Henrik Didner om värdet på jätteaffären: ”Är en bisak”

Flera spekulanter visade intresse för att köpa upp fondbolaget Didner & Gerge, berättar grundaren Henrik Didner för Afv. Värdet på affären är en "bisak" och det finns ingen "yttre trigger" till att affären skedde just nu.
"Det känns vemodigt", säger han.
Henrik Didner om värdet på jätteaffären: ”Är en bisak” - Affärsvärlden, Henrik Didner, Porträtt
230615 Henrik Didner, medgrundare och styrelseordförande på Didner & Gerge under en fotografering den 15 juni 2023 i Uppsala. Foto: Tobias Sterner / BILDBYRÅN / COP 254 / TS0156

Didner & Gerge är snart ett minne blott. På onsdagsmorgonen kritade grundarna av fondbolaget, Adam Gerge och Henrik Didner, på avtal med Carnegie som innebär att bolaget på Regeringsgatan slukar Uppsala-bolaget. Samtliga Didner & Gerges sex fonder, med ett förvaltat kapital om 55 mdr kr, kommer att fusioneras in i Carnegie.

“Det är vemodigt måste jag säga. Det har ju varit ens liv om man ska vara riktigt krass. Jag tror affären med Carnegie blir en bra lösning. Kunderna kan känna sig trygga”, säger Henrik Didner till Afv apropå affären.

Grundarna får betalt i Carnegie-aktier. Värdet på affären vill Henrik Didner inte kommentera.

“Det är en bisak.”

Det har gått få förbi att det har mullrat på Didner & Gerge. Flera av bolagets fonder har underavkastat relativt börsen. Det har lett till att Henrik Didner sågat sina egna förvaltare i en intervju med Dagens industri. Flera tunga namn har lämnat fondbolaget och grundarna ska ha sänkt värderingen när fondförvaltarna velat sälja sina aktier i bolaget.

Det har stormat en del på firman. Hur tänker du kring allt som hänt?

“Du vet ju att det som skrivs är inte sällan lite överdrivet. Det blir lite rubriker ibland och så. Jag känner inte riktigt igen allt. Ibland har media varit lite efter på pucken”, säger han och fortsätter:

“De som har slutat på firman har varit här i mer än tio år. Det är inte onaturligt att folk slutar. En delägandemodell är ju alltid bra så länge värdet stiger på aktien. Men går värdet ner så blir ju folk inte så glada och då ventilerar de sitt missnöje.”

Kan du ge ett exempel på något som skrivits i medierna som inte varit riktigt sant?

“Jag vill inte gräva i det. Alltså det som varit. Nu ser jag framåt och hoppas att allt blir riktigt bra med Carnegie.”

Henrik Didner påpekar att medier de facto varit “fantastiska” genom åren.

“Vi hade ju hur mycket hjälp som helst av pressen. Vi har ju aldrig ringt till någon journalist och bett dem skriva om någonting. Det byggdes en fin story om oss. Någon artikel har blivit lite tråkig sådär, men det får man leva med.”

Hur kommer det sig att ni säljer fondbolaget just nu?

“Någon gång måste det ske och det är nu. Det är en ren tillfällighet. Finns ingen yttre trigger direkt.”

Henrik Didner berättar att han och vapendragen Adam Gerge gått i säljtankar i drygt två år, det vill säga samtidigt som Adam Gerge bestämde sig för att lämna styrelsen i fondbolaget.

Fondbolaget hade 3-4 spekulanter och som visade “ganska tydligt” intresse, berättar Didner.

Känns det som att släppa greppet om sitt barn?

“Så är det. Men samtidigt har ju barnet vuxit upp och man har tappat den kontakt man hade när företaget väl var en bebis. Varken jag eller Adam kunde föreställa sig att det skulle bli såhär bra tillslut. Vi hade en allra första målsättning om att ta ut en lön överstigande det vi skulle tjänat på universitet så att vi kunde försörja oss. Allt efter det har blivit något helt annat än vi tänkt oss.”

Henrik Didner har inget intresse av att sätta sig i förvaltarstolen igen.

“Jag kan sakna den tiden som var. Det var helt otroligt intressant att träffa företagsledningar och andra duktiga människor.”

Hur hade det gått om du och Adam i teorin hade tagit över som förvaltare av Sverigefonden?

“Nja, det vet man aldrig. Det låter jag vara osagt. Folk får titta på vad vi hade för resultat när vi var aktiva, men det behöver tyvärr inte betyda att vi skulle få ett liknande i framtiden. Världen har förändrats lite grann även om tänkande kring bolag alltid kommer vara ungefär detsamma.”

Vilken blir din roll efter affären?

“Jag har ju varit ordförande så har inte varit hands on på verksamheten. Jag har försökt få förvaltarna på gott humör och hålla dem på gott humör. Vad som händer nu blir helt upp till Carnegie.”

Så vad ska du göra hädanefter?

“Det kan man undra. Kanske blir jag kolumnist på ekonomisidorna”, säger han ironiskt.

“Jag är gammal, 66 år. Men jag känner mig pigg så det ska säkert bli bra det här.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF