Hennes första prognos satte skräck i Sverige

Kerstin Hallsten hade bara haft jobbet som prognoschef på Konjunkturinstitutet i fyra veckor när hon hamnade i rampljuset med chockprognosen förra veckan.

Det var den 2 mars som Kerstin Hallsten började sitt nya jobb som prognoschef för statliga Konjunkturinstitutet. I tisdags, mindre än en månad senare, fick hon släppa bomben.

KI reviderade ned sin tillväxtprognos för 2009 med 3 procentenheter, till minus 3,9 procent och spådde en kraftigt ökad arbetslöshet – vilket lär vara den sämsta ekonomiska utvecklingen för Sverige sedan år 1940.

–?Det här är en allvarlig kris, alla länder kommer att drabbas hårt och Sverige också, sade Kers­tin Hallsten bistert i Axess-Tv:s Ekonomiklubben i förra veckan.

”Expansiv finanspolitik behövs”, skrev KI i sin rapport, vilket fick medierna att ställa institutet och Kerstin Hallsten mot regeringen och dess ovilja att – just nu – ge pengar till kommuner och landsting.

Frågan är hur mycket polemik mot regeringen prognoschefens utspel var. Längre ned i texten formulerades det som att KI faktiskt tror att regeringen kommer att föreslå mer stimulanser:

”Finanspolitiken väntas bli mer expansiv 2009 och 2010 än vad som hittills har beslutats och aviserats.”

Även om den absoluta offentligheten är ny torde Kerstin Hallsten vara van vid de hårda tagen på ekonomitoppen. Före KI-debuten jobbade hon i 20 år på Riksbanken, de sista åren som vicechef på penningpolitiska avdelningen. På Riksbanken jobbade hon med ett ta fram underlag till de penning­politiska mötena och var därmed en i gruppen av tjänstemän med mycket stort inflytande över räntebesluten.

Kerstin Hallsten är doktor i nationalekonomi från Stockholms universitet, doktorstiteln bärgades år 1999. Hon pluggade på ekonomlinjen i Uppsala på 1980-talet och valde då nationalekonomi, berättade hon nyligen i för SvD, för att ”det var roligast”. Det som lockar med KI-jobbet, sade hon i samma intervju, är det bredare perspektivet.

–?Det är inte endast penningpolitik, utan även finanspolitik och arbetsmarknad och utvecklingen i olika branscher som vi gör prognoser på.

***

BÖRSNOTERAT

Inte rudis på styrelsearbete

Pia Rudengren håller på att bli ett av Sveriges tyngsta styrelseproffs. Detta efter hennes nominering till Swedbanks styrelse, som väljs på stämman den 24 september. Den förra förvaltaren åt Wallenbergstiftelsen tog nyligen också plats i turbulenta Q-Meds styrelse och sitter sedan tidigare i svenska läkemedelsbolaget Biophausia och ryskinvesteringsbolaget Varyag Resources samt finska noterade verkstadsjätten Metso och Kemiras färgdotterbolag Tikkurila.

Och Sundevall blir ännu tyngre

Caroline Sundevall tar ännu en styrelsepost när hon nu föreslås till styrelsen för nätannons­bolaget Tradedoubler. Den förra ekonomijournalisten sitter sedan tidigare styrelserna för de noterade bolagen Electrolux, Haldex och Telia Sonera samt de onoterade Lifco (ägt av Carl Bennet), familjeägda Pågengruppen och Ahlsell (ägt av Cinven och Goldman Sachs).

Ny svid för äldsta aktieindexet

Affärsvärldens klassiska generalindex har fått en ”ansiktslyftning”. Sedan den 1 april i år beräknas och levereras indexet av Nasdaq OMX som är Nordens största leverantör av index och inte har mindre än 1?500 olika sådana i produktportföljen. I samband med bytet förändras indexberäkningen något, primärt gäller det klassificeringen av bolag för olika branschindex. Affärsvärldens generalindex är Sveriges äldsta aktieindex och startade 1937. Det är också det enda index som är tillbakaräknat till förra seklets början, 1901, då Affärsvärlden grundades. Generalindexet finns i realtid på Affärsvärldens hemsida och där finns också historiska tidsserier samt information om de justeringar i beräkningen som görs.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.