HENNES & MAURITZ: Klassens ljus

Hennes & Mauritz blandning av snabb expansion och hårdkostnadskontroll fortsätter att fungera.

Klädeskoncernen Hennes & Mauritz är bolaget som gör allting rättoch ibland lite till. Mellan åren 1991 och 1995 växteförsäljningen med i snitt 17 procent per år, till stor del pågrund av att det stora och successivt ökande antal butiker somöppnades varje år (i snitt 30 stycken per år). Ändå lyckadesbolaget växa ännu snabbare under förra året. I bokslutet(december 1995 till november 1996) redovisas enomsättningsökning med 18 procent till över 17 miljarder kronor.Räknat i lokala valutor var ökningen hela 28 procent!

Dessutom lovar ledningen en mycket god expansion även detta år.Totalt skall ungefär 50 nya butiker öppnas vilket är i nivå medförra året. I år hoppas ledningen dessutom få hjälp avkonjunkturuppgången, inte minst i Tyskland. Bland åretsutmaningar finns nyetableringen på den finska marknaden därbolaget till att börja med skall öppna fem butiker. Hennes &Mauritz finns redan i Finland med postorderrörelse (postorderstår för en tjugondel av H&M:s totala omsättning). Men det godaresultatet på 1,9 miljarder kronor efter finansnetto somredovisades förra året (att jämföra med 1,3 miljarder kronorföregående räkenskapsår) hade inte varit möjligt utan Hennes &Mauritz särskilda konkurrensfördel; hård kostnadskontroll. Ettexempel: På den svenska marknaden (en fjärdedel avförsäljningen) innebar avtalet med Handelsanställdas Förbund1995 högre lönekostnader. Följden:Ledningen drog ned antalet anställda för att på så sätt hållauppe rörelsemarginalen.

Expansionen med nya butiker har inte bara inneburit att Hennes &Mauritz tagit marknadsandelar på samtliga marknader där bolagetär etablerat (norra Västeuropa). Det har också betytt det underförra året tillkom drygt 1.000 anställda i bolaget. En sådantillväxt gör det naturligtvis svårare för ledningen att hållaihop organisationen. De flesta bolag skulle få växtvärk menHennes & Mauritz lyckades istället höja rörelsemarginalen från11,2 till 13,5 procent, vilket nästan var i nivå med rekordåret1994.En fördubblad försäljning på fem år betyder förstås vinsterfrån stordrift både i inköp och försäljning. Men trots en starkbalansräkning och mycket god lönsamhet så har Hennes & Mauritzvarken lockats till att investera i verksamheter utanförkärnrörelsen eller i ett stiligt huvudkontor.

Kostnadskontrollen lär också bli det som så småningom bromsarden snabba tillväxten. De marknadsmässiga förutsättningarna lärinte att göra det. Bolagets marknadsandel på dess störstamarknad, Tyskland, är inte mer än ett par procent vilket innebäratt det finns utrymme för bolaget att växa.

Tyskland är för övrigt Hennes & Mauritz viktigaste marknad trotsatt den har haft några svåra år med en svagdetaljhandelsförsäljning. Hälften av årets nya butiker läröppnas i Tyskland. En del av satsningen i Tyskland ärlångsiktig: etableringen i Östberlin väntas inte betala sigförrän den tyska riksdagen flyttar dit.

Affärsvärlden räknar med att vinsten före skatt i år landar på2.200 miljoner kronor för att 1998 nå 2.500 miljoner.

FAKTARUTA: MARGINALEN TILLBAKA

ResultatMiljoner kronor 1994 1995 1996Omsättning inkl moms 13523 14591 17212Omsättning exkl moms 11521 12350 14553Kostnader -9783 -10799 -12352Avskrivningar -157 -195 -236Rörelseresultat 1581 1356 1964Rörelsemarginal, % 13,7 11 13,5Finansnetto 113 93 70Nyetableringskostnader -106 -127 -129Resultat efter finansnetto 1588 1322 1905

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.