med en gång när det går dåligt? Då är man så duktig att man gör en nyemission i stället. De får in 15-20 miljoner och kör vidare ett år och sedan är man tillbaka på ruta ett igen. Så har det varit hela tiden”, säger han och fortsätter:

“Det är tragiskt att ett så fint bolag har skötts så uruselt rent ut sagt. Det är min uppfattning.”

Så det var ett ledningsproblem enligt dig?

“Det kan man lugnt säga. Jag försökte se till att vi jobbade brett i styrelsen. Men det blev inte så. Det blev som vanligt, två som styr och så dansade de andra med i balett eller dans eller vad det är för något. Det är det som är den stora frågan – om man nu har en entreprenörgen i sitt huvud, varför gör man då inget när det går dåligt?”

Plan för att hamna på plus

Det ringer titt som tätt i Lennart Heros andra telefon under vår intervju. Vid ett tillfälle svarar han och ber personen ringa upp en kvart senare. Det dröjer inte länge innan nästa samtal ljuder i bakgrunden.

Hero medger att telefonen gått varm sedan affären om konkursboet blev offentlig.

Är det whiskyälskare eller gamla aktieägare som ringer?

“Det är både och faktiskt. De flesta ringer och gratulerar. Det finns säkert någon som tycker annorlunda, men det är i alla fall positivt när man hör sådant. Många säger att detta skulle ha skett tidigare. Och de har helt rätt om man ska vara ärlig.”

Vad ska ni göra nu för att gå plus?

“Mackmyra har ju försäljningsnät, depåer i både Tyskland, England och Norge. De har även gränshandel så jag tror att det kommer kunna bli en väldig förändring.”

Han vill inte gå in på i detalj på vilka förändringar de planerar att genomföra för att sköta Mackmyra bättre eftersom förvärvsprocessen inte är helt slutförd. Men nämner att det länge talats om ett lager i anslutning till destilleriet i Gävle, något de “kommer sätta igång med ganska snabbt”.

Mackmyras destilleri utanför Gävle. En av framtidsplanerna för Mackmyra är att bygga ett lager i anslutning till destilleriet.

“Var den snälla mjölkkon”

Förutom att ha varit den största ägaren av Mackmyra, var Lennart Hero även bolagets största långivare. Bland annat genom ett lån på 140 Mkr som han gav bolaget 2020. Han har också varit en del av styrelsen för Mackmyra. Det var först när han 2023 klev in i styrelsen som Hero menar att han på allvar insåg hur “galet” allting var.

“Det sista året när jag var med i styrelsen fick jag inblick i hur galet det var. Jag har gjort flera uttalanden om hur toppstyrt och konstig företaget varit.”

Känner du själv att du kunde ha gjort något annorlunda?

“Hade jag blivit bättre uppdaterad hade jag säkert kunnat göra det. Men jag fick aldrig reda på något. Jag var den där snälla mjölkkon, om man säger. Det är så det känns i alla fall.”

Mackmyra grundades 1999 och steg in i noterad miljö 2011. Enligt Hero finns inga planer på att återvända till börsen.

“Det kommer nog fortsätta vara avnoterat. Det är jag nästan säker på. Det finns ingen anledning att gå in och notera det, nu när det finns kapital bakom.”

Lennart Heros innehav

Bolag Kapital Röster Värde (Mkr) Avkastning Andel
Wallenstam 0,29% 0,15%                        112 1328% 54,2%
Skåne-Möllan 5,18% 5,18%                          30 34% 14,8%
Viking Supply Ships 2,62% 1,84%                          29 40% 14,3%
Cloetta 0,15% 0,13%                          10 9% 5,2%
Fortinova Fastigheter 0,60% 0,41%                            9,4 -15% 4,6%
High Coast Distillery 3,41% 0,84%                            7,6 -26% 3,7%
BrainCool 0,47% 0,47%                            2,1 -29% 1,0%
Doxa 0,12% 0,12%                            1,7 -57% 0,8%
Nimbus Group 0,23% 0,23%                            0,9 -53% 0,5%
BiBBInstruments 0,68% 0,68%                            0,8 14% 0,4%
SpectraCure 0,31% 0,31%                            0,5 -79% 0,3%
Cell Impact 0,23% 0,23%                            0,2 17% 0,1%
LIDDS 0,15% 0,15%                              – -98% 0,0%
Poppels Bryggeri 8,90% 7,02%

Källa: Holdings

LÄS ÄVEN: 

Besked om omstridda whiskeyfat: Mackmyra-drycken tillhör köparen

Stort intresse för att köpa Mackmyra: ”Över 50 stycken”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Innehåll från annonsör